یادداشتهای محمدصادق اکبری (30) محمدصادق اکبری 1403/12/27 ما چگونه ما نشدیم؛ نقد و بررسی فرضیۀ افول علم در ایران امیرمحمد گمینی 4.3 5 سوال اصلی کتاب، بررسی این مسأله است که آیا بعد از قرن ۴ و ۵ قمری که دوران اوج و رشد تمدن و علوم اسلامی بوده، آیا از قرن ۶ به بعد دچار افول شده یا نه؟ زیباکلام افول علم از قرن ۶ به بعد را پیش فرض گرفته و این کتاب میخواهد این نظریه را رد کند اما در عمل به خاطر تخصص نویسنده در مسأله نجوم، عملا عدم افول علم در نجوم را با ذکر شواهد متعدد در قرن ششم تا دوازدهم را اثبات میکند و ورودی به دیگر علوم نمیکند و بررسی آن را به اهلش میسپارد زیباکلام از عوامل افول به نگاه اشعری ها و خصوصا غزالی و مدرسه نظامیه اشاره میکند و این کتاب میخواهد این نظریه را رد کند و نشان میدهد که نگاه اشعری و غزالی و مدرسه نظامیه دخلی در افول علم نداشته است کتاب به ابعاد مهم دیگر بحث که زیبا کلام و دیگران بحث کرده اند ورود نمیکند لذا کتاب در رد نظریه زیباکلام و دیگران، کامل و جامع نیست اما ناظر به همین بخشی که ورود کرده، خوب و عالی بحث کرده است دیدن کتاب واقعیت و پندار نوشته سیدمصطفی تقوی مقدم که در رد نظریه زیباکلام نوشته شده هم لازم و ضروری است 0 4 محمدصادق اکبری 1403/11/29 زن و چالش های جامعه: جستارهایی درباره مسائل زن و خانواده و جوان موسی صدر 4.3 10 خیلی ها دوست دارن اندیشه امام موسی درباره زن و پوشش رو مقابل خیلی از دیگر متفکران اسلامی قرار بدن و بگن ببینید امام موسی با زنان بی حجاب عکس داره، ببینید چه نگاه راحت و آزادانه ای به زنان داره، چه نگاه مترقی به زنان داره و... و بعد هم نتیجه میگیرند که الزام حکومتی نباید در این مسئله حاکم باشد و... شاید شما هم با چنین تصوری این کتاب رو بخواهید بخوانید، اما خلاصه عرض کنم که قطعا دچار اشتباه هستید. امام موسی بسیار منطقی و عقلانی مسئله پوشش زنان، حضور اجتماعی زنان و برخی مسائل و چالش های دیگر رو بررسی میکنند. حتی در برخی موارد نسبت به دیگر متفکران تفاوت های مهمی دارند اما در کلیت مسئله از یک پایگاه ورود به مسئله کرده و به این مسائل پاسخ میدهند. اتفاقا در چندین جا به مسئله تصریح دارند که قائل به این مدل آزادی های افراطی در مسئله پوشش نیستند. حالا اینکه مشی امام موسی در مواجهه با افراد جامعه این بود که با همه قشری ارتباط داشت، که بسیار هم کار درستی بود، دلیل نمیشود که در حوزه اندیشه هم بخواهند دچار تساهل و تسامح بشوند. در هر صورت حتما پیشنهاد میدهم اگر دغدغه مسئله زنان دارید این کتاب را بخوانید. 0 10 محمدصادق اکبری 1403/10/9 انقلاب اسلامی و ریشه های آن محمدتقی مصباح یزدی 4.6 1 به نظرم اگه کسی آشنایی قبلی با فضای انقلاب اسلامی و ماهیت آن ندارد و بخواهد به صورت کلاسیک با این فضا آشنا بشود، این کتاب میتواند برای او مفید باشد. در واقع این کتاب به مثابه کتاب اول در این زمینه ، کتاب خوبی است اما به هیچ وجه ابعاد مختلف بحث را به صورت مفصل و تعمیقی بحث نکرده و آن را به آثار دیگر ارجاع داده است. از حیث محتوا نیز چون مولف آن، شخصیتی فکور و اهل دقت و فکر است، محتوا دارای پختگی و استحکام خوبی است. 0 4 محمدصادق اکبری 1403/9/23 موقعیت زن از نظر اسلام سیدمحمد حسینی بهشتی 4.6 2 نظرات شهید بهشتی درباره مسأله زن از چند جهت مهم است، هم از این جهت که یکی از رهبران انقلاب اسلامی محسوب میشود و به دنبال تبیین الگوی سوم زن امروز است هم از این جهت که چند سال در غرب زیست کرده و آشنا با فضای آنجاست، مانند امام موسی صدر که او نیز فضای چند فرهنگی و بستری متفاوت را تجربه کرده بین نظرات شهید بهشتی و دیگر متفکران انقلاب مانند شهید مطهری، در عین وحدت در اصول، اختلاف نظرهای مهمی نیز وجود دارد خلاصه خواندن این کتاب را اگر دغدغه مسأله زنان دارید را پیشنهاد میکنم 1 12 محمدصادق اکبری 1403/5/26 تاریخ اندیشه های جامعه شناسی: از آغاز تا ماکس وبر جلد 1 میشل لالمان 3.0 2 به نظرم کتاب بدی نبود دغدغه اش اینه که خلاصه ای از اندیشه جامعه شناختی جامعه شناسان رو بیان کنه، قلمش بد نیست اما چون خلاصه میگه خیلی جاها ابهام داره یکی از ویژگی های مثبتش اینه که در لابلای مباحث از متون اصلی شخصیت ها هم میاره که نکته مثبتی است اما در مجموع پیشنهادم اینه خیلی روی این کتاب تمرکز نکنید و سعی کنید زودتر بخونید و عبور کنید و عمده تمرکز رو روی کتابی مثل کتاب کوزر بزارید البته این کتاب رو کلا کنار هم نگذارید چون مباحثی داره که کوزر نداره، ولی هم روش نمونید، کتابی نیست که بخواهید روش تمرکز کنید، به خلاف کتاب کوزر 0 3 محمدصادق اکبری 1403/5/2 حوزه باید انقلابی بماند: متن و تحلیل بیانات مقام معظم رهبری (حفظه الله تعالی) در جمع "نمایندگان طلاب حوزه علمیه قم" در اسفند 94 محمدرضا فلاح شیروانی 4.1 2 کتاب شرح مختصر سخنرانی مهم رهبری با مجمع نمایندگان طلاب در اسفند ۹۴ است خواندنش برای طلاب لازم و ضروری است روان، خوشخوان و قابل تامل.... 0 6 محمدصادق اکبری 1403/2/15 سیره نامه امیرالمومنین (ع): از ولادت تا ایفای نقش در فتوحات جلد 1 علی کورانی 4.7 2 کتاب بدرد لایه اول تاریخ خوانی نمیخوره و جزو کتب لایه تعمیقی است. بیشتر رویکرد تاریخ نقلی داره + کمی هم تحلیل کتاب روان و خوشخوان هست پر از فکت های تاریخی که منابع خودش رو محدود نکرده و سعی کرده از کتب حدیث گرفته تا کتب متعدد تاریخی از شیعه و سنی استفاده کنه برخی نقل ها و فکت ها اینجا بود اما در کتاب دانشنامه امیرالمومنین ع که قبلاً معرفی کردم نبود و عجیب اینکه این فکت ها بسیار مهم بودن و عجیب اینکه چرا اونجا بهشون اشاره نشده بود 0 9 محمدصادق اکبری 1403/2/14 شرح مراتب طهارت (جلد اول و دوم) داود صمدی آملی 4.5 1 بعد از گذشت ده سال از خواندن این کتاب، هنوز وقتی آن ایام را مرور میکنم ، شیرینی خواندنش تمام وجودم را میگیرد، بهجت خاصی داشت، حس و حالم را بسیار خوب میکرد. البته کتاب متن پیاده شده سخنرانی یک ماه مبارک استاد صمدی آملی است، من هم کتاب را با صوت استاد میخواندم که شیرینی اش را چند برابر میکرد. حقیقتا اولین کتابی بود که مزه کتاب خواندن را به من چشاند. البته شاید اکنون اگر بخواهم در این وادی ورود کنم، آغازم از اینجا نباشد، چون شروع از اینجا اگر دقت هایی نباشد انسان را ممکن است به افراط و تفریط هایی بکشاند اما خیلی دوست دارم آن ایام را دوباره تجربه کنم و اگر فکر میکنید دچار این افراط و تفریط ها نمیشوید، پیشنهاد میکنم این کتاب را ازدست ندهید ، خصوصا با صوت استاد. 0 4 محمدصادق اکبری 1403/2/9 بیان قرآن تفسیر سوره ی مجادله سیدعلی خامنه ای 4.6 8 پیشنهادم برای مطالعه و تدبر در قرآن: به نظرم هر شخص باید برای خودش یک قرآن همراه و تحقیقی داشته باشه، اینکه همیشه قرآن رو از روی اون نسخه مطالعه کنه و فهم هاش رو یادداشت کنه، چه به نحو مدل چاپی که البته خیلی نمیشه بهش نکته اضافه کرد و چه به نحو الکترونیکی که این مدل رو پیشنهاد میدم به نظرم لازمه در ابتدا یک دوره دو سه ساله برای قرآن خوانی با تمرکز بر آشنایی با ادبیات و لغات قرآن + تدبر خود شخص از آیات و نمایه زنی قرآن با توجه به دغدغه های شخصی کرد تا استفاده از قرآن بالا برود. بهترین پیشنهاد که به نظرم میتونه برا تامین این هدف کمک کنه مجموعه کتاب ذکر مبارک هست، یک صفحه متن قرآن و ترجمه و لغات مشکل رو آورده و یک صفحه به شأن نزول ها و نکات تعمیقی تر پرداخته که برای تدبر شما در آیات خیلی کمک میکنه برای شروع هم به نظرم لازم نیست حتما از اول قرآن آغاز کرد بلکه میشه از سوره های کوچک تر مثل همین مجادله هم شروع کرد. حالا اگه بخواید یک مرتبه از این سطح بالاتر بروید و خصوصا با رویکرد اجتماعی به همان آیات و سوره نگاه کنید، پیشنهاد میکنم مجموعه کتب تفسیری آیت الله خامنه ای رو ببینید. اولا به دنبال کشف سنن الهی و قواعد کلان برا حرکت بشر از دل قرآن هستند ثانیا به شدت تلاش میکنن استفاده از قرآن رو کاربردی برای هم اکنون نشون بدن ثالثا خوش فهمی خاصی در فهم قرآن و حوادث اجتماعی اون دارن که در همین سوره مجادله واقعا لذت بردم بعد از اینکه مثلاً سه ساله این دوره قرآن خوانی و تدبر در آن تمام شد، لایه تعمیقی تر و تفسیری قرآن شروع میشه که فعلا باهاش کاری نداریم. 3 10 محمدصادق اکبری 1402/12/25 آشنایی با چند مفهوم کلیدی اخلاق؛ تزکیه، اخلاص، حکمت، تقوا علیرضا پناهیان 3.6 1 کتاب ذیل مباحث ماه مبارک رمضان بیان شده شروع کتاب طرح جالبی دارد یعنی طرح تربیتی خدا برای ماه مبارک چیست که این طرح را گره به تزکیه میزند اما در ادامه لزوما این طرح را دنبال نمیکند و این بحث را پرورش نمیدهد که اگر چنین میشد خیلی بهتر میشد 0 1 محمدصادق اکبری 1402/9/26 حقیقت عظیم سیدعلی خامنه ای 4.3 18 از این حیث که یک تاریخدان و یک اسلام شناس شخصیت حضرت زهرا رو تصویر میکنه و با رویکرد تاریخ تطبیقی اون رو برای امروز قابل استفاده و عبرت گیرنده بیان میکنه بسیار عالی است آیت الله خامنه ای جزو معدود افرادی است که این نو نگاه جدید رو به اهل بیت کلید زدن، یه خوبی این کتاب این هست که مصادر و منابع مباحث به نحو پر شمار ذکر و تحقیق شده که از این جهت برا محققین عالی است البته به نظرم تبویب و تنظیم بحث خوب نبود، به سلیقه من نمیخورد اما در مجموع کتابی خواندنی است 0 9 محمدصادق اکبری 1402/8/20 بدون مرز: خاطرات شفاهی سیدعلی اکبر طباطبائی؛ جانشین فرماندهی سپاه پاسداران در سوریه گلعلی بابایی 4.1 5 یکی از مفیدترین کتب خاطراتی هست که خوندم، این کتاب جزو معدود کتبی هست که خاطرات یکی از فرماندهان ارشد سپاه قدس رو روایت میکنه، اون هم روایت جزئیات ، از بوسنی گرفته تا آفریقا، از عراق گرفته تا سوریه و... راوی کتاب تقریبا دهه هفتاد جزو نیروهای سپاه قدس تو بوسنی هست، خاطرات حدود ده ساله اش توی بوسنی شنیدنی هست، چندین سال توی آفریقا همین ماموریت رو داشته، همچنین عراق و... تا نهایت هم سوریه این کتاب به شما نشون میده عمده رویکرد سپاه قدس خیلی جاها فرهنگی است، این رو توی خاطرات بوسنی و آفریقا میبینید اشتباهات و کارهایی که نباید میشد رو یادآور میشه که عبرتی برای امروز باشه خاطرات سوریه اش هم خیلی خواندنی است، از شیوه مبارزاتی خاص داعش تا اختلافات برخی فرماندهان ، از سخت های عملیات ها تا شهادت محسن حججی، از شیرینی های پیروزی ها تا شهادت حاج قاسم عزیز خلاصه حتما این کتاب جذاب را بخوانید، البته بعد از انتشار به دلایلی کتاب جمع آوری شد(احتمالا به خاطر ملاحظاتی مثل ذکر برخی اسامی) اما احتمالا بعد از ویرایش این ملاحظات مجدد به بازار بیاد 1 9 محمدصادق اکبری 1402/7/20 الهی نامه حسن حسن زاده آملی 4.7 4 جزو دلنشین ترین کتبی که خوانده ام حتما بخوانید، لذت خواهید برد هم پر مغز و هم دلنشین 0 13 محمدصادق اکبری 1402/7/10 دانش نامه امیرالمومنین (ع) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ (فارسی - عربی) جلد 1 محمدکاظم طباطبایی 4.5 1 همیشه پیشنهادم به دوستان این بوده روزانه مقداری از وقت خودشون رو به خواندن حدیث و قرآن اختصاص بدن این کتاب، هم کتاب حدیثه، هم کتاب تاریخ ، البته با محوریت زندگی امیرالمومنین ع، هم اصل متن عربی با منابع و مآخذ رو آورده و هم ترجمه فارسی این کتاب کتابی متناسب با لایه تعمیقی یک دانش هست و بیشتر برا اهل تحقیق در تاریخ مناسبه، ما این کتاب رو به صورت مباحثه ای میخونیم و پیشنهادم برا کسانی که میخوان بخونن هم همینه، مثلا روزی یک ساعت شروع به خوندن متن عربی کنید و جاهایی که بحث داره بحث کنید کتاب پر از فکت ها و گزارش های جالب و قابل توجه هست اهل تاریخ اسلام به هیچ وجه این کتاب رو از دست ندن، یک دایره المعارف جامع درباره امیرالمومنین و زمانه او 0 7 محمدصادق اکبری 1402/7/2 اسلام و مقتضیات زمان از دیدگاه شهید آیت الله دکتر سیدمحمد حسینی بهشتی صدیقه قاسمی 3.0 2 موضوع از جهت اهمیت بسیار مهم هست اما به نظرم نویسنده نتونسته خوب از آب درش بیاره تو استناد دهی ها هم خیلی کم از خود شهید بهشتی متن آورده که این نقطه ضعف بزرگی برای کتابه و عمده برخی جاها اجمالی گزارش کرده خلاصه با شوق شروع به خوندن کتاب کردم اما به سختی تمومش کردم به نظرم خیلی بهتر میتونستن جمع آوری و جمع بندی کنن 0 7 محمدصادق اکبری 1402/6/18 آفتاب در مصاف علل و ابعاد حادثه ی عاشورا: برگرفته از بیانات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی موسسه فرهنگی حدیث لوح و قلم 4.6 2 کتابی تحلیلی و فوق العاده عالی درباره حادثه عاشورا و پیرامون سیدالشهدا ع، کم نظیر و بی نظیر جدای از اینکه نویسنده کتاب رهبر انقلاب است، اما محتوا بسیار عالی است، از نوع نگاه نویسنده و تحلیل هایش بسیار لذت بردم برخی صحبت های آمده در این کتاب همچنان هم منتشر نشده هست لذا از حیث جامعیت در سخنان رهبری بی نظیر هست پر نمایه هست و فهرست قوی ای هم دارد البته در تنظیم مباحث خیلی بهتر میشد کار کرد و از این جهت نقطه ضعف کتاب محسوب میشه 0 9 محمدصادق اکبری 1402/6/17 همسران همراه: سیره خانوادگی همسران علما و بزرگان دین جمعی از نویسندگان 3.5 1 کتابی بسیار جالب که سیره خانوادگی همسران علما و بزرگان دین رو به تصویر کشیده و پر از خاطرات خواندنی پیشنهاد میکنم حتما آقایون این کتاب رو بخرن و به همسرانشون هدیه بدن، اگه آقایون اینکار رو نکردن خود خانم حتما کتاب رو بخونن موضوع کتاب عالی و ایده جالبی است اما به نظرم کتاب میتونست خیلی قوی تر کار بشه و از جهاتی به نظرم دچار ضعف هست ولی در مجموع کتاب خواندنی است خصوصا برای همسران طلاب 0 3 محمدصادق اکبری 1402/6/13 تعلق؛ محور تحول در انسان محمدصادق حائری شیرازی 4.7 15 موضوع کتاب به نظرم بسیار مهم و اساسی در شکل گیری شخصیت انسانی و تربیت نفس محسوب میشه. نویسنده کتاب هم شخصی حکیم و دوست داشتنی است که با بیانی شیوا، روان و ساده سعی کرده این محتوا رو بیان کنه. نوع چاپ کتاب هم عالی است پیشنهاد میکنم حتما بخوانید. همین نظر رو درباره مابقی کتب ایشون هم دارم. همه چی مهیا برای خواندن این کتاب مهم و ضروری و فوری... 0 7 محمدصادق اکبری 1402/6/13 تربیت نویسنده در مدارس ابتدایی: رویکردهای عملی برای معلمان و دانش آموزان مایلز تاندی 3.0 1 اجمالا کتاب خوبی برای معلمان ابتدایی و والدین است هرچند متناسب با بوم ما نیست اما روش ها و نکات خوبی داشت اما مهمتر از این کتاب که البته خیلی هم کتاب قوی ای نبود موضوع کتاب است یعنی چه کنیم تا فرزندان مان از همان کودکی اهل نوشتن بشوند، این موضوعی است که جای بررسی بیشتر دارد و برای شروع شاید خواندن این کتاب بد نباشد 0 4 محمدصادق اکبری 1402/6/3 شنود: تجربه ای نزدیک به مرگ گروه نویسندگان 4.3 30 چون دیدم برخی دوستان این کتاب و کتب شبیه آن را نقد کرده و حتی پیشنهاد داده اند نخوانید و جزو کتب زرد به حساب آورده اند ترغیب شدم اتفاقا خواندن این کتاب را پیشنهاد دهم پیشنهاد میکنم حتما این کتاب و کتب هم موضوعش مثل بازگشت و با بابا و تقاص و سه دقیقه در قیامت رو حتما بخونید، اگر همدلانه با کتاب برخورد کنید به شدت بروی شما اثر گذار خواهد بود و این را در رفتار خود خواهید دید البته این اثر معمولا مقطعی است و پس از گذشت چند روز کم رنگ و کمرنگ تر میشود لذا باید مراقبه کرد و آن را حفظ نمود. اما نسبت به نقدها، به نظرم با وجود برخی اشکالات و نقدها به این مدل کتب و برنامه هایی مانند زندگی پس از زندگی ، نباید اصل این مسائل را رد کرد چه اینکه برخی همین اشتباه را کرده و اساسا منکر این مسائل شده اند اگر علاقه مند به این موضوع هستید پیشنهاد میکنم حتما صوت دو جلسه استاد امینی نژاد(از سایت یا کانال موسسه نفحات میتونید دریافت کنید) در نقد و بررسی برنامه زندگی پس از زندگی را گوش کنید، کسی که خود اهل فن بوده و دقیق این مسأله را موشکافی کرده است 1 15