معرفی کتاب تاریخ سری سلطان در آبسکون [فیلمنامه] اثر بهرام بیضایی

تاریخ سری سلطان در آبسکون [فیلمنامه]

تاریخ سری سلطان در آبسکون [فیلمنامه]

4.0
6 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

12

خواهم خواند

2

شابک
9789645512611
تعداد صفحات
64
تاریخ انتشار
1392/6/30

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        بهرام بیضایی(زاده 5 دی ماه 1317 درتهران)کارگردان سینما،تئاتر،نمایش نامه نویس،فیلم نامه نویس و پژوهشگر ایرانی است.
بیضایی علاوه بر کارگردانی و نمایش نامه نویسی در سینما عرصه های دیگری چون تدوین،ساخت عنوان بندیو تهیه کنندگی را هم تجربه کرده است.وی کارگردانی برخی از بهترین و ماندگارترین آثار سینمای ایران است.چریکه تارا،مرگ یزدگرد،باشو غریب کوچک،شاید وقتی دیگر،مسافران و یگ کشی از مهمترین آثار وی هستند.بیضایی از لوازم قصه ها و شکل های کهن،قصه خود را بازمی سازد و در این راه آنچنان پیش می رود که قابلیت های قصه اولیه به سرعت در بازسازی نمایشی رنگ می بازند و یا دلالت هایی معنایی دیگری به خود می گیرند.
      

یادداشت‌ها

          تاریخ سری سلطان در آبسکون یا محکمه سلطان نزد وجدان خویش

سلطانی کشور و جان مردمانش را به هوای عشرت خود باخته و حالا از ترس دشمنی مغول سر به جزیره ای متروک گذاشته، غافل از اینکه چیزی که باید از آن بترسد نه دشمن خارجی که روح بی گناهانی است که در این جزیره به سراغ او آمده اند.

بیشتر از این نمی خواهم از این فیلمنامه کوتاه و استخوان دار بیضایی چیزی بنویسم چرا که ۵٠ و چند صفحه گفت و گوی جذاب و عبرت آموز به همراه پایان بندی بی نظیر -که حسرتش را در بیشتر آثار وطنی خورده ایم- عذری برای خواننده مشتاق باقی نمی گذارد.
-------------------------------------------
مساله ای که مایلم اینجا مطرح کنم دغدغه ای است که مدتی ذهن من را به خود مشغول داشته است. تحیر و پرسش از چرایی اتفاقاتی که در سطح اجتماعی و دیگر لایه های زندگی بشر رخ می دهد همیشه مایه عذاب فکری او بوده تا جایی که وقتی می خواهد سر از نحوه حکمرانی حاکمان در بیاورد  سعی می کند تا نظام فکری و اعتقادی سردمداران را بکاود. پس از آشنایی با افکار گوناگون و نامگذاری آنها ذیل مکاتب گوناگون به راحتی و برای راحت کردن خیال پریشان و متحیر خود یکی از آن عناوین را بر آن بار می کند و تمام کنش های آن حکومت را ذیل آن مبنای فکری تعریف می کند. حال آنکه ممکن است واقعیت خارجی چیزی بیش از این ساده انگاری کودکانه و راحت طلبی ذهن کوته بین باشد و مجموعه عواملی که تعیین کننده تصمیم، حکم و موضع شخص و نظام حاکم باشد چیزی بیش از نظام فکری و بنیان های نظری افراد باشد. بطوری که اگر فرد خود در جایگاه بسیاری از افرادی که به آنها می تازد، قرار گیرد تازه متوجه می شود که در این کارزار اقدام و عمل چه دشوار است و رسیدگی به مسائل به آن روشنی که از پایین دست به نظر می رسد نیست. تذکر می دهم که این نوشته قصد ندارد که دستاویزی برای توجیه عملکرد حکام در تمام جهان باشد بلکه صرفا دعوتی است به عمیق تر و کامل تر نگریستن.

 از این منظر و با نگاهی همه جانبه دیگر تحولات اساسی بشر آنگونه که در آثار ارول می خوانید سیاه و سفید به نظر نمی رسند و طیف گسترده تری از رنگ ها را در صفحه ادراک خود خواهید داشت. بسیاری از کشتارها، قتل ها و جنگ ها و خیانت ها صرفا به خوی شیطان گونه یک انسان نسبت داده نمی شود و حتی ریزترین جزئیات بی ربط و حتی خنده آور و کم اهمیتی نیز تاریخ سازی می کنند.
        

1