هاروارد مک دونالد: 43 نمای نزدیک از سفر آمریکا

هاروارد مک دونالد: 43 نمای نزدیک از سفر آمریکا

هاروارد مک دونالد: 43 نمای نزدیک از سفر آمریکا

سیدمجید حسینی و 1 نفر دیگر
3.1
22 نفر |
8 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

35

خواهم خواند

16

ناشر
افق
شابک
9789643698317
تعداد صفحات
262
تاریخ انتشار
1398/10/30

توضیحات

        
از حاج محمد علی سیاح که کمتر از 200 سال پیش به عنوان اولین ایرانی پا در خاک آمریکا گذاشته تا سید مجید حسینی که لابد نفر چند میلیونیم ایرانیانی است که وارد آمریکا شده اند اولش همه این فکر را کرده اند که باید بی طرفانه نگاه کنند تا بفهمند مریکا چیست!
اما کمی که پیش رفته اند آنچه در ایران بوده اند و هستند تاثیرش را در نگاهشان نشان داده.....
سید مجید حسینی دکترای علوم سیاسی را از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گرفته و در آن جا « فرهنگ و سیاست در ایران و جهان » تدریس می کند . او نخستین سفرنامه ی فرهنگی خود را که تکه هایی از سفر حج است، با عنوان کلوخ های بلور منتشر کرد.
در سال های اخیر هم مدیریت گروه مجلات همشهری را به عهده دارد . این کتاب شرح سفر علمی وی به آمریکا در سال 1390 است که فضای اجتماعی و زندگی روزمره مردم آن را توصیف و تحلیل می کند.

      

یادداشت‌ها

عطیه م

عطیه م

1400/10/29

          نویسنده به قول خودش اول سعی کرده بی طرفانه بنویسد ولی بعد کم کم با طرف می شود! و البته به شخصه باطرفی اش را بیش تر دوست داشتم، چون با طرفی منصفانه و منطقی ای بود. کتاب از نیویورک شروع می شود و بعد از آن هم 7 ایالت دیگر. چیزهای خاصی در طول این سفر برای نویسنده مهم تر بوده و بیشتر در مورد آن ها نوشته است: مناظر طبیعی، دانشگاه ها، موزه ها، و رفتارهای اجتماعی مردم. در طول فریم های کتاب (هربخش کتاب یک فریم نام دارد) رویه ی تقریبا یکسانی وجود دارد، اول نمای ظاهری و بعد هم تحلیل نویسنده در مورد آن. و در پایان هر فریم، چند فریم عکس از موضوع مطرح شده در آن فریم! از 258 صفحه ی کتاب، 107 صفحه به عکس ها اختصاص دارد و از نظر کسانی مثل من که ذهن به شدت تصویری ای دارند، ترکیب کلمات و تصاویر یک نکته ی مثبت برای سفرنامه محسوب می شود.

فریم های کتاب به طور متوازنی شامل نکات مثبت و منفی این سرزمین اند. در کل به نظرم کتاب خواندنی و مفیدی بود مخصوصا اگر به نکات مثبت نقل شده در کتاب به دید عوامل موثری نگاه کنیم که در هر جایی پیاده شوند باعث بهبود می شوند، و نه با دیدگاه آدم های مسحور و شیفته ی ینگه دنیا!

این هم جملاتی از فریم بیست و سوم کتاب که وجه تسمیه ی کتاب را هم روشن می کند:

«مک دونالد» ظاهر کشوری است که «وجه عامش» را صادر می کند و «وجه خاص اش» را وارد می کند، دانشگاه های آمریکایی، تنها در آمریکا هستند و بس و همبرگر و کوکاکولای آمریکایی دنیا را برداشته. «همبرگر و کوکا» را صادر می کنند و جوان باهوش و مستعد شرقی را «وارد» و این یعنی بهترین تجارت و این است که مردمان این سرزمین مردمان سهل و ممتنعی هستند، هم عامه و ساده اندیش، هم باهوش، پیچیده و فرصت ساز.
        

6

"به نام خد
          "به نام خدا"
می گویند تعریف یک ناشناخته با تشبیهش به شناخته شده هاست.
 بهترین تشبیه برای "هاروارد | مک دونالد" "نیم دانگ پیونگ یانگ" است .
چرا که  آمریکا و کره شمالی هردو برای ما ایرانی ها جذابیت خاصی دارند ، زیرا دو روایتِ سیاسیِ خاص از هردویشان دست به دست می شود که همه شنیده اند. 
و هردویِ حسینی و امیرخانی سفرنامه خشک خالی ننوشته اند و به تناسب  موقعیتِ سفر ، تحلیل هایشان از آن سرزمین را آزادانه بیان کرده اند و کاملاً «طرفدار» با مسائل برخورد کرده اند.
و همین «طرفدار» بودنشان است که سفرنامه را از گزارش صرف ،  به تأملات  شخصی تبدیل کرده و به  ارزش کتاب اضافه کرده .
همچنین طنز و ریزبینی منتقدانه ای که مشخصه سفرنامه های امیرخانی ست در این اثر حسینی هم دیده می شود . هر چند که  اینجا حسینی بیشتر ریز بین و منتقد است تا طنزپرداز .

بخش هایش کوتاه کوتاهند و برای مخاطبان بی حوصله انتخاب خوبی است .
بهترین بخش کتاب هم «مک دونالدیزیشن» بود.

پ.ن: تصاویر  «هاروارد | مک دونالد »  به مراتب بیشتر از «نیم دانگ پیونگ یانگ » است و این البته به تفاوت کره شمالی و آمریکا بر می گردد.
        

15