معرفی کتاب آقای سفیر: گفت و گو با محمدجواد ظریف سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد اثر محمدمهدی راجی

آقای سفیر: گفت و گو با محمدجواد ظریف سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد

آقای سفیر: گفت و گو با محمدجواد ظریف سفیر پیشین ایران در سازمان ملل متحد

3.7
11 نفر |
5 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

20

خواهم خواند

9

ناشر
نشر نی
شابک
9789641852988
تعداد صفحات
384
تاریخ انتشار
1398/6/3

توضیحات

        انتشارات نی منتشر کردمحمدجواد ظریف در خانواده ی تاجر مذهبی سنتی به سال 38 در تهران متولد شد. دبستان و دبیرستان علوی استعداد سخنوری او را شکوفا کرد و به رغم خواست خانواده و رسم مدرسه ی علوی مانند بسیاری دیگر از محصلان این مجموعه ی دینی ـ آموزشی به سیاست روی آورد. پیش از پایان تحصیلات دبیرستانی راهی امریکا شد و پس از اتمام کالج به تحصیل در رشته ی کامپیوتر پرداخت. در امریکا به انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی شمال امریکا در برکلی پیوست. پس از پیروزی انقلاب رشته ی روابط بین الملل را برای ادامه ی تحصیل انتخاب کرد. در همان ایام تحصیل ابتدا به ضرورت ماه های اول انقلاب در کنسولگری ایران در سانفرانسیسکو و سپس به صورت کارمند محلی و بعدها در قامت دیپلماتی تمام عیار فعالیت دیپلماتیک خود را تا مقام سفارت در نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک دنبال کرد.مصاحبه ی محمدمهدی راجی با دکتر محمدجواد ظریف که اینک به صورت کتاب منتشر می شود بیوگرافی کاملی به حساب می آید که زیر و بم زندگی شخصی، سیاسی و کاری این دیپلمات برجسته را بازمی نماید. مباحث این کتاب به دلیل قرار گرفتن بر بستر پرفراز و فرود سیاست خارجی ایران و نیز بازخوانی صادقانه ی کامیابی ها و ناکامی های ظریف در جایگاه دانشی و تجربی مشرف بر گذشته و حال وی، می تواند برای دانشجویان روابط بین الملل و علاقه مندان سیاسی خارجی ایران جذاب و مفید باشد.محمدمهدی راجی متولد سال 1359 در تهران است. او فارغ التحصیل کارشناسی علوم سیاسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1383، کارشناسی ارشد مطالعات منطقه ای (مطالعات آمریکای شمالی) از دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه در سال 1387 و دکترای تخصصی روابط بین الملل از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در سال 1393 است. وی سابقه پژوهشگری در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و نیز نوشتن در نشریات تخصصی مانند همشهری دیپلماتیک و برخی نشریات علمی ـ پژوهشی دیگر را دارد. از وی تاکنون چند کتاب و مقاله به چاپ رسیده است. تدریس در دانشگاه و پژوهش در حوزه روابط بین الملل و روابط خارجی ایران از دیگر موضوعاتی است که وی در حال حاضر در آن به فعالیت مشغول است.
      

یادداشت‌ها

          به نام خدا
مردی پر از حاشیه و جنجال!

همه‌ی ما ایرانی‌ها دکتر ظریف را به عنوان وزیر امورخارجه ایران در دولت یازده و دوازده می‌شناسیم. بنده هم تنها شناختی که از ایشون تا قبل از دوران دانشجویی‌ام داشتم ، همین بود. دکتر ظریف در این ۸ سال وزارت، با دکترین مذاکره، سعی بر این داشت که بتواند تحریم‌هایی که توسط شورای امنیت ملل به علت  مورد بحث بودن انرژی هسته‌ای ایران وضع شده بودند را با شفاف‌سازی در این مورد که ایران قصد استفاده صلح‌آمیز هسته‌ای را دارد، مذاکره و تحریم‌های موجود را علیه ایران اول‌بار تعلیق و بعد هم کاملا بر دارد. 

بنده در نقد و طرفداری سیاست‌های دکتر ظریف نیستم، اما ایشون بعداز ناکامی در دکترین مذاکره با آمریکا و عدم رفع تحریم‌ها در این ۸سال وزارت، چهره‌ای که از ایشون در داخل ایران مخابره شد، چهره‌ای موفق و خوب نبود. اگرچه که در طول مذاکراتی که بین ایران و گروه ۵+۱ در جریان بود، رسانه‌های هم‌عقیده دکتر ظریف، ایشون را امیرکبیر زمان معرفی می‌کردند.

این کتاب که به عنوان آقای سفیر، توسط محمدمهدی راجی نگارش شده است، مصاحبه‌هایی است که ایشون از اواخر سال ۱۳۸۹ تا اوایل سال ۱۳۹۱ از دکتر ظریف گرفته است. این به این معنی است که این کتاب قبل از وزیر شدن وی در دولت یازدهم بوده است. این موضوع می‌تواند هم نقطه مثبت این کتاب باشد، چونکه دکتر ظریف هنوز به اجرایات سیاست خارجی در قامت یک وزیر نشده است، و این یعنی شناخت دکتر ظریف عمیق‌تر و تخصصی‌تر می‌شود و دیگه بحث برجام و مذاکره با آمریکا در این کتاب نیست. و نقطه منفی هم باز همین نکته است. چونکه اکثر افراد جامعه دکتر ظریف را توی ۸سال وزارت می‌شناسند و دوست دارند که از دکتر ظریف هم توی این ۸سال بخوانند و نه بیشتر. این موضوع بستگی به خواننده دارد!

نویسنده این کتاب، از کودکی دکتر ظریف سوالاتی پرسیده تا زمانی‌که ایشون در مذاکرات پاریس به عنوان مذاکره کننده ارشد بود. همچنین محمدمهدی راجی دیدگاه ایشون را از دولت‌های قدرتمند جامعه بین‌المللی، تئوری‌های روابط بین‌الملل و سازمان‌های بین‌المللی در راس آنها سازمان ملل متحد پرسیده است. سوالاتی که نویسنده از دکتر ظریف می‌پرسد، نشان دهنده این است که ایشون هم تخصصی بر روابط بین‌الملل دارد و آگاهانه و علمی از دکتر ظریف سوالات خود را پرسیده است.

خواندن این کتاب خواننده را فقط با دکتر ظریف آشنا نمی‌کند، بلکه با تاریخ معاصر ایران در سال‌های اولیه انقلاب تا دهه ۸۰ شمسی آشنا می‌کند.  حوادث تاریخی مانند تسخیر لانه جاسوسی، گروگان‌گیری‌های آمریکا در لبنان و نقش ایران در این بحران، دفاع مقدس و نقش وزارت خارجه در این جنگ، کنفرانس بن و حوادث افغانستان و نقش ایران در این برهه، دوره ریاست جمهوری خاتمی و تز گفتگوی تمدن‌ها توسط ایشون و در آخر هم بحث هسته‌ای ایران در سال ۱۳۸۱ و تلاش دکتر ظریف و دولت آقای خاتمی برای رفع ابهامات و مذاکره در این مورد. این حوادث تاریخی که ذکر شد، البته خالی از دیدگاه دکتر ظریف نیست. دکتر ظریف در هر کدوم از این حوادث تاریخی دیدگاه خودش و کارهایی که ایشون در آن زمان انجام داده است را بیان می‌کند. 

باید توجه داشت که اگر بخواهیم تاریخ ایران بعداز انقلاب را بخوانیم این کتاب مناسب نیست، چونکه فقط در این کتاب حوادث فقط اشاره شده و اطلاع کاملی و فاقد جانبدارانه نیست!

خواندن این کتاب، شناخت خواننده را با دکتر ظریف بیشتر می‌کند. متاسفانه دکتر ظریف در رسانه‌های اجتماعی یا یک انسان خیانت‌کار معرفی شده است و یا این‌که‌ یک ناجی! یک انسان بالغ و فرهیخته اولین‌کاری که برای شناخت یک سیاستمدار باید انجام دهد، خواندن زندگی‌نامه و همچنین دیدگاه‌های فرد مسئول در باب حوادث تاریخی از دید خود ایشون را مطالعه کرد. رسانه‌های اجتماعی و خبری منبع خوبی برای شناخت یک سیاستمدار و یک شخص نیست.

بنده این کتاب را به دانشجویان و کسانی که تحلیل سیاسی انجام می‌دهند، پیشنهاد می‌دهم.

دکتر ظریف را نباید در قاب رسانه‌های اجتماعی و خبری شناخت، بلکه باید از دید خود ایشون شناخت و درک کرد. 


        

8

مهدی

مهدی

1400/11/23

          جای نقد و نقادی داره برخی حرفاش؛ یعنی تو کت‌م نرفت برخی مواضع‌ش؛ درک نکردم از کجا به اون‌جور برداشتی رسیده؛ توضیح ِ درستی هم نداده البته؛ مثلاً دربارۀ این‌که اعتراض‌های مکرر ِ ایران تو جلساتِ سازمان ِ ملل، به نطق‌های حاوی ِ توهین و افترای ِ غربی‌ها، سبب شد غربی‌ها علیه ِ ایران متحد بشن و تو موضع بیفتن تا چماق ِ حقوق ِ بشر رو علیهِ ایران بلند کنن؛ به نظرم مسخره می‌آد غربی‌هایی که منافع‌شون تو ایران به خطر افتاده و از مزدوری هم‌چون محمدرضای پهلوی محروم شدن و تمام ِ زورشونو با حمایت از صدام علیهِ ایران زدن، با دو تا سخن‌رانی و اعتراض، تو موضع بیفتن. اونا از هم‌اون اول‌شم تو موضع بوده‌ن. این مطلبو حتا خودِ ظریف تو هم‌این کتاب بارها اشاره کرده.‏  وقتی خودش تعریف می‌کنه تا چند سال پس از انقلاب، غیر از چند کشور ِ معدود، نماینده‌های  بقیۀ کشورها تو سازمان ملل اجازه نداشتند با نماینده‌ها و سفرای ایران تو سازمانِ ملل حرف بزنن و حتا از مکالمه و گفت‌وگو با سفیر ِ ایران اجتناب می‌کردن، تو خود حدیثِ مفصل بخوان ازین مجمل.‏
ولی به‌هرحال، خوندنی‌یه این مصاحبه؛ برخی حرفاش ناشنیده و قابل ِ تأمله.‏ خاطرات‌ش از فراز و فرودها و دیدی که از درون ِ وزارتِ خارجه و تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها ارائه می‌ده خوندنی‌یه. حرفاش خیلی صادقانه به‌نظر می‌رسه.‏
کلاً جالب بود.‏ بخش‌هایی‌شو تو بلاگ‌م نقل خواهم کرد.‏
        

1

          نمی دونم چقدر مثل من به دانستن تاریخ کشور بعد از انقلاب علاقه‌مندید .ولی اگه   دنبال یه منبع بی‌طرف وآگاه می گردید معطل نکنید.این کتاب همونیه که می خواین.
یه جمله معروف شهید چمران داره که می گه:می‌گویند تقوا از تخصص لازم‌تر است، آن را می پذیرم.اما می‌گویم آن کس که تخصص ندارد و کاری را می‌پذیرد بی تقواست.
قبل از این وقتی این جمله رو می‌خوندم با خودم می‌گفتم این یه رویا است که مسئولی پیدا بشه که هم تعهد رو در سطح عالی داشته باشه هم  تخصص رو ولی حالا که این کتاب رو خوندم فهمیدم می‌شه کسی پیدا بشه که این رویا رو عملی کنه.مخلص کلام دکتر ظریف یکی از معدود مسئولینی هست که تعهد و تخصص رو یکجا و در حد اعلایی داره.ای کاش قدرش رو بیشتر می دونستیم.
بعداز خوندن این کتاب دیگه خیالم از بابت مذاکراتی که قرص بود قرص تر شد و از این به بعد با دلی قرص تر از تیم مذاکره کننده کشورمون حمایت می کنم .البته اگه حمایت ما به دردشون بخوره
یه نقد کوچیک به نویسنده و یه نکته مهم در مورد کتاب
کتاب بیشتر شبیه مصاحبه یه نشریه بود تا تاریخ شفاهی و در حد و اندازه دکتر ظریف نبود.
ونکته مهم اینکه اواخر کتاب بعضی از مباحث تخصصی حوزه بین الملل مطرح شده که برای فهم و درک بیشترش واسه یکی مثل من که مطالعه ای تو این حوزه نداره نیاز به پیش تعریف هایی داره که نویسنده مثل خیلی از نکات دیگه بهش توجه نکرده.
        

4