یادداشت joiboy

⭕دنیای شگف
        ⭕دنیای شگفت‌انگیز نو: یازدهمین کتاب امسال⭕

کتابی دیگر در ژانر دیستوپیا، اما بسیار متفاوت از آثار مشهوری چون ما و ۱۹۸۴.
اگر آن آثار، با تمرکز بر سرکوب‌های بیرونی و حکومت‌های تمامیت‌خواه ما را میخکوب می‌کنند، دنیای شگفت‌انگیز نو نسخه‌ای وارونه از جنگ دنیاهای اچ.جی.ولز است؛ کتابی که نه هشدار می‌دهد از جنگ، بلکه از صلحی می‌گوید که به‌ظاهر آرام اما در باطن خطرناک است.
این بار نه ترس از خشونت، بلکه خطر «آرامش مطلق» است که ما را تهدید می‌کند. جهانی که در آن، پیشرفت علمی به جای سعادت، انسانیت را از درون تهی می‌سازد.
و انگار، دنیای ما دارد آرام‌آرام شبیه همان جهان می‌شود...

1️⃣:داستان
در این جهان، چیزی به نام پدر، مادر یا زایش طبیعی وجود ندارد. انسان‌ها در آزمایشگاه‌ها و تحت نظارت دولت تولید می‌شوند. از نخستین لحظات تولد، در فرآیندی دقیق و پیچیده، شرطی‌سازی روانی می‌شوند. آن‌چنان که فقط باورهای حکومتی را می‌پذیرند و توان درک هیچ حقیقت دیگری را ندارند.

در این میان، چند شخصیت، به دلایلی دچار تردید می‌شوند؛ تضادهای درونی، شرایط خاص، و در نهایت، آشنایی با «وحشی‌ها»—انسان‌هایی که بیرون از این نظم خشک و مصنوعی زندگی می‌کنند. انسان‌هایی که مانند ما عاشق می‌شوند، خشم می‌ورزند، خانواده دارند، و هنوز درد و رنج را درک می‌کنند.

2️⃣:روایت
چند فصل آغازین کتاب بیشتر به معرفی جهان داستان و ساختار حکومتی آن اختصاص دارد؛ نه برای پیشبرد داستان، بلکه برای غرق شدن در فضای این آرمان‌شهر به ظاهر کامل. سپس، با ورود به شخصیت‌های اصلی، روایت جان می‌گیرد.

برخلاف ما یا ۱۹۸۴ که روایت عمدتاً از نگاه یک شخصیت دنبال می‌شود، در اینجا ما با چند شخصیت روبرو هستیم؛ چه خوب، چه بد. همین تنوع روایی، به‌ویژه در فصل‌های اول که زاویه دید بین شخصیت‌ها جابه‌جا می‌شود، به جذابیت و عمق داستان افزوده است.

3️⃣:دنیای کتاب
دنیایی که هاکسلی ترسیم می‌کند، ظاهری از بهشت دارد؛ بی‌درد، بی‌پیری، بی‌جنگ و بی‌رنج. انسان‌ها در طبقات مختلف و بر اساس بهره‌ی هوشی برنامه‌ریزی و شرطی‌سازی می‌شوند. طبقات پایین، کم‌هوش‌تر تربیت می‌شوند تا هیچ‌گاه از جایگاه خود ناراضی نباشند، و از کارهای سطح پایین لذت ببرند.
ماده‌ای به نام «سوما» برای همه چیز وجود دارد؛ شادی سریع، فرار از اضطراب، درمان نارضایتی، و حتی جایگزین معنویت.

در این جهان، مفاهیمی چون عشق، خانواده و خدا یا حذف شده‌اند، یا تحقیر. واژه‌های «پدر» و «مادر» فحش به حساب می‌آیند. انسان‌ها می‌توانند با هرکس و هرچند نفر که بخواهند در ارتباط باشند؛ هیچ محدودیتی نیست، اما در عین حال هیچ عمقی هم وجود ندارد.

و در کمال شگفتی، حکومت این جهان نه ظالم است، نه خشونت‌طلب. حتی ایرادهایش را می‌پذیرد. اما آن‌چه جهان را نابود می‌کند، علم افسارگسیخته است؛ نه دیکتاتوری. و این یکی از تفاوت‌های اصلی این کتاب با آثار مشابه است.
🔹 هاکسلی خود گفته بود: «بزرگ‌ترین تهدید برای آزادی، همان چیزهایی هستند که ما با میل و رغبت می‌پذیریم، نه آن‌چه از ما دریغ می‌شود.»

4️⃣:مفاهیم کتاب
پیام اصلی اثر روشن است: «آرمان‌شهر واقعی وجود ندارد.»
هر تلاش برای ساختن بهشتی بی‌نقص، در نهایت یا به جهنمی بی‌روح تبدیل می‌شود، یا به انسانی بی‌احساس.

کتاب نشان می‌دهد که نبود بدی، به معنای خوبی نیست. اگر درد نباشد، التیام معنا ندارد. اگر رنجی نباشد، شادمانی مفهومی نخواهد داشت.
انسان بدون احساس، بدون فردیت، بدون آزادی در انتخاب، تنها یک «ماشین زیستی» است.

اثر، برخلاف بسیاری از دیستوپیاها، تمرکز ویژه‌ای بر روان‌شناسی انسان دارد؛ بر عواطف، بر اهمیت ایمان، عشق، و حتی لذت‌های ساده و طبیعی که تا زمانی که از ما گرفته نشوند، قدرشان را نمی‌دانیم.

5️⃣:پایان کتاب
مثل بسیاری از دیستوپیاها، پایانِ خوشی در کار نیست. پایانی کوبنده، تلخ و واقعی.
پایانی که مرا از درون شکست...
اما خب، دیگر عادت کرده‌ایم؛ می‌دانیم قرار نیست در این دنیاها، شادی نصیب کسی شود.

6️⃣:ترجمه و کتاب
ترجمه‌ی نشر «مَد» فوق‌العاده است. چه به‌خاطر دقت زبانی، چه به‌خاطر پیش‌گفتار و پس‌گفتار روشنگری که به درک بهتر اثر و ذهن نویسنده کمک می‌کنند. پاورقی‌ها هم دقیق و کاربردی‌اند. این ترجمه، تجربه‌ی خواندن دنیای شگفت‌انگیز نو را هم ساده‌تر و هم لذت‌بخش‌تر کرده است.

در پایان...
🟦🟢با نظر من موافقی؟🟢🟦
آیا به نظرت، ما واقعاً در آستانه‌ی تبدیل شدن به چنین جهانی هستیم؟
آیا دنیایی بدون رنج، بدون عشق، بدون «من»، همان چیزی‌ست که باید از آن بترسیم؟

نرگس🐚

به شدت این کتاب هاکسلی رو  دوستداشتم با اینکه موقع خوندنش حالم خیلی بد می‌شد.

منم خیلی دوستش دارم.
چرا بد می‌شد؟👀

دیروز

خب کل داستان درمورد ارزش‌هایی بود که دیگه نیستن دیگه‌ مثلا توصیفاتی که مربوط به نابودی اخلاق و خانواده و جایگزین شدنش با شهوت و هرزگی می‌شد؛ یا بحث پذیرفته و طبیعی بودن اختلاف طبقاتی از قبل تولد خیلی حال آدم رو بهم می‌زد. آدم ناخودآگاه تو ذهنش، با جامعه جهانی، تطبیق هم می‌ده دیگه...
@joi_boy

آهاا..
خب اصلا هدف اینطور کتاب ها همینه دیگه. برای داستان خوندن و لذت بردن نیست. برای اون مفهوم و چیزیه که داره میگه. برای همین سخته خوندنش و خیلی نمیتونن بخونن.
@Narges_infj

Satoru

Satoru

بنظر میرسه بخونم دوسش خواهم داشت👀

آره بخون حتما... احتمالا خوشت میاد.👍🏻

وایولت

ببخشید....کتاب خوب با راوی سوم شخص پیشنهاد میدید؟ اخیرا زیادی با کتاب های راوی اول شخص روبرو شدم و یجورایی این سبک از روایت منو خسته کرده.....
دلم میخواد چندتا کتاب خوب با راوی سوم شخص بخونم....

چه ژانری بیشتر می‌خونی و از چیا خوندی که خیلی خوشت اومده؟

دیروز

بیشتر تخیلی(در هر زیرژانری بجز وحشت) عاشقانه و آخرالزمانی......اگه کتاب های عمیق باشه هم مشکلی ندارم.
@joi_boy

دیروز

پس به نظرم نبرد با شیاطین رو بخون. فقط جلد اول خیلی خوبه دو و سه یکم آرومه دوباره چهار خیلی خوبه و از چهار به بعد همشون عالین.
و مه زاد هم بخون.
رقیب های ازلی هم قشنگه.