گوریل پشمالو

گوریل پشمالو

گوریل پشمالو

3.9
15 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

24

خواهم خواند

3

ناشر
نمایش
شابک
0000000158527
تعداد صفحات
125
تاریخ انتشار
1371/8/1

توضیحات

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

        اونیل با گوریل پشمالو، آنا کریستی، و نخستین آدم یک «سه تایی» (trilogy) به سبک و سیاق تراژدی های یونان باستان می سازد تا بگوید در قرن بیست (دهه بیست) تراژدی با شکل و درون مایه های رایج در تراژدی های یونان همچنان شدنی است. از این حیث، می توان او را، همانند استادش، ایبسن، سرگرم تجربیات نوین در ادبیات نمایشی و تئاتر دانست. اما آنچه گوریل پشمالو را از دو اثر دیگر او متمایز می کند،  برجستگی سبک اکسپرسیونیستی آن است. اونیل در آثار دیگرش، مثل مسیحا (ن) فسی می آید، نیز به اکسپرسیونیسم روی آورده است؛ اما در هیچ یک از آن ها نتوانسته در پردازش کارش تا این اندازه تردست و چابک باشد، زیرا این اثر کوتاه، بریده، و بسیار نمادین است و این عناصر به سبک اکسپرسیونیسم رنگ و جلای ویژه ای می بخشند. سوای درون مایه های تراژیک و اگزییستانسیالیستی گوریل پشمالو، جنبه های تجربی سبک اکسپرسیونیسم این اثر آن را برای دانشجویان و خوانندگان علاقمند جذاب می کند.
      

یادداشت‌ها

          تا این‌جا این محبوب‌ترین نمایشنامه‌ام از یوجین اونیل است. دارم با اونیل دوست می‌شوم. ساده و ناز است و دوست‌داشتنی. شاید این نمایشنامه در نگاه اول، از لحاظ مضمون آن‌قدر دیگر برای مایی که در قرن ۲۱ زندگی می‌کنیم تازگی نداشته باشد، اما می‌شود همچنان به بسترهای فعلی‌ ربطش داد. و البته وقتی در کنار «آنا کریستی» و «نخستین آدم» قرار می‌گیرد، انگار سه‌گانه‌ی واقعی‌ای مدنظر اونیل به‌درستی شکل می گیرد. ینک یک کارگر ساده است و خوشحال و از کار سختی که می‌کند رضایت دارد تا این‌که از سوی ثروتمندانی که به طبقه‌ی کارگر به‌چشم انسان‌های بدوی نگاه می‌کنند، مورد تمسخر و تحقیر قرار می‌گیرد. ینک یک تون‌تابان است؛ کارگرانی که در پایین‌ترین طبقه‌ی کشتی سوخت کشتی را فراهم می‌کنند. آن‌ها به‌معنای واقعی کلمه زیر انسان‌های دیگر قرار دارند - چه به‌لحاظ طبقه‌ی اجتماعی و چه حتی به‌لحاظ جایی که بیشتر روزشان را در آن سپری می‌کنند. ظاهر ینک شبیه نئاندرتال‌ها توصیف شده و همین مسئله به‌نظرم پیوند معناداری بین این نمایشنامه و «نخستین آدم» برقرار می‌کند. 
اما جالب‌ترین نکته‌ای که در نمایشنامه توجه‌ام را جلب کرد، نقدی است که اونیل به جنبش‌های ظاهراً آزادی‌خواه و سوسیالیستی وارد می‌کند. این‌که انگار بیشتر این حزب‌ها فقط هستند تا افرادی که عضوشان می‌شوند احساس کنند که واقعاً می‌توانند تأثیری در وضعیت خودشان در جامعه داشته باشند، غافل از آن‌که همه‌چیز دست عده‌ی محدودی است که واقعاً قدرت را در دست دارند.
        

0