معرفی کتاب ایرانیان دوران باستان تا دوره ی معاصر اثر محمدعلی کاتوزیان مترجم حسین شهیدی

ایرانیان دوران باستان تا دوره ی معاصر

ایرانیان دوران باستان تا دوره ی معاصر

3.7

1399/4/10

کتاب حاضر تاریخ ایران- کشوری که تا دهه‌ی ۱۹۳۰ در غرب «پرشا»، «پرس» یا مانند آن نامیده می‌شد- از آغاز امپراتوری پارسیان تا امروز است. موضوع این کتاب هم «چیستی» تاریخ ایران و هم «چگونگی» و «چرایی» آن است. در راه انجام این سه کار با هم، نویسنده ملاحظاتی تطبیقی نیز میان تاریخ ایران و تاریخ اروپا انجام داده، تا نشان دهد که جامعه‌ی ایران و تاریخ پر نقش و نگار آن با آن چه که در غرب گذشته، تفاوت‌های مهمی داشته است.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به ایرانیان دوران باستان تا دوره ی معاصر

نمایش همه

1402/5/30

لیست‌های مرتبط به ایرانیان دوران باستان تا دوره ی معاصر

1403/1/5

بعد از حدو
          بعد از حدود یک سال ایرانیان تموم شد ‌(⁠ ⁠ꈍ⁠ᴗ⁠ꈍ⁠)⁩ و چه لحظات خوب و جالبی که تو این یه سال با هم داشتیم :)
"ایرانیان" به پیشنهاد دانشگاه Yale و برای آشنایی مخاطب اروپایی-آمریکایی با تمدن ایرانی از گذشته تا زمان حال نوشته شده که دکتر شهیدی با نظارت خود نویسنده ترجمش کرده و از نظر من واقعاً خوب ترجمه شده. کتاب چهارده فصل داره که شیش فصل اول درباره تاریخ باستان تا انقلاب مشروطه است و شیش فصل بعدی تاریخ بعد از مشروطه. دو فصل اضافه‌تر هم در نسخه اصلی کتاب هست که درباره تاریخ بعد از انقلاب اسلامیه و به پیشنهاد ناشر از نسخه فارسی حذف شده، برای همین باید از روی نسخه انگلیسی خوند.
من سه فصل آخر نسخه فارسی که درباره شاه و انقلاب ۵۷عه و ممکنه یه سری حساسیت‌ها ایجاد کنه رو با نسخه انگلیسی چک کردم و در حد دو بند و چهار پنج جمله، سانسور دیگه‌ای نبود و میشه تا حد خوبی از این نظر به کتاب اعتماد کرد.

تقریباً اولین کتابِ تاریخِ ایرانی بود که می‌خوندم و تجربه خیلی خوبی بود :) کشفِ ریشه‌های تاریخی وضعیت خودت و جامعت، یه سرخوشی عجیبی به آدم میده. تجربه‌ی ۲۵۰۰ سال زندگی که ما و جامعه‌ای که به ما شکل میده رو به وجود آورده.
یکی از بهترین کتابایی که سال ۱۴۰۲ خوندم.

کیکاووس، ع
          کیکاووس، عطاءاللّه شهاب‌پور

شاید هر بار بحث مطالعۀ تاریخ ایران می‌شود، دلتان می‌خواهد سلسله‌ها و حکومت‌های ایران را بشناسید و با شخصیت‌های سیاسی تأثیرگذار آشنا شوید. حتماً دوست دارید به تحلیلی دست پیدا کنید و بتوانید سیر حوادث را دنبال کنید و چرایی و چگونگی‌شان را درک کنید. اما شاید هر دفعه با تصورش، کوهی از کتاب‌های قطور به ذهنتان خطور می‌کند که اگر کسی بخواهد بخواند لازم است که عمری پایش بگذارد. پس چون کارهای مهمتری دارید ممکن است از خیرش بگذرید. اما اگر تا به حال چند بار پیش آمده که کتاب تاریخی مفصلی به دست گرفته‌اید و تمام نکرده‌اید و فقط توانسته‌اید کتاب‌هایی از جنس خواجۀ تاجدار را تا آخر بخوانید، به تاریخ علاقه‌مندید ولی در مواجهه با حجم ترسناک کتاب‌ها عقب‌ نشسته‌اید و تاریخ در تاریکای ذهنتان به سکوت نشسته، خاموش و فراموش. اما اگر دوستی از راه رسید و از بختْ کتاب «ایرانیان؛ دوران باستان تا دورۀ معاصر» را به شما هدیه داد، کنارش نگذارید. کتاب ایرانیان فقط سیصدوپنجاه صفحه است. از دوران باستان تا دورۀ معاصر. بله، به همین وسعت و در چنین حجمی. شاید خیال کنید که کتابی که تمام تاریخ را چنین مختصر توضیح داده است، آش دهان‌سوزی نیست و نمی‌تواند برای کسی با دغدغۀ مطالعۀ تاریخ چیزی در چنته داشته باشد. نگاهی دوباره به روی جلد کتاب بیندازید. «همایون کاتوزیان» نویسندۀ «ایران، جامعۀ کوتاه‌مدت» ممکن است در عین اختصار، دیدی کلی به شما ارائه دهد.
ایران کهن در این کتاب چنان به‌تگ به ایران معاصر می‌رسد که خواننده احساس می‌کند بخش‌هایی از ذهنش دربارۀ تاریخ که قبلاً چنان وهمناک بوده، چراغانی شده است؛ بی هیچ فشار و خستگی و با لذتی مثل لذت قصه‌شنیدن. مثلاً در جایی از تاریخ معاصر به نام «عطاءاللّه شهاب‌پور» برمی‌خورید و در وصفش می‌خوانید: «از فعالان آریایی‌گرا و سامی‌ستیز دهۀ ۱۳۱۰بود که به یک مبلغ اسلامی تراز نو تبدیل شده بود.» و در ادامه دربارۀ انجمن او می‌خوانید و احیاناً از خطوطی مهم اما نانوشته سر درمی‌آورید. یا در تاریخ باستانش می‌خوانید: «کاوس ابداً فرمانروایی عادل نیست، اگرچه از آن رو که فرّ ایزدی که تنها عامل مشروعیت حکومت است به او داده شده، باید با عدالت حکم کند.»
این کتاب را حسین شهیدی با نثری روان به فارسی ترجمه کرده است.

تحلیل جامعه‌شناسانه تاریخ ایران!
من کلا با فشرده کردن تاریخ مشکل دارم. به نظرم برای این موضوع و این بازه‌ی زمانی که در نظر گرفته شده (باستان تا معاصر) تعداد صفحات بسیار کمه و همین باعث میشه کتاب برای خواننده‌ی مبتدی تاریخ ایران ناکارآمد بشه. با این حال اگر اولین تجربه‌های تاریخ‌خوانیتون نیست بهتون پیشنهاد می‌کنم «ایرانیان» رو بخونید.
کتاب انسجام خوبی داره اما ترجمه‌ش به این خوبی نیست و بعد از دیدن نسخه‌ی اصلی متوجه شدم که گویا همه‌ی فصل‌ها هم ترجمه نشده. هرچند همین هم که هست خودش غنیمته.
کلیت کتاب می‌خواد این رو نشون بده که جامعه‌ی ایران به طور ممتد و پیوسته یک رفتار مشخص رو در برابر فرمانروایانش تکرار کرده.
البته من موقع خواندن کتاب این حس رو داشتم که نویسنده این فرض رو پیش روی خودش گذاشته و بعد دنبال مثال گشته. (چون موارد نقض فرض هم زیاده اما اشاره‌ای بهشون نشده).
«ایرانیان» اگرچه پژوهش خوبیه اما جامعه‌ی هدفش ما نیستیم. مخاطب غیر ایرانی (و به ویژه اروپایی) رو در نظر گرفته و به سبکی نوشته که او متوجه بشه (معنی حرفم این نیست که ما متوجه نمیشیم! مثال‌هاش اروپاییه). با این حال کتابیه که ارزش خواندن داره و پیشنهادش میکنم.