یادداشت آروشا دهقان
1402/3/10
تحلیل جامعهشناسانه تاریخ ایران! من کلا با فشرده کردن تاریخ مشکل دارم. به نظرم برای این موضوع و این بازهی زمانی که در نظر گرفته شده (باستان تا معاصر) تعداد صفحات بسیار کمه و همین باعث میشه کتاب برای خوانندهی مبتدی تاریخ ایران ناکارآمد بشه. با این حال اگر اولین تجربههای تاریخخوانیتون نیست بهتون پیشنهاد میکنم «ایرانیان» رو بخونید. کتاب انسجام خوبی داره اما ترجمهش به این خوبی نیست و بعد از دیدن نسخهی اصلی متوجه شدم که گویا همهی فصلها هم ترجمه نشده. هرچند همین هم که هست خودش غنیمته. کلیت کتاب میخواد این رو نشون بده که جامعهی ایران به طور ممتد و پیوسته یک رفتار مشخص رو در برابر فرمانروایانش تکرار کرده. البته من موقع خواندن کتاب این حس رو داشتم که نویسنده این فرض رو پیش روی خودش گذاشته و بعد دنبال مثال گشته. (چون موارد نقض فرض هم زیاده اما اشارهای بهشون نشده). «ایرانیان» اگرچه پژوهش خوبیه اما جامعهی هدفش ما نیستیم. مخاطب غیر ایرانی (و به ویژه اروپایی) رو در نظر گرفته و به سبکی نوشته که او متوجه بشه (معنی حرفم این نیست که ما متوجه نمیشیم! مثالهاش اروپاییه). با این حال کتابیه که ارزش خواندن داره و پیشنهادش میکنم.