محمد فیض کاشانی و 1 نفر دیگر
4.3

1401/12/12

به غیر از دوستی چه مناسبت دیگری می شود با حقیقت داشت؟بیرون از این مناسبت حقیقتی نیست هرچه بیرون از این باشد راه خلاف دوستی است و هر طریق دیگری که ظاهرا در ردیف آن باشد،در اصل از همین دوستی متولد شده است.

هرچه روی برو مرو راه خلاف دوستی
هرچه زنی بزن،نزن طعنه به روزگار من

آن حقیقتی که شریعت ،عرصه سلوک به سوی آن است،مقصودی نیست که در آینده وصولی به آن حاصل شود،بل در همین نزدیکی است در میانه  برادران دینی آن حقیقت همین الفت است.بنابراین اگر بخواهیم یک جمله درباره کار و جای الفت نامه بگوییم،باید بگوییم که الفت نامه در اصل حقیقت نامه فیض است.

یادداشت ها

📚 کتاب: الفت‌نامه
👤 نویسنده: ملامحسن فیض کاشانی
💠 به تصحیحِ: حمیدررضا میررکنی
«هیچ لذّت چون لقای دوستان همدم و یاران ثابت قدم نیابند؛ و هیچ علم صعب‌تر از مفارقت ایشان نه؛ و مطالب عظام و مقاصد صعب‌المرام به موافقت اخوان سهل و آسان گردد و امور سهل و آسان به یاری اصحاب و مخالفت طلاب صعب و دشوار شود.» صفحهٔ ۵۰

🔰 چند سطری به سبک متون کهن در شرح کتاب شریف «الفت‌نامه»
هر آنچه هست را بهر غایتی وجود بخشیدند؛ و جمع و اجتماع نیز، لایستثنا مِن هذا. لکن مراتبِ همسویی آن با غایت، تعیّن‌بخش مرتبۀ کمال آن است و لذا هرچه مقدار مؤانست با غایت، فزون گردد، کمال آن نیز اعلی درجَتی خواهد یافت؛ و فی‌الجمله می‌توان غایت جمع را در محبّتی دائر مدار توحّد الهی دانست.
و حتّی مرتبَت و موقعیّت این محبّت چنان عالی و پرشمولیّت است که از آن به عنوان مبدأ، روش و غایت مرافقت می‌توان یاد کرد؛ و لهذا، در این مکتوبه، اشاراتی به مراتب مختلفی از رفق و اخوّت شده و در آن از منقولات مقدّس نیز بهره‌ای زیاده برده شده است.