یادداشت محدثه محمدزاد

از پشت میز عدلیه: خاطرات طنز یک قاضی دادگستری
        یا قاضی الحاجات!

در مقدمه آمده:
"مرحوم باستانی‌پاریزی، به قضات توصیه کرده‌بود که خاطرات خود را بنویسند و منتشر کنند. به عقیده‌ی ایشان تاریخ اجتماعی ایران روزی به کمال نزدیک می‌شود که اطبا و قضات خاطرات خود را بنویسند؛ چرا که این دو گروه با حضور در بطن جامعه با معضلات و گرفتاری‌های مردم ارتباط مستقیم دارند."
نخستین دلیل نویسنده برای نوشتن این کتاب، عمل به این توصیه بوده. و
"دوم هدف بلندپروازانه‌ی من از نگارش این خاطرات این است که فاصله‌ی جامعه با قضات و بالعکس را کم کنم."
اول از همه این را بگویم: هدف بلندپروازانه‌ی نویسنده، محقق نشده. نه به این‌خاطر که کتاب، خوب از آب درنیامده. به این خاطر که اصلا چنین انتظاری از چنین کاری، نامعقول است! شاید اگر نویسنده وبلاگ می‌زد، کانال تلگرامی راه می‌انداخت، در صفحه‌ی اینستاگرامش می‌نوشت و کم‌کم این جریان پا می‌گرفت، به این هدف نزدیک‌تر می‌شد تا با نوشتن یک کتاب طنز، کتاب طنزی که خوب هم هست واقعا. -اگرچه که ماجراها از لحاظ طنزبودن، یک‌دست نیستند. برخی‌شان شادی از ته دل می‌آورند و برخی دیگر، صرفا لب‌خندی.-
دقیقا وجه پررنگ این کتاب -برای من-، طنازی‌اش است، نه قضایی‌بودن موضوع و قاضی‌بودن نویسنده!  کاشکی امین تویسرکانی بیش‌تر طنز بنویسد..
اما نویسنده به هدف اول تا حد خوبی دست یافته‌است و برخی از ماجراها آینه‌ای مناسب برای بازنمایی اجتماع و آسیب‌های اجتماعی هستند.

در آخر؛
اوقات خوشی با این کتاب می‌توان داشت. تفنن و تفریح خوبی است. عجله‌ای هم برای به پایان‌رساندنش نداشته‌باشید. :)

بروم توصیه‌ی باستانی‌پاریزی را به دیگر رفقای حقوق‌خوانم بگویم. خدا را چه دیدید، شاید این جریان نوشتن و خوب‌نوشتن از پشت میز عدلیه، رونق گرفت و نویسنده هم به هدف بلندپروازانه‌اش رسید. :))))))

(((گفتم که به قاضی برمت تا دل خویش
بستانم و ترسم دل قاضی ببری)))سعدی.
      
1

34

(0/1000)

نظرات

طه

طه

1401/10/22

قضات خاطرات بسیار شیرین و به درد بخوری دارند.
یکی از دوستان قاضیه، هر از چند گاهی که با هم کوهنوردی می‌رویم تقریباً از اول تا آخر خاطره تعریف می‌کند و واقعا متوجه گذر زمان نمی‌شوم.
البته بسیاری از خاطرات ناب را هم نمی‌شود مکتوب کرد...
3

0

الهی که سرشون سبز و دل‌شون خوش باشه.
🌺🍃 چه‌قدر دلم می‌خواد با جمله‌ی آخر مخالفت کنم! حیفه واقعا؛ از دست رفتن برخی خاطرات حیفه. ولی نمی‌شه منکر شد که لطف برخی چیزها در همون نقل سینه‌به‌سینه‌شون هست.. 

0

طه

طه

1401/10/23

بله....
در کل سنت شفاهی میان ایرانیان بسیار قوی است. چه در این امور روزمره چه در امور علمی و معنوی و...
کتاب‌های بسیاری مثلا در هندوییسم است که در باب یوگا صحبت می‌کند، اما شما تا با یک عارف/صوفی صحبت نداشته باشید چیز خاصی از اصطلاحاتِ عرفانی و همچنین اذکار و تمرین‌ها متوجه نمی‌شوید.
آدمی فربه شود از راهِ گوش... 

0

همین‌طوره؛ ممنون. 🙏🏻🍃 

0