معرفی کتاب آرمانشهر (یوتوپیا) اثر تامس مور مترجم نادر افشارنادری

آرمانشهر (یوتوپیا)

آرمانشهر (یوتوپیا)

تامس مور و 2 نفر دیگر
3.7
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

7

خواهم خواند

9

ناشر
آگه
شابک
9789643293994
تعداد صفحات
178
تاریخ انتشار
1398/7/2

توضیحات

        کتاب مور در عالمِ خیال، و در قالبِ روایت، نظمی اجتماعی و سیاسی را پیشِ چشم می آوَرَد که آرمانی افلاطونی را خود تن آور کرده است. یعنی، جامعه ای با نظمِ آهنینِ اخلاقی و در قالبِ چنان سازمانِ پیش اندیشه ای که هیچ رخنه ای باز نمی گذارد تا «فساد» در آن راه یابد. ...آدم ها همه در رفتار نمودگارهایِ انسانِ آرمانیِ اخلاقی اند. در نتیجه، در رفتارشان هیچ کژروی از هنجارهایِ «درست» دیده نمی شود، که دولت-این بار به جایِ خداوند- برنهاده است. به خلافِ ایمانِ مسیحیِ نویسنده، آنچه در این عالم آرمان شهری فرمان رواست، روحِ گیتیانه یِ فلسفیِ یونانیّت است، نه خیالِ عالمِ مینُویِ مسیحیّت. در این جا طبیعت یکسره مهار شده است. نه تنها طبیعتِ بیرونی، که در چنگِ تواناییِ فن آورانه یِ انسان است و در خدمتِ نیازهایِ او، که طبع یا طبیعتِ درونیِ آدمیان نیز. در آن سرزمین نشانی از هیچ چیزِ «وحشی» و خودجوش نیست، چیزی طبیعی و خودرو و خودسر، که با قانونِ درونیِ خود زندگی و رفتار کند. بلکه این جامعه همه چیز در درونِ یک فرهنگ، با سنجه هایِ اخلاقیِ مطلق، با زورِ دولت قالب بندی شده است. در آرمان شهر با از میان برداشتنِ عاملِ اصلیِ «فساد» و کَژرویِ اخلاقی، یعنی پول، و بی ارج کردنِ زر-و-زیور و ثروت، هوسِ آن ها را در دل مردم کُشته اند. و بدین سان، همه را یکسره با هم برابر کرده اند.از «پیوست» مترجم
      

یادداشت‌ها

غزل

غزل

1404/2/23

          اثری فلسفی و سیاسی است که ایده‌ی یک جامعه کامل را بررسی می‌کند. این کتاب به صورت گفت‌وگویی میان توماس مور و فیلسوفی به نام رافائل هایتلودای نوشته شده است. در آن، فساد و نابرابری جوامع اروپایی با جامعه‌ای خیالی به نام "آرمان‌شهر" مقایسه می‌شود؛ جایی که عقلانیت، عدالت و خیر عمومی بر همه چیز مقدم است.

در آرمان‌شهر، مالکیت خصوصی وجود ندارد، کار میان همه تقسیم شده، تحمل دینی رواج دارد و آموزش برای همه فراهم است. این جامعه تصویری تأمل‌برانگیز از زندگی انسانی بدون طمع و سلطه‌جویی ارائه می‌دهد.

با این حال، لحن نویسنده گاه کنایه‌آمیز است و باعث می‌شود خواننده در جدی یا طنزآمیز بودن طرح شک کند.

■ نظر شخصی: اگر که این اثر به نظرتون دیکتاتوری میرسه بنظرم یه نگاهیم به "لویاتان" تامس هابز بندازین و باهم مقایسه‌شون کنین. توماس مور جامعه‌ای هماهنگ، اشتراکی و مبتنی بر عقل و مسئولیت‌پذیری را به تصویر کشیده.
مور به فضیلت اجتماعی و طراحی عقلانی اعتماد داره اما هابز تنها به قدرت متمرکز برای مهار انسان خودخواه اعتماد داره. 

اگرچه این دو اثر دو قطب  تفکر سیاسی رو نشون میده اما بنظرم سیاست موفق، نه بر پایه‌ی فقط آرمان یا فقط قدرت، بلکه بر ترکیب این دو بنا شده باشد.
در دنیای واقعی، هم به عدالت و رفاه نیاز داریم (مور)، و هم به نظم، قانون و اقتدار (هابز).
        

4