معرفی کتاب فطرت اثر مرتضی مطهری

فطرت

فطرت

4.4
30 نفر |
6 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

81

خواهم خواند

16

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به فطرت

یادداشت‌ها

          هو الذی فاطر السماوات و الارض.

چرا زودتر به سراغ آثار شهید مطهری نیامده‌بودم؟
از نیمه‌ی کتاب به بعد، این پرسش بود که می‌رفت و می‌آمد!

بررسی دقیق نظرهای گوناگون و بیان روان، از برجسته‌ترین امتیازات کتاب -و گمانم کلیه‌ی آثار شهید مطهری- است. این‌که شهید مطهری شتابی در رد یا تایید نظرها نداشته‌اند، حقیقتا ستودنی است.

از چیستی فطرت سخن می‌گویند و از انسانیت و گرایش‌های مقدس. پنج گرایش مقدس در انسان را نام می‌برند: گرایش به حقیقت، به زیبایی، به خیر و فضیلت، به خلاقیت و ابداع، به عشق و پرستش. این‌ها را شاکله و بنیاد انسانیت می‌دانند و توضیح می‌دهند که اگر کسی معتقد به انسانیت باشد، باید به وجود این گرایش‌ها و اصالت داشتن این‌ها نیز معتقد باشد. با این پرسش ادامه می‌دهند که این گرایش‌ها از کجا آمده‌اند و منشأشان چی‌ست؟ اثبات می‌کنند که منطقی‌ترین پاسخ این است که منشأ را فطرت انسان بدانیم. بحث را با منشأ دین ادامه می‌دهند. نظرهای گوناگونی که در پی پاسخ به چرایی وجود دین و دین‌داری مطرح بوده‌اند را برمی‌رسند و درنهایت پاسخ قرآن را می‌آورند که دین منشأ فطری دارد. توحید و اسلام، منشأشان فطری‌ست.
بحث را با تقسیم‌بندی فطرت به فطرت ادراکی و فطرت احساسی (کشش‌ها و گرایش‌های فطری) ادامه می‌دهند اما متاسفانه بحث ناقص می‌ماند چرا که جلسات ادامه پیدا نکرده‌اند. فقط همین‌که حیف از ناتمامی بحث، حیف.

برخی از پرسش‌های حاضرین و پاسخ‌های شهید مطهری نیز آمده که جالب و مفید هستند. یعنی من که دلم خواست آن زمان، در مدرسه‌ی نیکان بودم... 
(فطرت عنوان بحث‌هایی است از متفکر شهید استاد مرتضی مطهری که در سال‌های ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ در تهران در جمع معلمان و دبیران مدرسه‌ی نیکان طی ده جلسه ایراد شده و ظاهراً به دلیل برخورد با نهضت اسلامی و افزایش مشاغل اجتماعی استاد شهید متوقف گردیده‌است.)

رحمة الله علیه.
        

21