وضع بشر

وضع بشر

وضع بشر

هانا آرنت و 1 نفر دیگر
4.5
6 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

9

خواهم خواند

22

ناشر
ققنوس
شابک
9789643119126
تعداد صفحات
490
تاریخ انتشار
1399/3/17

توضیحات

        کتابی که در دست دارید کندوکاوی است درباره وضع بشر به قلم فیلسوفی که نظر و عمل و نسبت این دو در کانون اندیشه اش جای دارد . هانا آرنت در این اثر مهم و تاثیرگذار زندگی وقف عمل را در برابر زندگی وقف نظر موضوع تاولاتی قرار می دهد که خواننده را نیز به تاملی دیگر در این زمینه فرا می خوانند. او ضمن شرح مفاهیم زحمت ، کار و عمل و جایگاه آن ها در وضع بشر ، با نگاهی تاریخی سیر آن ها را تا روزگار ما پی می گیرد و نشان می دهد که از دوران یونان باستان تا امورز رویکرد ما به زندگی وقف عمل چه فراز و فرود ها و تغییراتی به خود دیده است.
کتاب « وضع بشر » یکی از برجسته ترین آثار هانا آرنت فیلسوف آلمانی است که در سال 1958 منتشر شد . منتقدان به اتفاق این کتاب را یکی از تأثیرگذارترین نوشته های « آرنت » می دانند . چنان که مجله نیویورکر دربارة این کتاب نوشته است : « ترکیب توده عظیم عقلانی و عقل سلیم باعث شده است نگرش خانم آرنت به تاریخ و سیاست هم جذاب باشد و هم صریح . » وضع بشر کتابی است سرشار از نگرش های غیرمنتظره که از بسیاری از وجوه به زمان حال بیشتر تناسب دارد تا زمان انتشارش در سال 1958 . هانا آرنت در این کتاب به بررسی انسانیت مدرن می پردازد و انسان را از منظر اعمالی که توانایی انجامش را دارد مورد واکاوی قرار می دهد . مسائلی همچون از بین رفتن عامل انسانی و آزادی سیاسی ؛ این پارادوکس که هر چه قدرت انسان در جستجوی فنی و انسان گرایانه افزایش می یابد کمتر قادر به کنترل پیامدهای اعمالش است ، از جمله مسائلی است که هنوز هم پیش ما رخ می نمایاند . کتاب در 6 بخش تنظیم شده است که به ترتیب عبارتند از وضع انسان ، حوزة عمومی و خصوصی ، تقلا ( زحمت ) ، کار ، عمل ، حیات فعال و عصر مدرن که در هر بخش به تفصیل به وجوه ریز و مختلف بحث پرداخته شده است . آرنت اگر چه هیچگاه تلاش نکرد مریدانی گرد خود جمع کند ولی همواره آموزگاری عالی مقام بود که تلاش می کرد چشمان خوانندگانش را با شیوه های نوین نگریستن به جهان و امور انسان آشنا نماید . او اغلب با طرح فرق گذاری و تمایزهای جدید که اغلب نیز سه وجهی بودند سعی داشت وجوه فراموش شده تجربه را تشریح کند ، گویی که دوپارگی های قراردادی و سنتی تفکرات و تخیلات منطقی او را محدود می کردند . « وضع بشر » سرشار از این فرق گذاری هاست.
      

لیست‌های مرتبط به وضع بشر

پست‌های مرتبط به وضع بشر

یادداشت‌ها

          بی ربط نیست اگر بگوئیم هانا آرنت، این نظریه پرداز سیاسی تیز بین عصر ما جزو آخرین فیلسوفان و نظریه پردازان بزرگ در فلسفه سیاسی بود. او که در نزد اساتیدی همچون هایدگر و یاسپرس درس خوانده بود به فلسفه کلاسیک و به خصوص یونانی تسلط کامل داشت و معروف است که از کودکی و بر حسب علاقه و برای خواندن اشعار یونانی به شکل خود آموز این زبان را آموخته بود. درست است که او بیش از هر چیز با کتاب " توتالیتاریسم " خود به شهرتی جهانی رسید اما مهم ترین کتاب او که مبنای نظری آثار دیگر او را هم تشکیل می دهند " وضع بشر " است. آرنت در این کتاب چند دغدغه مهم دارد. اول از همه مثل همیشه ما شاهد یک تفکیک میان سه مفهوم " زحمت، کار و عمل" هستیم. زحمت پایه ای ترین کاری است که هر انسانی انجام می دهد و از روی ضرورت برای ادامه حیات اوست مانند غذا خوردن، کار یک مرحله بالاتر است و بشر با کار کردن اشیا و مصنوعاتی را که نبوده اند به این جهان اضافه می کند و در نهایت عمل که ویژگی خاص انسان هاست و به معنای زیستن آدمیان در جمع و در کنار هم است. عمل پیوندی وثیق با مفهوم " سخن" دارد بدین معنا که اساسا ما با سخن گفتن با دیگران است که در جمع ها " نمود" پیدا میکنیم. آرنت که عمیقا تحت تاثیر فلسفه یونانی بود در این کتاب این سه مفهوم را در تاریخ بشر بسط می دهد و تلاش می کند نشان دهد که چگونه در عصر مدرن زندگی وقف عمل به کنار گذاشته شد و زندگی نظر ورزانه جای آن را گرفت. او توضیح میدهد که در جهان باستان پول و ثروت و فعالیت های اینچینی نشانه زحمت بودند و یونانیان از آن پرهیز داشتند در حقیقت و به همین جهت بود که برده داری می کردند چرا تامین ضرورت ها را عملی پست می دانستند. اما در عصر مدرن زندگی عمل ورزانه به کنار رفت و زحمت و حیطه خصوصی برجسته تر شد و به ساحت عمومی آمد مثلا معنای آزادی عوض شد و آزادی تنها به حیطه خصوصی انسان ها اطلاق شد. آرنت در این کتاب ریشه های شکل گیری جهان مدرن را مورد بررسی قرار می دهد اینکه چگونه اکتشاف انسان ها روی کره زمین، اصلاح دینی توسط لوتر و نگرش علمی و ریاضی وار به جهان توسط دکارت و کشف تلسکوپ توسط گالیله عملا زندگی بشریت را دگرگون ساختند و بسیاری از مفاهیم جهان باستانی را جا به جا کردند. مفهوم مهم مورد تاکید آرنت از نظر سیاسی مفهوم تکثر است از نظر او هر انسانی با انسان دیگر فرق دارد، هر آدمی که متولد می شود دارای خصلت پیش بینی ناپذیری است و می تواند اعمالی انجام دهد که تا به حال هیچ کس انجام نداده و همین فرصتی است برای زایایی و امید داشتن به جهان .
#آرنت
#وضع_بشر 
#thehumancondition
        

2