حسین علی درود خداوند بر او

حسین علی درود خداوند بر او

حسین علی درود خداوند بر او

4.2
8 نفر |
5 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

4

خوانده‌ام

8

خواهم خواند

7

شابک
9789643042561
تعداد صفحات
618
تاریخ انتشار
1390/3/11

توضیحات

        موید در کتاب «حسین علی» در قالب 128 فصل کوتاه به روایت واقعه عاشورا می‌پردازد. کتاب از حرکت امام از مدینه آغاز می‌شود و با شهادت حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) به پایان می‌رسد. کتاب «حسین علی» در مقایسه با کتاب‌های دیگر در این زمینه دارای ویژگی‌های منحصر به فرد زیادی است.

مهم‌ترین ویژگی کتاب مستند بودن روایات آن است. در عین حال که از لحاظ ادبی اثری ارزشمند و قوی است ولی از لحاظ روایات تاریخی نیز متکی بر منابع متعدد است و در پایان هر فصل از این منابع نام برده شده است.

م. موید که از شاعران شناخته شده موج نو معاصر است و از تحصیلات حوزوی نیز برخوردار است. با زبانی مستحکم روایات متعدد واقعه عاشورا ، از سفر حضرت از مدینه تا بازگشت اسرا به مدینه را به رشته تحریر درآورده است. 
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به حسین علی درود خداوند بر او

نمایش همه

لیست‌های مرتبط به حسین علی درود خداوند بر او

یادداشت‌ها

          حسینِ علی
انتخاب نام کتاب به تنهایی برای تیتر یک یادداشت شاید انتخاب درستی نباشد. اما چه عنوان دیگری می¬شود به این نام و عبارت باشکوه اضافه کرد؟ آیا «حسینِ علی» خود به تنهایی دریایی از حرف نیست؟ شاید این عبارت برگرفته از شعرِ شهریار است:« به جز از علی که آرد پسری ابوالعجایب  که علم کند به عالم شهدای کربلا را»  
علم کردن شهدای کربلا به عالم اگر عظیم¬ترین قیام و برپاخاستن نیست پس چیست؟ این قیام عظیم را نسل¬ها پی¬درپی و سینه¬به¬سینه برای هم نقل کردند. این نقالی¬ها را نه فقط در سینه که بر ورق¬های کاغذ نیز مکتوب کردند. اما هرچه نوشتند موفق نشدند که عظمت آن قیام را کامل و جامع به تصویر بکشند. نسل¬های مختلف هرکدام به شیوه¬ئ خود آنچه پیش از آنها نوشته شده بود را تکرار کردند اما این مکتوبات هیچ¬وقت تکراری نشدند که در هر کدام رمز و رازی نهفته بود. و هرکدام از زاویه¬ای تازه به واقعه نگاه می¬کرد و با زبان خاص خود واقعه را روایت می¬کرد. گرچه به خاطر شکوه و عظمت ماجرا هرچه در وصفش نوشته شود خواندنی است اما طبیعی است که برخی از برخی دیگر برتر باشند. یکی به خاطر روایت جزئی¬تر، یکی به دلیل زاویه¬ئ دید بکر، یکی به دلیل تکنیک و دیگری به خاطر نثر و زبان خاص. نثر و زبان شاید مهم¬ترین ویژگی کتابِ «حسینِ علی» باشد. مؤلف کتاب «م¬_مؤید» برای روایت این کتاب از نثری کهن بهره برده. اما نه نثری همچون تذکره¬الاولیا یا تاریخ بیهقی. او در این کتاب دست به واژه¬سازی زده. واژه¬هایی که نشان از غنای زبان فارسی دارند. 

        

3

          هوالحق

اول
مقتل خوانی از قدیم الایام یکی از رسم و رسومات عزاداری اباعبدالله الحسین بوده است. و مقتلهای فراوانی در دسترس بوده است که در صحت و سقم بعضی از روایات آنها سوالات فراوانی وجود دارد، و گاها بعضی از روایات یک مقتل با مقتل دیگر در تضاد است. و اما مهمترین مشکل مقتل خوانی ترجمه های نه چندان خوش خوان آنهاست. در زیر دو کتاب مقتل گونه خوب را معرفی میکنیم

دوم
کتاب آه یکی از معروفترین کتابهای چند سال اخیر در حوزه ادبیات عاشورایی ست. کتاب آه که بر اساس ترجمه فارسی کتاب نفس المهموم شیخ عباس قمی تدوین شده است. نخستین اثر چاپ شده آقای یاسین حجازی مولف کتاب بسیار خوب قاف است.
یاسین حجازی با زبانی روان روایات متعدد و به هم پیوسته کتاب نفس المهموم را به صورت قطعاتی کوتاه تنظیم کرده است. و کتابی بسیار خوش خوان را به دست داده است. 
دقیقا نمیدانم کتاب آه فی الحال به چاپ چندم رسیده است ولی تا جایی که میدانم این کتاب با قیمت بیست هزار تومان توسط نشر جام طهور عرضه شده است.

سوم
دومین کتاب، کتاب کمتر شناخته شده ولی در عین حال بسیار خوب "حسین علی" است. تفاوت این کتاب با کتاب آه این است که مولف آن جناب محمدحسین مهدوی (م.موید) اساس نگارش را بر یک منبع قرار نداده است و منابع متعدد و معتبر تاریخی استفاده کرده است. 
م. موید که از شاعران شناخته شده موج نو معاصر است و از تحصیلات حوزوی نیز برخوردار است. با زبانی سخته و مستحکم روایات متعدد واقعه عاشورا ، از سفر حضرت از مدینه تا بازگشت اسرا به مدینه را به رشته تحریر درآورده است. "حسین علی" به مانند کتاب آه از بخشهای کوتاه و متعدد تشکیل شده که همین امر سبب شده است که با کتابی خوش خوان طرف باشیم. 
چاپ چهارم این کتاب با قیمت ده هزار تومان توسط نشر بین الملل (جنب میدان فلسطین تهران) عرضه میشود.
.
چهارم
پیشنهاد بنده این است که اول کتاب آه را که دارای زبانی روان و ساده است مطالعه بفرمایید و اگر خوانده اید، "حسین علی" بهترین کتاب در سیر مطالعاتی شماست.

پنجم
از کتاب آه بخشهای مختلفی در فضای مجازی وجود دارد ولی دوستان به کتاب حسین علی چندان نپرداخته اند. به ناگزیر، قسمتی از کتاب اخیر را انتخاب کرده ام:
《پیشوای راستین، صادق -درود خداوندی بر او- فرمود:
حسین نزد پیامبر بود. جبرئیل آمد و گفت: ای محمد! او را دوست می داری؟
پیامبر فرمود: آری
جبرئیل گفت: پیروان تو او را خواهند کشت
پیامبر در اندوه شد، اندوهی بسیار.
جبرئیل گفت: به شادمانی می شوی اگر خاکی را که در آن کشته شود، تو را بنمایانم؟
پیامبر فرمود: آری.
جبرئیل میان نشستنگاه پیامبر تا کربلا در پیچید. دو زمین به هم آمدند چنین [صادق -درود خداوندی بر او- دو انگشت نشانه دو دستش را به هم آورد آنگاه با بال خود از خاک آن برگرفت و به پیامبر بداد. و در پلکزدنی زمین را بازگرداند.
پیامبر فرمود: طوبی از آن تو ای خاک، و طوبی از آن آن کو در تو کشته شود...》
        

9

          دهه اول محرم امسال را مهمان «حسینِ علی» اثر استاد م.مؤید بودم؛ و الحق که چه میزبانی!
کتاب سرتاسر متن پارسی است -به جز اسامی و اماکن- که در نوع خودش بی‌نظیر است، هم توانایی و هنر نویسنده را می‌رساند و هم جلوه‌ای است از انعطاف بی‌حد و مرز زبان شیرین پارسی. خود نویسنده در صفحه ۵ کتاب می‌گوید: «گفتار ایرانی برگزیدم و بدان کوشیدم بر این پندار که ایرانی بر خاندان بگریم که خاندان خود با ما پارسی گفتند و شنفتند ...چه، همه زبانها می‌دانند و ناخوانا چونان خوانا می‌خوانند.»
.
از لحاظ متن، کتاب تکه‌تکه و در حدود ۱۳۰ قطعه است که از مرگ معاویه لعنت الله علیه شروع می‌شود و تا ظهر عاشورا و شهادت حسینِ علی صلوات الله علیه ادامه پیدا می‌کند.
از لحاظ منابع و مآخذ، کتاب رویکرد تدوینی دارد و ماجرای هر قطعه را از چند منبع روایت می‌کند که اکثراً جزو منابع معتبر و دست‌ اول است.
البته ناگفته نماند، فارغ از متن دقیق تاریخی، نویسنده به قدری زیبا روایت کرده که خودش یک پا مجلس روضه است و گریه امان نمی‌دهد پیوسته خواندنش را...
.
حیف کتاب به این زیبایی و شیرینی که مهجور است، حیف!
.
یک‌جایی از کتاب، در پانوشتی از قول ملک الشعرای بهار نوشته است: «و جای افسوس است که باید جملات تمام‌پارسی را برای فهم عامه فارسی‌زبانان به عربی ترجمه کرد.»
این جمله خیلی غم داشت...


        

2