یادداشتهای محمدرضا اکبری (2) محمدرضا اکبری 1402/6/6 عمو پترس و انگاره گلدباخ آپوستولوس کی دوکسیادیس 4.3 3 " هر عدد صحیحِ زوجِ بزرگتر از ۲ ، مجموع دو عدد اول است . صورت گزاره بالا که به "حدس گلدباخ " مشهور است ، احتمالا برای هر بَنی بَشری قابلفهم و ساده است . مسئله اینجاست که ریاضیدانجماعت با اثبات دقیق و منطقی سر و کار دارد . گزاره بالا هم گرچه به ازای مقادیر بسیار بزرگی درست از آب درآمده اما چند قرنی است ندای " هَل مِن مُبارز " برای اثبات خود سَر میدهد و از طرفی هر ریاضیدانی هم جرئت و توانایی فتح این قله صعب العبور را ندارد . از قضا ریاضیدان نابغه و جاهطلب قصه ما ، پِترُس پاپاکریتوس هر ریاضیدانِ معمولی نیست ، او میخواهد در ریاضیات نام پاپاکریتوس ماندگار شود ، میخواهد که همتراز گاوس و اویلر و نیوتن و ... باشد . تبدیل شدن به ریاضیدان دَرخور و شایستهایی که قضیههایی به نام خود دارد اما تاریخ ریاضیات را به دو شقّه قبل و بعد از خودش تقسیم نکرده ، برای او جالب نیست ، او یا همه را میخواهد یا هیچ . خلاصه کلام که داستانِ کتاب ، داستانِ مبارزه ، تلاش ، شکست ، ناامیدی ، بهانهِتراشی و دیوانگیِ آدمی در مسیر هدفی دستنیافتنی است . متن کتاب روان بود و با توجه به حجم و جذابیت داستانِ کتاب خواندنش زیادی زمانبَر نیست . شخصا برای من برخورد شخصیت خیالی پترس با آدمهایی مثل هاردی ، رامانوجان ، گودل و ... که برای ریاضیدوستان نامهایی آشناست ، جالب بود . مخصوصا ماجرای باخبر شدن پِترُس از قضیه تمامیت گودِل توسط آلِن تورینگ . البته نکتهی دیگری که از کتاب یادگرفتم نسخه مخصوص عمو پترس برای شکنجه روحی-روانی افراد ناآشنا با ریاضیست.😅 پ.ن : تصویر مربوطه ، تصویری از نامه گلدباخ به اویلر در سال ۱۷۴۲ میلادی است که اولین بار حدس مربوطه در آن ذکر شده است . 0 8 محمدرضا اکبری 1402/5/30 تاریخ زندگانی پیامبر اعظم (ص): خلاصه تاریخ تحقیقی اسلام (4 - 1) محمدهادی یوسفی غروی 2.0 1 تاریخ زندگانی پیامبر (ص) خلاصه شده کتابی چهارجلدی با عنوان "تاریخ تحقیقی اسلام " از همین نویسندهست ، که دوران زندگی پیامبر (ص) رو از تولد تا سال دهم هجری روایت میکند . از کتابی با حجم کمتر از ۲۰۰ صفحه درباره موضوعی گسترده مثل تاریخ اسلام و زندگی پیامبر انتظار زیادی نداشتم ، هدف من صرفا آشناشدن با کلیات بود به همین خاطر این کتاب را انتخاب کردم . نکتهی آزاردهنده کامل نبودن روایتِ کتاب از بعضی اتفاقات بود ، به این معنا که روایت یا شروع خوبی نداشت و من متوجه منشا اون اتفاق نمیشدم یا اگر شروع خوبی داشت ، نتیجهگیری کار میلَنگید و به سبکِ اصغرفرهادی طوری پایان باز بود . از طرف دیگر دستهبندی فصول کتاب بر اساس تسلسل تاریخی سبب به هم ریختهشدن سیر اتفاقات در ذهن نمیشد . در کل برای آشناشدن با برخی اتفاقات مهم هر سال هجری ، کتاب مناسبیست ولی نه بیشتر . 4 7