پاراگونه (مقایسه هنرها)

پاراگونه (مقایسه هنرها)

پاراگونه (مقایسه هنرها)

3.5
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

0

ناشر
بیدگل
شابک
9786223131400
تعداد صفحات
147
تاریخ انتشار
1403/1/1

توضیحات

        در پاراگونه (به معنای مقایسه) داوینچی می‌کوشد نشان دهد که نقاشی در ردیف علوم قرار می‌گیرد و مشاهده‌‌گر و بازنمای دقیق جهان است و فرایند خلق این هنر، کارکرد آن و ابزارِ خلق و درکش بر نظایرشان در شعر و مجسمه‏‌سازی و موسیقی و معماری برتری دارند. با‌این‌همه، حکایتِ پاراگونه تنها حکایت نقاشی و کار هنری نیست، بلکه موضوعاتی در آن طرح می‌­شوند که بیشتر در حوزۀ کار فیلسوفان هنر جای می­گیرند. از این گذشته، پاراگونه از نخستین نوشته­‌هایی است که به شکل­‌گیری دستۀ مستقلی به نام «هنرهای زیبا» کمک کردند. در روزگار قدیم، این هنرها را کنار هم نمی‌­نشاندند. موسیقی همنشین ریاضیات بود و شعر فرعِ دستور و خطابه. نیز نقاشان را بیشتر همکارِ داروگران و رنگرزان می‌­دانستند و مجسمه­‌سازان را همکار آهنگران و معماران را همکار بنایان. مقایسۀ نقاشی با شعر و مجسمه‌‏سازی و معماری و موسیقی، به جای دیگر صناعات و فنون، سخن از ربط و نسبتی به میان ­آورد که پیش‌‏تر در کار نبود.
      

یادداشت‌ها

          وجود داوینچی در تاریخِ هنر، وجودی انقلابی به‌شمار می‌آید؛ او که سرآمد استادان و سرآغاز هنرمندان رنسانس است دگرگونی‌های زیادی در هنرِ نقاشی بوجود آورده است.
حتی پیش‌از افلاطون و زیباشناسیِ ابطری که ارائه کرده بود، هنرمند را در زمره‌ی پیشه‌وران قرار می‌دادند، هنرمندان طبقه‌ی پایین جامعه‌ را تشکیل می‌دادند که این خود عاملی برای هنر-نا-دوستی بود.

کتاب پاراگونه‌ و نویسنده‌اش، هنرمند را از نقش پیشه‌ور-بودن خارج کرده و او را تا مقام فیلسوف بالا آوردند.
اگرچه داوینچی حدود ۱۵۰ سال پیش از نیوتون زندگی می‌کرده اما رگه‌های خردگرایی تجربی در او مشهود است؛ او در کتاب‌ش با دلایل منطقی که بر منطقِ تجربی استوار است و در لباس یک فیلسوف پوزیتیویسم از علم‌بودنِ نقاشی و جایگاه بالای آن در زندگی انسان دفاع می‌کند.

اگرچه تلاش داوینچی در آن سال‌ها بسیار لایق تقدیر است اما نکته‌ای توی ذوق می‌زند:
"داوینچی بصورت پیش‌فرض چشم را نسبت به گوش برتر می‌داند و برطبق آن به تبیینِ اهمیتِ نقاشی[بعنوان هنری که از طریق چشم در مخاطب حظِّ زیباشناختی ایجاد می‌کند] دربرابر شعر[بعنوان هنری که از طریق گوش در مخاطب حظِّ زیباشناختی ایجاد می‌کند] می‌پردازد و به همین واسطه نقاشی را خیالین‌تر می‌داند. حال آنکه چگونه می‌توان حسی از حواس پنجگانه را نسبت به دیگری برتری داد؟
        

4