معرفی کتاب در جستجوی شانگری لا اثر محمدمهدی فاضل بیگی

ناشر
مثلث
9786008482062
1399/7/16

شانگری لا واژه ی سانسکریت و به معنای سرزمین آرامش و سکوت است.در بسیاری از افسانه ها و متون مذهبی مردم هیمالیا از شانگری لا یاد شده ؛شهری که برای دفاع از مردمش در برابر حمله ی اهریمن،برای همیشه در گوشه ای از هیمالیا از نظرها پنهان شده است.گرچه شاید شانگری لا شهری افسانه ای باشد،اما آنقدر شواهد و مدارک وسوسه انگیز مبنی بر وجود آن در دست بود که در دهه های 40 و 50 میلادی آلمان و آمریکا گروه های  تحقیقاتی و اکتشافی خود را مامور  یافتن آن و دستیابی به دانش،اسرار و منابع  بی پاینش کردند.پس از پایان جنگ جهانیدوم،هیپی ها و جوانان اروپایی و آمریکایی در جستجوی شانگرلای رهسپار هیمالیا شدند؛این بار  اما برای یافتن آرامش،سکوت،صلح.سفرنامه های متعددی درباره ی سرزمین،مردم،فرهنگ و طبیعت هند،تبت و هیمالیا نوششته شده که البته بیشترشان را کاشفان و گردشگران غربی نگاشته اند.در این سفرنامه کوشیده ام از نگاه گردشگر و جستجوگری ایرانی این مناطق را تجربه کنم.جستجوگری که علاقه ی خاصی به یافتن نشانه ها  و آثار بر جای مانده از فرهنگ و ادبیات تمدن ایران در این مناطق دارد.همچنین کوشیده ام گزیده ای از گنجینه ی ادبیات و شعر پارسی زبانان ساکن شبه قاره ی هند و هیمالیا را در کنار مکتوبات سفرنامه بیاورم.این منابع فراموش شده شامل اشعاری است که پارسی زبانان در توصیف شبه قاره ی هند سروده اند و به نوعی بیان نگرش،احساس و تعلق خاطرشان به این سرزمین هاست.

لیست‌های مرتبط به در جستجوی شانگری لا

خوندن سفرنامه برام این چند وقته که تو قرنطینه هستم واجب بود! باید یک جوری خودم و از این وضعیت روتین وار در میاوردم.
انصافا این سفرنامه هم برام شیرین و دلنشین بود، بیشتر برای اینکه قسمت خیلی زیادیش در مورد هند بود که خب من عاااشقشم. همینطور از پیدا کردن مشترکات زبانی و فرهنگی بین خودمون و هندی ها خیلی خیلی لذت بردم و با اینکه آدمی نیستم که شعر دوست داشته باشم، حتا بعضی شعر هایی که تو پاورقی نوشته شده بود هم بهم چسبید.
ولی ای کااااش که آقای فاضل بیگی تمرکز سفرنامه شون رو، روی آدم ها و ارتباط با اونا میذاشتن. بیشتر کتاب راجع به جغرافیای مناطقی که بهشون سفر کرده بودن نوشته شده بود که برای من خیلی جالب نبود چون تصورشون برام سخت بود و google earth هم از یه جایی به بعد جوابگو نبود!
برای همین وقتی بعد ۲۰ صفحه می رسیدم به قسمت هایی که در مورد آدم ها و فرهنگ هاشونه کلی ذوق میکردم!
اگه بیشتر کتاب اینجوری میبود، امتیاز این سفرنامه برای من ۵/۵ میشد!

بسیار زیبا و پرمعنی نوشته شده. من آن را بهترین سفرنامه معاصری میدانم که تابحال خوانده ام. نویسنده در مورد ادبیات و هنر هند و ایران تحصیلات عالیه دارد و در مواجهه با آثار باستانی کشورهای فارسی زبان قدیم از جمله هند و کشمیر و پاکستان ، اطلاعات خوبی را به ما می دهد. تاسف می‌خورد که به واسطه استعمار انگلیس بر هند و ممنوع شدن زبان فارسی در این کشور،  نسل کنونی درکی  از زیباییها ی معماری و اشعار و نقاشی‌های آثار باستانی شان ندارند و در نتیجه‌ از پیشینه تمدنی خود قطع شده اند فلذا دنبال هویت و تاریخ مبدا تمدنی جدیدی برای خود هستند که آن را به اشتباه از زمان استعمار انگلیس و بعد رهبری مهاتما گاندی در نظر می گیرند.
آنها نمی توانند با شعرا و ادبای قدیم خود ارتباط برقرار کنند.
متاسفانه نویسنده کتاب قبل از انتشار دومین  سفرنامه خود برای جستجوی پنجمین بهشت گمشده دنیا در اثر سرطان خون فوت  می کند و  بهشت واقعی را می بیند( ان شاالله)
برای من جزو کتاب‌هایی هست که ارزش چند بار خواندن دارد.