حافظ نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ

حافظ  نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ

حافظ نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ

3.6
5 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

4

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

6

شابک
9789641205463
تعداد صفحات
1,540
تاریخ انتشار
1395/1/2

توضیحات

کتاب حافظ نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ، ویراستار کامران فانی.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به حافظ نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ

حافظ  نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ
بریدۀ کتاب

صفحۀ 1173

نظریه و نگرش عرفانی حافظ: سلسله جنبان عشق حسن الهی است. معشوق عرفانی (عنقا) «شکار» نمی‌شود. کس ندانست که منزلگه معشوق کجاست. یار کامل و کمال مطلق است، هر قصوری که هست از ماست. معشوق عرفانی صاحب اختیار مطلق است. یار (خداوند) از عشق ما مستغنی است. او اهل ناز و جفا هم هست و در عین حال مشفق است. عشق عرفانی دوسویه است. یار نیز با عاشقان نظر دارد. معشوق عیانست؛ برای مشاهده و شهود او باید پاک بود و به تهذیب و تصفیه درون پرداخت. عشق قدیم است. عشق موقوف به عنایت ازلی و هدایت و حوالت الهی و عهد الست است. آفرینش طفیل عشق است. عشق امانت الهی است امانتی است خاص انسان، نه فرشتگان عشق عرفانی قرین غیرت و توحید است عشق تضمین ندارد توکل باید. عشق مستلزم معرفت است. عبادت، با عشق است که معنی پیدا می کند و مقبول می‌گردد. عشق در دل شکسته فرود می آید. عاشق غم پرست است. در عشق هم کشش شرط است هم کوشش. عشق خطير و خطرناك است. راه عشق ،غریب، بیکران و بی‌نهایت است. در عشق باید افتادگی و تسلیم داشت. پاکباز و امیدوار بود از جان گذشت و رضا به داده داد. عاشق عارف بی تعلق است و دامگه دنیا زندان اوست. عاشق عارف سرش به دنیا و عقبی فرونمی آید عاشق عارف اهل حور و قصور نیست. در عشق باید جلوه شناس و اشارت دان بود عشق جنون الهی است و با عقل جمع نمی شود. عشق با زهد و ریا و صنعت جمع نمی‌گردد. عشق همچنان با رندی است. عاشق عارف ملامتی است و ملامت در او بی اثر است عشق عرفانی فراتر از تعصب و تفرقه مذاهب است عشق عرفانی بدون دستگیری و صحبت پیر ممکن نیست. حجاب عاشق، همانا خود و خودی اوست عشق و رای تقریر و بیان است. بی‌بهرگی از عشق شقاوت است. و سرانجام عشق آخرین و بهترین فریادرس و مایه سعادت و رحمت است.

3

لیست‌های مرتبط به حافظ نامه: شرح الفاظ، اعلام، مفاهیم کلیدی و ابیات دشوار حافظ

یادداشت‌ها

          به نام او

استاد بهاءالدین خرمشاهی – ادیب، حافظپژوه و قرآنپژوه پرآوازه- یکی از مهمترین و پرکارترین حافظپژوهان معاصر هستند که از ایشان تالیفات بسیار 
زیادی در مورد شعر حافظ منتشر شده است. که در این بین میتوان به کتابهایِ «حافظنامه» ، «ذهن و زبان حافظ» (مجموعه مقالات) و «دانشنامه حافظ و حافظپژوهی» اشاره کرد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و ادب دوستان حافظ-نامه نه تنها مهمترین اثر خرمشاهی در این زمینه، بلکه یکی از مهمترین و کاربردیترین شروح شعر حافظ است. خرمشاهی در این اثر با مبنا قرار دادن 250 غزل از تصحیح غنی- قزوینیِ دیوان حافظ به شرح مشکلات و پیچیدگیها، تفسیر نمادها و در کل ترسیم بوطیقای شعر حافظ پرداخته است. یک از بهترین قسمتهای کتاب مقدمه مفصل و در عین حال خواندنی کتاب است که بیشتر به تاثیرپذیری حافظ از گذشتگان می پردازد و خرمشاهی برای هرکدام مصداق و نمونه آورده است. به همین سبب است که اگر کسی شعر حافظ را خوب بفهمد شعر یک دوره ادبی (سبک عراقی) را بهتر متوجه میشود و با ظرایف آن آشنا میگردد که این امر با خواندن کتاب «حافظنامه» تا حدود بسیار خوبی حاصل میشود، «حافظنامه» هم اکنون توسط انتشارات علمی فرهنگی چاپ و عرضه میگردد. در آخر گفتنیست که در سالهای اخیر شرح مهم دیگری بر شعرهای حافظ نوشته شده است که اشاره به آن خالی از لطف نیست دکتر سعید حمیدیان در «شرح شوق» به شرح تمام غزلیات حافظ مبادرت ورزیده‌اند که البته حجم بالای آن (4400 صفحه در پنج جلد) چندان مورد کاربرد مخاطب عادی شعر حافظ نیست.
        

8