معرفی کتاب ولتر، آن گونه که بود: نگاهی کوتاه بر زندگی و زمانه و آرای فرانسواماری آروئه ولتر اثر شهریار زرشناس

ولتر، آن گونه که بود: نگاهی کوتاه بر زندگی و زمانه و آرای فرانسواماری آروئه ولتر

ولتر، آن گونه که بود: نگاهی کوتاه بر زندگی و زمانه و آرای فرانسواماری آروئه ولتر

شهریار زرشناس و 1 نفر دیگر
3.2
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

0

ناشر
سروش
شابک
9789641207764
تعداد صفحات
128
تاریخ انتشار
1394/12/19

توضیحات

        کتاب حاضر از مجموعه «بازخوانی فرهنگ و اندیشه مدرن» است و به بررسی آرا و فعالیت های سیاسی و اجتماعی «ولتر» نویسنده معروف فرانسوی می پردازد. در این کتاب بیان می شود که آغاز مواجهه دنیای شرق و جهان اسلام با مظاهر جدید تمدن غرب که با ابزار فلسفه های الحادی و علوم سکولار بیشتر ساحت های فکری، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جهان را به تصرف خود درآورده است، اصحاب اندیشه و تدین جهان اسلام رویکردهای متفاوتی برای سامان دادن تعامل صحیح با آن مطرح کرده اند، این کتاب در این راستا به شخصیت «ولتر» می پردازد.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به ولتر، آن گونه که بود: نگاهی کوتاه بر زندگی و زمانه و آرای فرانسواماری آروئه ولتر

نمایش همه
بریدۀ کتاب

صفحۀ 50

موفقیت نمایش ادیپ، موقعیت ولتر را دگرگون کرد. ولتر به شاعر و نویسنده ای محبوب و مشهور بدل شده بود. زندگی ولتر از آن پس عبارت بود از نگارش آثار مختلف و متعدد، کار بی وقفه در جهتِ مبارزه با دین و آرمان های معنوی، و ترویج وجوه مختلف جهان بینی روشنگری از منظر مشهورات لیبرالی؛ و به موازات آن رفت و آمد با شاهان و دولتمردان متنفذ و درباریِ اروپایی و فرانسوی، و برقراری روابط متعدد نامشروع با زنان بیوه و حتی زنان متأهل خانواده های آریستوکرات و بورژوا، و سرمایه اندوزی مستمر از راه شرکت در معاملات مشکوک و زدوبندهای مالی و خلاصه مجموعه ای از فعالیت های فکری ،فرهنگی ،اخلاقی ،مالی و سیاسی دین ستیزانه و اخلاق گریزانه و آمیخته با انواع صور شارلاتانیسم که وجهی زشت و شیطانی به زندگی و شخصیت او بخشیده است. ولتر بارها دروغ میگوید عهد میبندد و عهد می شکند بی پروا و فارغ از هر قید و تعهدی با زنان رابطه های غیر اخلاقی برقرار می کند و از آغوش یکی به آغوش دیگری میرود. به مقدسات و باورهای دینی اهانت میکند و از راه قلم و انتشار آثار مختلف و برخی تحرکات اجتماعی دیگر اغراض روشن فکری و لیبرالی را دنبال می کند به فراماسونری میپیوندد و از حدود پنجاه سالگی به بعد به نویسنده ،شاعر و روشن فکر معروف و منتقد و قدرتمندی در فرانسه و اروپا بدل میگردد روشن فکری که معشوقه های متنفذ آریستوکرات و حامیانی چون مادام دو پمپادور دارد، و با لویی پانزدهم معاشرت مستمر دارد و دوست فردریک، شاه پروس است و در انگلستان بزرگان(( حزب ویگ)) (لیبرالها) و ((حزب توری)) (محافظه کاران) او را میشناسند و می ستایند و خود به یک سرمایه دار و تاجر و دلال کلانِ مالی بدل شده است. این ولتر، نویسنده و روشن فکری لیبرال است که زندگی و افکار و آثار او تبلور و تجسم مؤلفه هایِ اصلیِ وجه غالب جهان بینی روشنگری است و در مقام یک روشن فکر لیبرال مروج جهان بینی ظلمانی روشنگری، روحی شیطانی دارد و عبارات سنت بوو و ((دومستر)) که به ترتیب درباره ولتر گفته بودند:(( شیطان در کالبد او رفته بود)) و ((ولتر کسی است که تمام نیروهای جهنمی در اختیار او بوده)) به راستی حکایتگر حقیقت وجود اوست.

0

بریدۀ کتاب

صفحۀ 16

حقیقت این است که ولتر، متفکر جدی و عمیقی نیست و اصلاً در اینکه بتوان او را متفکر نامید یا نه، تردیدها، پرسش ها، و ابهاماتی جدی وجود دارد. ولتر یک روشن فکرِ ژورنالیستِ لیبرالِ پرشور و فعال است که به لحاظ تأثیر گذاریِ ژورنالیستی بر مخاطبِ نه چندان عمیق( و فارغ از ذکر و فکر) بسیار موفق بوده است. ولتر را نمی توان یک ایدئولوگ دانست، اما او با بهره گیری از زبانی تأثیر گذار و آمیخته به هجو و طنز، در مقام مبلغ و پروپاگاندیستی لیبرال، در عرصه ی نگارش مقالات و رساله های سیاسی - اجتماعی و داستان واره ها و نمایشنامه ها و کتب مختلف تاریخی به صورتی تأثیر گذار ظاهر شده و بعضاً در مواردی ظهوراتی سیاسی داشته، که این امر موجب شده است از او در میان اقشار کتاب خوان و علاقه مند به ادبیات و مطبوعاتِ فرانسه ی سده هیجدهم (و نیز در مواردی در میان بسیاری از دولتمردان لیبرال صفتِ مخالفِ سلطنتِ در آمیخته با مایه های آریستوکراسیِ فئودالیِ خاندان «بوربن»، که در عین حال در دربار فرانسه ی همان زمان و در خدمتِ خاندان بوربن مشغول به کار بودند.) چهره ای معروف و جالب توجه ساخته شود.

0

یادداشت‌ها

          کتاب خیلی خوبی هست برای شناخت ولتر، آن‌گونه که بود نه آن گونه که رسانه ها و ولترپرستان معرفی اش می کنند. ویژگی  های ولتر بنابر کتاب: ولتر یکی از روشنفکران تأثیرگذار و از نخستین مروّجان و مبلغان جهان نگری به اصطلاح روشنگری در عالم غرب مدرن، مدرنیست، یکی از طرفداران لیبرالیسم کلاسیک، مدافع منافع طبقه ی سرمایه داری بزرگ سکولار_اومانیست، مروج فرد انگاری و مفهوم لیبرالی آزادی، بیزار و متنفر از توده های مردم و به ویژه حضور و تحرک سیاسی_اجتماعی آن ها، دئیست، دین ستیز، معتقد به نوعی دین طبیعی و مفهوم خدای ساعت ساز، منکر هر نوع نبوت و شریعت و معاد، طرفدار لائیسیته و حذف کامل دین از مرکزیت در حیات اجتماعی_سیاسی، مروّج مفهوم لیبرال_ماسونی تسامح دینی و فرهنگی بود. در دوران جوانی ولتر، فردی به نام ((بورگاره))، به عنوان همکار پلیس مخفی فرانسه علیه ولتر خبرچینی می کند و گزارش او یک بار موجب دستگیری ولتر می شود. ولتر بعد ها از طریق دوستش، بارون برتوی، که وزیر جنگ فرانسه شده بود، بورگاره را به سیاه چال می اندازد و به اشکال مختلف زمینه ی طولانی شدن بازداشت او را فراهم می آورد. ظاهراً سرانجام کارِ بورگاره بسیار مبهم و نامعلوم است و این احتمال حتی وجود دارد که ولتر او را در زندان در شرایطی قرار داده باشد که او تا آخر عمر در سیاه چال مانده و یا در زندان به قتل رسیده باشد. در نمونه ای دیگر، ولتر در ایام اقامت در دربار فردریک دوم، در یکی از معاملات اقتصادی خود با سوداگری به نام هرشل اختلاف پیدا می کند. ولتر، با استفاده از نفوذی که در دربار فردریک داشت، هرشل را به زندان می اندازد و بازداشت هرشل در برلین واکنش های اعتراضی بسیاری را موجب می شود. نکته این است که بروز و انجام دادنِ چنین برخورد ها و رفتار هایی از روشن فکر لیبرالی که به طور دائم شعار((تسامح))، ((خشونت گریزی))، ((مدارا))، و ((رعایت حقوق انسانی)) سر می دهد، حکایتگر توخالی بودن این شعار هاست. بنابراین، وقتی رفتار خشن و کم تحمل و گاه مستبدانه و کینه توزانه ی ولتر نیز مانند همه ی لیبرال_ماسون های مدرنیست دیگر، تکرار پر سر و صدا و مداوم شعار هایی از این دست را نقابی کرده است تا در پشت آن، باطن خشن و سرکوبگر و مستبد خود را پنهان کند. ولتر همچنین یک سرمایه دارِ رباخوارِ استثمارگر بود که با وجود دعوی توجه به حقوق انسان، از شرکت در هیچ معامله ی اقتصادیِ ظالمانه، نامشروع، و بهره کشانه ای که مبتنی بر از بین بردن حقوق انسان های بی نوا و محروم بود، دریغ نمی کرد. ولتر بسیاری از وجوه رذائل اخلاقی اومانیستی از هرزگی جنسی و رابطه با زنان شوهر دار گرفته تا صورت های مختلف شارلاتانیسم رفتاری و حتی زنا با محارم(رابطه نامشروع ولتر با خواهر زاده ی خود مادام دنی) را در اندیشه و سلوک و رفتار و زندگی خود عینیت بخشیده بود و به همین جهت، او را تجسم جهان بینی روشنگری می دانند و به قول ((ونسان بادر))، ((ولتر، این مرد شیطان)) می نامند. 
        

5