بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟ (تهران: 1357)

ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟ (تهران: 1357)

ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟ (تهران: 1357)

میشل فوکو و 1 نفر دیگر
4.0
18 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

30

خواهم خواند

45

درمیان متفکران و نویسندگان غربی، میشل فوکو (1926-1984) از معدود کسانی است که رجوع انقلاب اسلامی ایران را به معنویت، دریافت و صریحا اظهار داشت که از زمان انقلاب فرانسه تاکنون، برای نخستین بار انقلاب و معنویت به یکدیگر پیوند خورده اند. در این کتاب، خواننده با نگاه این متفکر به حوادث انقلاب اسلامی ایران آشنا می شود.

لیست‌های مرتبط به ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟ (تهران: 1357)

پست‌های مرتبط به ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟ (تهران: 1357)

یادداشت‌های مرتبط به ایرانیها چه رویایی در سر دارند؟ (تهران: 1357)

Ms.nobody  ؛)(=

1402/07/10

            راستش خواندن این کتاب  برای منی که از این برهه ی تاریخی هیچگونه پیش زمینه ای نداشتم و باید  بگویم در نقطه صفر هستم  خیلی زود بود به خاطر همین هم صدایی در سرم دائما  تکرار می شود  کاش بعدا می خواندی .
هنگام خواندن کتاب دستخوش احساساتی متناقض و گاهی دچار   نوعی شتابزدگی می شدم به خصوص در اوایل کتاب احساس می کردم نویسنده تنها با  قشر به خصوصی از جریان های فکری آن  دوره گفت و گو  کرده است بنابراین نه رویای  همه ی ایرانی  ها بلکه از نظر من  احتمالا   رویای بخشی از  آنها را به تصویر کشیده است . بنابراین اوایل کتاب را شتابزده ورق زدم و  نمی توانم به طور قطع نظر بدهم اما از نظر من  در بعضی از نقطه نظرها  برداشتی که نویسنده از ایران ارائه می کرد بیشتر  متاثر از  افرادی بود  که نویسنده با آنها گفت و گو کرده بود و ایران را از زاویه دید آنها به نظاره نشسته بود. 
نمی دانم قطعا  شما که از من مطلع تر هستید  شاید نظر دیگری داشته باشید اما در ابتدای خوانش کتاب همچنین احساسی داشتم انگار یک روزنامه نگار از سیاره دیگری به زمین آمده است بخشی از زمین را دیده است  با بعضی  از زمینی ها گفت و گو کرده است و بعد برای گزارش  به سیاره خودش برگشته است
 بهتر است ادامه ندهم در صفحه  ۴۶  فصل شورش با دست خالی  نویسنده  نظرم را کمی جلب کرد و کمی  از شتابزدگی خواندنم کاستم  مخصوصا وقتی به دو راه حل و رویکردهای برخی از افراد  اشاره کرده بود.
این یادداشت را نوشتم تا به خودم یادآوری کنم بعد از آشنایی بیشتر با این برهه تاریخی دوباره این کتاب را بخوانم نمی دانم کنجکاو هستم که اگر نویسنده   الان زنده بود در مورد رویای ایرانی ها چه گزارشی تهیه می کرد.
کاش بعدها یادداشت یا کتابی پیدا می کردم که در رابطه با  رد یا تایید نقطه نظرهای این کتاب  نوشته شده باشد.
          
            تحلیلی مختصر و مفید از اوضاع سیاسی اجتماعی ایران در سپیده دم انقلاب اسلامی.
فوکو بسیار امیدوارانه به انقلاب ایران نگاه میکند و تصریح میکند که این انقلاب هیچ شباهتی به هیچ انقلاب دیگری در هیچ نقطه از جهان ندارد و بسیار جالب 
 است که اعتراف میکند غربی ها نه تنها شناختی از مناسبات پیچیده قدرت، روحانیت و مردم ندارند بلکه حتی صلاحیت توصیه کردن به ایرانی ها را هم ندارند. به شخصیت امام خمینی مانند یک قدیس نگاه میکند که بیش از آنکه به فکر آسمانها باشد به فکر زمین است. دین را بازیگر اصلی عرصه تحولات ایران در انقلاب میداند و ... من چرا بگویم، کتاب کوچکی است که در عرض چند ساعت میتوانید بخوانیدش.

#میشل_فوکو در باره زلزله طبس در سال 57 و ده سال قبل از آن زلزله فردوس و ساختن شدن شهر اسلامیه، در کتاب «ایرانیها چه رویایی در سر دارند»، در همان آغاز و زیر عنون ارتش: زمین وقتی می لرزد (ص 9) می نویسد:

در حاشیه دو کویر بزرگ ایران که مرکز ایران را فرا گرفته اند زمین این روزها لرزیده است. طبس و چهل دهکده از میان رفته است. درست ده سال پیش از این، [1347 فردوس در همین ناحیه از صفحه زمین محو شد، اما روی این زمین ویران شده دو شهر، به چشم و همچشمی هم، از زمین سبز شد. انگار در ایرانِ شاه، یک مصیبت نمی تواند تنها به یک تولد نو منجر شود. یک طرف شهر دولتی است، شهر وزارت مسکن و مقامات عالیه، اما کمی آنسوتر صنعتگران و کشاورزان هم، به رغم همه برنامه ریزیهای رسمی، شهر خود را ساخته اند: با هدایت یکی از روحانیون پول جمع کرده اند، زمین را به دست خود کنده، و ساختمان ساخته اند، آبراهه ها و چاهها راه راه انداخته اند و مسجدی بنا کرده اند. از همان روز اول هم پرچم سبزی برافراشته اند. شهر جدید اسلامیه نام دارد. روبه روی حکومت و بر ضد او. هنوز ده سال نگذشته است...