یادداشت بهارفلاح🌺⭐
1404/5/18
🔵📖کارن آرمسترانگ نویسنده و پژوهشگر انگلیسی 🏴که تاکنون دوازده کتاب درباره دینشناسی تطبیقی تألیف کرده،مدتی راهبهای کاتولیک بوده و چندین برنامه تلویزیونی نیز درباره پولس رسول و تاریخ کلیسا تهیه کرده این کتاب رو هم تالیف کرده 📘🔷کتاب با زبانی ساده و قابل فهم، مفاهیم پیچیده اسطورهشناسی رو برای همه مخاطبان خاص و عام توضیح میده وخوبی که داره کتاب طیف گستردهای از اسطورهها از فرهنگهای مختلف رو پوشش داده،همچنین نویسنده نشون میده که چطور اسطورهها هنوزم تو زندگی ما حضور دارن و بر باورها و رفتارهای ما تأثیر میذارن کتاب حاضر همونطور که از اسمش مشخصه دربارهی تاریخ اسطورهشناسیه .به خاطر همین کل کتاب به چگونگی به وجود آمدن، عقاید مردم دربارهی اسطوره، سرانجام اون اسطوره و روند دنبال شدن اون اسطوره در جوامع دیگه صحبت میشه .نویسنده در این کتاب تحول اسطورهها رو بر اساس دوره تاریخی شرح داده دورهبندی که از دوران کهنسنگی و اسطورههای شکارگران شروع و به عصر حاضر میرسه 💠با خوندن این کتاب تصویری کلی از تغییر و تحول اساطیر در طول زمان به دست میاریم و زمینههای این تغییرات رو هم تا حدودی درک می کنیم 🖇️7بخش کتاب: 1-اسطوره چیست؟ 2-دوران کهنسنگی: اسطورهشناسی شکارگران (حدود 20000 تا 8000 ق م) 3-دوران نوسنگی: اسطورهشناسی کشاورزان (حدود 8000 تا 4000 ق م) 4-تمدنهای اولیه (4000 تا 800 ق م) 5-عصر محوری (حدود 800 تا 200 ق م) 6-دوران پسامحوری (حدود 200 ق م تا حدود 1500 میلادی ) 7-تحول بزرگ غرب (حدود 1500 تا 2000 میلادی) 💠بخش اول کتاب با اسطوره چیست شروع میشه ،در مورد خاستگاه اسطوره برای ما صحبت میکنه از اینکه همون دوره هم انسان موجودی در جستجوی معنا بوده .تخیل انسان قوهایه که دین و اسطوره رو به وجود آورده اسطوره شناسی اصلاً ادعای اینکه داستانهاش واقعیت عینی هستن رو نداره نویسنده اسطوره رو یک راهنما میدونه چیزی که راه و چاه رو به ما نشون میده چطور زندگی رو غنیتر کنیم اسطوره حقیقت داره چون موثره نه اینکه اطلاعات واقعی در اختیار ما قرار بده( فرق واقعیت با حقیقت) 💠در دنیای پیشامدرن اسطوره چیزی اجتناب ناپذیر بوده نه فقط به مردم کمک میکرده زندگی رو برای خود معنادار کنن بلکه پهنههای ذهن بشر رو آشکار میکرده که دسترسی ناپذیر میموندن( نبرد با هیولاها عبور از هزارتوها داستان جنگ خدایان و.....) اسطوره با اساسیترین ترسها و آرزوهای انسان مرتبطه اسطوره مثل یک بازی دنیای پر از غم و اندوه ما رو تعالی میبخشه و با طرح پرسش《 چه میشد اگر ؟》به انسان کمک میکنه که نگاهی تازه به زندگی داشته باشه 💠بخش دوم از دوران کهن سنگی شروع میشه مردمان این دوره مثل نئاندرتالها نمیتونستن اسطورههاشون رو مکتوب کنند این مردمان هنوز به کشاورزی 👩🌾دست پیدا نکرده بودن جامعهی این دوران اجتماعات شکارگر بودند و هنوز به انقلاب کشاورزی نرسیده بودند یکی از مشخصههای اسطورهشناسی کهن سنگی حرمت گذاری به حیوانات بود شکار برای مردمان آن زمان امری مقدس بوده (به طور مثال به خاک سپردن اسکلت☠ حیواناتی که شکار میکردن یا آیینهای خاص قبل از شکار) اونها انواع اسلحه 🏹🪓🗡️رو ابداع کردن و یاد گرفتن چطور با هم به صورت تیمی کار کنن یعنی انسان اندیشهورز به شیوهای از اندیشه منطقی عملی و علمی پرداخت که به اون امکان میداد با موفقیت در جهان دست به عمل بزنه« لوگوس» اما میتوس (اسطوره)به کهن الگوی مقدس یا بهشت گمشده چشم داره( لوگوس چشم به آینده داره ولی میتوس به دنبال کهن الگوست) در این بخش از اسطوره هرکول به عنوان بازماندگان دوران شکارگری در کهن سنگی یاد میکنه و با ذکر اسطوره هایی دیگه از سرزمینهای مختلف ادامه میده 💠بعد وارد دوران نوسنگی میشه شکار دیگه منبع غذایی اصلی نبود و انسان به کشاورزی که محصول لوگوس بود روی میاره البته کشاورزی برای اونها یک امر دنیوی محض نبوده مثل مردمان دوران کهن سنگی که شکار رو فعالیتی مقدس میدونستن مثلاً نخستین بذرها به عنوان نذورات دور ریخته میشدند اولین میوهها چیده نمیشدن( خاک رو مونث میدونستن و دونه رو نطفه ملکوت) دیمیتر الهه کشاورزی اسطورهای که به این دوران نوسنگی برمیگرده در ادامه الهه کشاورزی و زمین و در سرزمینهای مختلف بیان میکنند دانه باید بمیرد و به خاک سپرده شود تا غله تولید شود.( در این دوران نوسنگی اسطوره نوآئینها به مردم کمک میکردند با میرا بودن خودشون کنار بیان) 💠در بخش بعدی با عنوان تمدن های اولیه هست تغییری ایجاد میشه ساختن شهرها شروع میشه اون هم در بین النهرین زندگی شهری اسطوره شناسی رو تغییر میده که فصلی بسیار جذابه بخش بعدی به عصر محوری میرسه این دوره سرآغاز دین به مفهومی که میشناسیم هستش این دوره که دین وارد میشه چینیها و هندیها و یهودیها رو بیشتر شامل میشه -بیشتر مباحث کتاب به بررسی تاریخی بر انقلابهای فکری معنوی و اجتماعی تاکید میکنه که بشر رو وادار کردن در اسطوره شناسی تجدید نظر کنن پس از دوران پسامحوری تا ۱۰۰۰ سال هیچ تغییر قابل توجهی اتفاق نمیافته ✔️کتاب خیلی خوبیه،مطلوب من بود واقعاً مختصر ومفید هر۷بخشرو خلاصه شو نوشتم متأسفانه توی یادداشت جا نمیشه،درکل توصیه میشه به علاقهمندان به اسطوره شناسی
1404/5/18
جالبه این قسمت که کفتن به خاک سپردن اسکلت حیوون های شکار شده هنوزم هست هاا وقتی برای بچه به دنیا اومده گوسفند عقیقه میکشن استخونهارو نبابد بشکنن وخاکشون کنن @kimiamoradi
1404/5/26
درود و خداقوت باز هم از یادداشت مفصل و جالبتون استفاده کردم و ازتون سپاسگزارم. مانا، خوانا و نویسا باشید. 💐🙏
کیمیا مرادی