معرفی کتاب درباره نگریستن اثر جان برجر مترجم فیروزه مهاجر

درباره نگریستن

درباره نگریستن

جان برجر و 1 نفر دیگر
4.1
8 نفر |
4 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

9

خوانده‌ام

12

خواهم خواند

26

ناشر
بان
شابک
9782000177999
تعداد صفحات
222
تاریخ انتشار
1350/10/11

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        "درباره نگریستن" اثری است به قلم "جان برجر"، که یکی از تأثیرگذارترین و در دسترس ترین آثار نوشته شده درباره ی هنر به زبان انگلیسی محسوب می شود و به درستی از پس این عنوان بر می آید. این کتاب متشکل از مقاله هایی درخشان است که "نگاه" غالب فرهنگی به هنر را تجزیه می کند و آن را با نحوه ی توجه و انتساب معنا ، هم به آثار هنری و هم با دنیای اطراف ما مرتبط می کند.یکی از مهم ترین اقدامات صورت گرفته به وسیله ی "جان برجر" در "درباره نگریستن" این است که هنر را دموکراتیک کرده و برای آن معنی سازی می کند ، و آن را از عرفان منتقد هنر و لذت منحصر به فرد از وضعیت موجود خلاص می کند. همچنین مقاله ای در مورد تصاویر تبلیغاتی و تبلیغات در این کتاب وجود دارد که یک مداخله ی نظری مهم است. این مقاله تبلیغات را به عنوان یک سنت تداوم یافته و یک گسست از نقاشی رنگ روغن معرفی می کند که به عنوان ساختاری روشمند از یک شیوه جدید برای دیدن استفاده کرده که با دیدن ثروت و خوشبختی، غبطه خوردن و زرق و برق را به عنوان محور اصلی آن قرار می دهد. با وجود نگارش آن در دهه ی 1970 ، "درباره نگریستن" همچنان تا دهه ی دوم قرن 21، یک خوانش کاملا مهم و مرتبط است. "جان برجر" این توانایی را دارد که پیچیدگی های منتقدین حرفه ای هنر را در هم بشکافد. . . او آزادکننده تصاویر است؛ هنگامی که اجازه بدهیم نقاشی ها مستقیما روی ما اثر کنند ، در موقعیت بهتری قرار می گیریم و موفق می شویم ارزیابی معنی داری داشته باشیم.
      

یادداشت‌ها

          جان برجر به گمان بسیاری پرنفوذترین منتقد هنری دوران ماست. احتمالا برنامه‌های تلویزیونی او را که برای بی‌بی‌سی ساخته شده دیده باشید. برجر که متولد لندن است کتاب‌های مهمی در زمینه‌های رمان، نقد و مستند نوشته و همچنین دستی در نمایش‌نامه و فیلم‌نامه نویسی داشته است. "درباره نگریستن" از معروف‌ترین کتاب‌های او در ایران است.
برجر ابتدا از سبقه رابطه انسان و حیوان و نحوه نگاه کردن این دو به یکدیگر شروع و آنها را با یکدیگر قیاس می‌کند. او می‌گوید چشمان حیوان هنگام نگاه کردن به انسان دقیق و محتاط است و به دیگر موجودات نیز همین‌گونه نگاه می‌کند. در واقع حیوان نگاهی خاص انسان ندارد. انسان نگاه حیوان را آشنا تلقی می‌کند و با پاسخ دادن به نگاه از خویشتن آگاه می‌شود. نویسنده کتاب این تمایز را در انسان و حیوان را باز و رابطه موازی آنها را تدقیق می‌کند.
در بخش بعدی او به سراغ عکاسی می‌رود و با بررسی عکس‌های چند عکاس از جمله آگوست ساندر به نحوه نگریستن آنها به دنیا می‌پردازد. در این بخش  برجر در مقاله کاربردهای عکس ایده‌ها و فکرهای خود را درباره این مدیوم و هنگام مطالعه کتاب "درباره عکاسی" سوزان سانتاگ یادداشت کرده است.
در بخش سوم کتاب که مفصل‌ترین بخش آن است او به نقاشی علاقه قدیمی و مدیومی که با آن شروع کرده و سالها معلمش بوده باز می‌گردد‌. او در هر مقاله به نقاشی می‌پردازد و برخی کارهایش را مورد بررسی قرار می‌دهد. نحوه کارش به این گونه است که از هر نقاش یک یا چند اثر را مورد بررسی قرار می‌دهد و نوع نگاه آنها را به پیرامونشان برای ما آشکار می‌کند. نقاشان مورد بررسی او طیف وسیعی از میله هلندی، شکر احمد ترکیه‌ای، فرانسیس بیکن انگلیسی، روئو، ترنر، جاکومتی و... را شامل می‌شوند.
        

6