بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

ارزش میراث صوفیه: متن کامل با تجدیدنظر و اضافات تازه

ارزش میراث صوفیه: متن کامل با تجدیدنظر و اضافات تازه

ارزش میراث صوفیه: متن کامل با تجدیدنظر و اضافات تازه

3.8
6 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

11

خواهم خواند

3

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب می‌باشد.

کتاب فوق حاوی یک تحقیق علمی در مورد قلمرو عرفان ، زهد و محبت ، شیخ و خانقاه ، حکمت صوفیه و ارزیابی نقاط مثبت و منفی در آراء و عملکرد صوفیان می باشد . همچنین درباره تاریخ ، عقاید صوفیه و آداب و رسوم بزرگان این قوم سخن به میان آمده است .

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به ارزش میراث صوفیه: متن کامل با تجدیدنظر و اضافات تازه

نمایش همه
بریدۀ کتاب

صفحۀ 36

معرفتی را که بدین گونه از طریق قلب و غالباً بدون اتکا بر عقل و استقلال حاصل می‌شود و غایت آن هم اتصال بی‌واسطه است با ذات یا صفات حق عرفان می‌خواند. و عارف مسلمان برای آنکه قلب خویش را از کدورت‌های نفسانی و جسمانی تصفیه کند غالباً متابعت شریعت را در عبادات واجب می‌داند نهایت آنچه در بیشتر موارد خاصه در مبادی کار و بدان عبادات اکتفا می‌کند و نه در پایان سیر خویش خاصه که از حدود اعتدال و استقامت تجاوز می‌کنند همچنان به رعایت حدود و قیود می‌ ماند. از این روست که متشرعه و علما صوفیه را انکار می‌کرده‌اند و به افراط یا تقصیر متهم می‌داشتند و صوفیه نیز با آنکه خود به چله نشینی و ریاضت دست می زده اند، متشرعه را به جهالت و علما را به ضلالت منصوب می‌داشتند و نزاع بین صوفی و متشرع و عارف و عالم که در ادب اسلامی همه جا انعکاس و جلوه بارز دارد از همین جاست. در واقع برخلاف فقها که علم آنها راجع به عبادات و معاملات ظاهر است و گویی جز با جوارح ظاهر سروکار ندارند، معرفت صوفیه بر اعمال و اطوار غرب مبتنیست و سر و کار آنها با احوال و مقامات باطنی است. و فقها هم آنها را به الحاد منسوب دارند و کافر و گمراه بدانند

لیست‌های مرتبط به ارزش میراث صوفیه: متن کامل با تجدیدنظر و اضافات تازه

یادداشت‌های مرتبط به ارزش میراث صوفیه: متن کامل با تجدیدنظر و اضافات تازه

            .
سال 93 به واسطه یک تکلیف دانشگاهی این کتاب ارزشمند دکتر #عبدالحسین_زرینکوب را خواندم و استفاده کردم. راستش فرازهای درخشانی از کتاب هست که دوست دارم حالا به آن اشاره کنم اما این فراز را به این خاطر برگزیدم که بگویم دکتر زرین کوب واقعا #تصوف را با خوبی ها و بدی هایش به تصویر کشیده و درباره آن حرف زده. 
البته مشخص است کسی که این کتاب را نوشته به تصوف تعلق خاطر دارد اما این تعلق خاطر مانع از آن نشده که کژی های مسیر #صوفیه را نشان دهد. به نظر بنده مهم ترین طنینی که از کتاب به گوش میرسد نقش اجتماعی مهم اهل تصوف است. در جامعه اسلامی پرقدرتی که برای اروپا گردن میکشد و ثروت فراوانی از گسترش قلمرو اسلام به مراکز حکومت سرازیر میشود حضور صوفیان پشت پا زده به حطام دنیا یک شعار بلند و یک قهقهه تمسخر این دنیاگرایی بوده است.
بخش پایانی کتاب «تصوف در ترازو» نام دارد که پیشنهاد میکنم چند سطری از آن را بخوانیم:
در واقع بین صوفیه در تمام ادوار هم ساده لوحان بسیار بوده اند هم شیادان. ازین رو در میان آنها میدان دعوی فراخ شده است و مدعیان و منکران بسیار. کسانی از مشایخ مدعی بوده اند که صحبت خضر را درک کرده اند بعضی هم قرنها بعد از هجرت سخن از ملاقات با پیغمبر رانده اند. برخی حتی دعوی داشته اند که با صحابه رسول ملاقات کرده اند. دعوی بابارتن هندی که در قرن هفتم هجری پدید آمد و خود را از بقایای اصحاب پیغمبر میخواند در بین ساده لوحان صوفیه مقبول واقع شد و برای زیارت او کسانی از جاهای دوردست مثلا از سمرقند راه دیار هند را پیش گرفتند. این بابارتن مدعی شیادی بود اما خوش باوری و ساده دلی صوفیه و عوام اینگونه کسان را در دعاوی غریب خوش دلیر میکرد. 
سیدی اسماعیل از مشایخ سلسله بدوی مدعی بوده است که از لوح محفوظ خبردارد و گاه پیشگوئیهایی میکرده است یا ادعای آنکه در لوح محفوظ چنین و چنان دیده ام. بعضی دیگر از شیوخ همین سلسله مدعی بوده اند که با شیخ خود از ورای قبرسخن گفته اند و از ضریح او جواب سئوالات خویش را شنیده اند . شیخ مجدالدین بغدادی مکرر از ملاقات خویش با پیغمبر و گفت و شنودهایی که با او داشته است سخن رانده است!
این هم به بهانه سالگرد درگذشت درکتر زرین کوب