یادداشت هومن
نمایشنامه مربوط به ماجرای محکومیت و اعدام ماری استوارت ملکه مخلوع اسکاتلند بدست الیزابت اول ملکه انگلستانه. ولی میخوام اول ماجرا رو از قبل تر براتون تعریف کنم. از هنری هشتم، پدر الیزابت، از معروفترین و جنجالی ترین پادشاهان انگلستان. هنری هفتم شاه انگلیس دو پسر داشت به اسم آرتور و هنری . او کاترین دختر شاه اسپانیا رو که کاتولیک بود به عقد ولیعهدش آرتور درآورد. بعد از مدتی معلوم شد که آرتور مریض و ناتوانه. هنری هفتم تصمیم گرفت خودش با کاترین ازدواج کنه ولی کلیسا و مردم اعتراض کردن و گفتن پدرشوهر نمیتونه با عروس ازدواج کنه. اونم تسلیم شد و کاترین رو داد به پسر دومش یعنی هنری که بعدا به اسم هنری هشتم پادشاه شد. هنری هشتم از کاترین جوانتر بود و علاقه ای هم بهش نداشت. کاترین دختری بدنیا آورد به اسم ماری که بعدها معروف شد به ماری خونریز. کاترین نتونست پسری بدنیا بیاره تا ولیعهد هنری هشتم بشه پس هنری هشتم قصد کرد طلاقش بده. کاترین ندیمه ای داشت به اسم آن بولین که هنری عاشقش شد و خواست باهاش ازدواج کنه ولی کلیسای رم و پاپ بهش اجازه نمیداد. این موضوع بهانه ای شد تا هنری استقلال و جدایی دینی انگلیس رو از کلیسای رم اعلام کنه. او نیاز به حمایت صدراعظمش تامس مور معروف داشت و چون مور مخالف بود اعدامش کرد. فیلم سینمایی معروفی به اسم مردی برای تمام فصول ساخته فرد زینه مان و با هنرمندی ریچارد هریس شرح همین ماجراهاست. لازم به ذکره که تامس مور و اراسموس و مارتین لوتر هم دوره بودند و حتی باهم مکاتباتی داشتند. بهرحال هنری، کاترین رو طلاق داد و با آن بولین ازدواج کرد. حاصل ازدواجشون دختری بود به اسم الیزابت که یکی از قهرمانان اصلی نمایشنامه است. بولین هم نتونست برای هنری هشتم پسر بیاره و هنری که مردی زنباره بود و میخواست با معشوقه بعدیش، جین سیمور ازدواج کنه به بولین تهمت رابطه نامشروع با برادرش زد و دستور داد تا گردن بولین رو بزنند. هنری هشتم سپس با جین سیمور ازدواج کرد. جین پسری بدنیا آورد به اسم ادوارد که بعد از هنری، به اسم ادوارد ششم، شاه شد. او پروتستان بود. بعد از ادوارد ششم، ماری دختر کاترین که کاتولیک بود به قدرت رسید مشهور به ماری یکم یا ماری تودور. او دستور اعدام سیصد نفر پروتستان رو صادر کرد و بهمین خاطر بهش میگفتن ماری خونریز. او بعدها با فیلیپ دوم پادشاه اسپانیا ازدواج کرد. ماری دستور داد لیدی جینگری ۱۸ ساله رو که دخترعموی ناتنی او بود به جرم دسیسه، گردن بزنند. بعد از ماری، خواهر ناتنی او، الیزابت دختر آن بولین، ملکه شد که پروتستان بود و ۴۵ سال سلطنت کرد. در همین زمان ماری استوارت ملکه اسکاتلند بود. ماری نوه خواهر هنری هشتم، پدر الیزابت، محسوب میشد و ضمنا کاتولیک بود. ماری به جرم توطئه علیه الیزابت، به زندان افتاده و پس از ۱۹ سال محکوم به اعدام شد. نمایشنامه درباره روزهای آخر زندان ماری است و حکم اعدام او صادر شده. شیلر به زیباترین شکل ممکن گفتگوها و مجادلات بین شخصیتهای داستان رو تشریح و بیان کرده. در خیلی از دیالوگها طولانی شدن بحث و جدلها رو میبینید اما نشانه ای از طول و تفصیل اضافی رو حس نمیکنید. در واقع نمایشنامه مطلب اضافه و بیهوده ای نداره و براحتی مجذوبش میشین. ترجمه هم خوبه و من راضی بودم.
در قرن شانزدهم کشیش آلمانی به اسم مارتین لوتر بعد از سفر زیارتی به رم، متوجه انحرافات دینی و فساد گسترده دستگاه پاپی میشود. وقتی به آلمان برگشت شروع به تبلیغ بر ضد پاپ کرد و سرانجام با انتشار بیانیه مشهور ۹۵ ماده ای رسما اعتراض خود را نشان داد. با حمایت حاکم شهر از دست ماموران پاپ گریخت و بسرعت هواداران زیادی پیدا کرد. چون مرام او و یارانش براساس اعتراض بود به پروتستان از ریشه کلمه پروتست مشهور شدن. معیار پروتستانها فقط خدا و کتاب است و اعتقادی به رهبر یا واسطه ندارن
وایولت