یک روز دیگر از زندگی

یک روز دیگر از زندگی

یک روز دیگر از زندگی

3.7
5 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

7

خواهم خواند

8

یک روز دیگر از زندگی (پس از امپراتور) دومین کتاب از «سه گانه ی دیکتاتوری» است ریشارد کاپوشچینسکی، روزنامه نگار بنام لهستانی، این سه گانه را بر اساس مشاهداتش از حکومت های خودکامه ی سه کشور به قلم آورده است. روایت یک روز دیگر از زندگی به سال 1975 برمی گردد، چندی پس از آن که سالازار، دیکتاتور پرتغال، سقوط کرد و حکمرانی این کشور به دست چپ گراها افتاد. پس از تغییرات در این کشور، حکمرانان تازه به آنگولا و دیگر مستعمرات پیشین پرتغال حق استقلال دادند. پس از آن، در بهار 1975، آتش جنگ داخلی در آنگولا شعله کشید؛ ناگهان گروه های متعددی از بومیان آنگولا مدعی قدرت و دولت و حکومت شدند، ده ها گروه مسلح به جان هم افتادند و محله به محله جنگی قساوت بار را رقم زدند. کاپوشچینسکی تابستان همان سال راهی این کشور شد. کتاب حاضر حاصل دوران اقامت او در آنگولاست. کتابی خواندنی که تصویری تکان دهنده از جنگ ارائه می دهد.ریشارد کاپوشچینسکی، روزنامه نگار و نویسنده ی لهستانی، در سال 1932 در شهر پینسک، که اکنون در بلاروس است، به دنیا آمد. او کودکی سختی را گذراند، اما توانست ادامه ی تحصیل دهد. در دانشگاه ورشو تاریخ خواند، شانزده ساله بود که نخستین نوشته اش در مطبوعات منتشر شد، در بیست وسه سالگی به روزنامه نگاری پرداخت و مطلبی نوشت که توفانی سیاسی برانگیخت و ناچار شد مدتی در اختفا به سر برد. سپس از طرف روزنامه ای که در آن مشغول به کار بود به هند و پاکستان و افغانستان رفت. در سال 1957 به افریقا رفت و از آن پس به مدت چهل سال دائماً به آن جا سفر کرد و در سال های آتی حوزه ی مأموریتش نه تنها آفریقا، بلکه پنجاه کشور در آسیا، آمریکای جنوبی و خاورمیانه بود و وقتی در پایان عمر به لهستان برگشت، 27 انقلاب و کودتا را دیده بود، 40 بار به زندان افتاده بود و از چهار حکم اعدام قبایل افریقایی جان سالم به در برده بود. نخستین کتابش، روز دیگری از زندگی (1976) روایت دقیق و کم نظیری است از سقوط استعمار پرتغال در آنگولا. او در نوشتن این کتاب گونه ای از نوشتن را ارائه داد که خودش آن را «گزارش ادبی» می خواند. او در سال های عمر خود چندین کتاب در این گونه از کشورها و وقایع مختلف نوشت. کاپوشچینسکی در ژانویه ی 2007 از سرطان درگذشت..

لیست‌های مرتبط به یک روز دیگر از زندگی

یادداشت‌های مرتبط به یک روز دیگر از زندگی

            یک روز دیگر از زندکی

ریشارد کاپوشچینسکی، بهرنگ رجبی

چ۱. تهران: نشر ماهی، ۱۳۹۵

۱۴۴ص، ۱۰۰۰۰۰ریال


آنگولای پس از سالازار


یک روز دیگر از زندگی بخشی از «تریلوژی دیکتاتوری» است. قسمتدوم از سه گانه‌یی که ریشارد کاپوشچینسکی ژورنالیست پرآوازهلهستانی بر اساس دیده‌هایش از توتالیتاریسم در سه کشور نوشتهاست.

کتاب دو روی دارد، یک اینکه تصویر بی واسطه‌یی از کشوری باحکومت خودکامه به دست می‌دهد و دوم اینکه زندگی خاص و پرالتهاب یک خبرنگار جنگی را نیز باز مینمایاند. این کتاب یکی از آنمنابعی است که تصویر روشنی از یک خبرنگار جنگ به دست می‌دهد.کسانی که شاید بر این اعتقادند که هر تصویر واضحی از جنگ،آدمیان را از آن بیزارتر و به صلح نزدیک ترشان می‌کند.

یک روز دیگر از زندگی روزهای سال ۱۹۷۵ را روایت می‌کند. روزهاییپس از آنکه سالازار، دیکتاتور پرتغال، سقوط کرد و حکمرانان چپگرایجدید به آنگولا و دیگر مستعمرات پرتغال استقلال اعطا کردند. پساز آن در اوایل بهار ۱۹۷۵ جنگ داخلی در آنگولا شعله‌ور شد وگروه‌های بسیاری از بومیان، مدعی تشکیل حکومت شدند. نبردهایمسلحانه شکل گرفت و خونریزی ها محله به محله به شکل وحشتآوری گسترش یافت.

کاپوشچینسکی آنطور که روایت می‌کند تابستان همان سال به آنگولاسفر کرد؛ سفری که دلایل و نحوه اش را درهمان صفحه اول کتاببازگو می‌کند؛ او زمانی در فرودگاه لوآندا از هواپیمایی نظامی پیادهمی‌شود که همه کس در حال گریز از آن جهنمِ برادرکشی‌اند.

و درست از لحظه‌ی اقامت او در هتل لوآنداست که سیل اتفاقاتپی‌درپی و قساوت بار آغاز می‌شود. یکی از بخش‌هایی که بر جذابیتکتاب می‌افزاید آنجاست که کاپوشچینسکی پس از دو فصل پر تب وتاب «شهر را تعطیل می‌کنیم» و «صحنه‌هایی از جنگ» در بخش«تلگراف‌ها» تصویری مختصر از ابزار ارتباطی‌ و تلگراف های ارسالیو دریافتی‌اش به دست می‌دهد و خواننده را تا حدی با سختی هایانتقال خبر در شرایط جنگیِ آن سالها آشنا می‌کند.

در بخش آخر «الفبا» نیز بر غنای کتاب افزوده می‌شود وکاپوشچینسکی مختصری از جغرافیا و تاریخ آمیخته با دیکتاتوری واستعمار آنگولا را روایت می‌کند.

یک روز دیگر از زندگی با ترجمه‌یی روان و خوش‌خوان از بهرنگ رجبی منتشر شده است؛ رجبی در زمره تازه‌ترین ترجمه‌هایش«تراژدی تنهایی» بیوگرافی محمد مصدق اثر کریستوفر دوبلگ و«مردم در سیاست ایران» نوشته‌ی یرواند آبراهامیان را در بازار نشرموجود دارد




نوشتاری برای جهان کتاب