یادداشت ساناز پرچمی کاویانی
1402/3/30
3.5
معرفی رمان ایرانی « خانه ادریسیها » 📖 #غزاله_علیزاده اگر بخوام #خانه_ادریسیها رو در یک جمله خلاصه کنم ، میتونم بگم ؛رمانی چندلایه و عمیق با داستانی تمثیلی و ساده. رمان خانه ادریسیها، مشهورترین اثر غزاله علیزاده است که در سال ۱۳۷۰ در دو جلد به چاپ رسید و سه سال بعد از مرگ نویسنده ، در سال ۱۳۷۸، برنده لوح زرین و جایزه بیست سال ادبیات داستاننویسی شد. داستان کتاب خانه ادریسیها، درباره شهری است به نام عشق آباد و گروهی به قدرت رسیده که وارد شهر شدهاند تا حق مظلومین را از ثروتمندان بگیرند و آنها را از خانه هایشان بیرون کنند. کل ماجرا در یک خانه بزرگ و قدیمی میگذرد. ادریسیها نخستین ساکنین خانه هستند: مادربزرگ زلیخا (خانم ادریسیها)، لقا (دختر میانسال خانم ادریسیها که عمرش را به تنهایی و دور از مردها به گذرانده است)، وهاب (نوه پسری خانم ادریسیها که در خارج تحصیل کرده ) و یاور (باغبان پیر خانه).ساکنین خانه خود را در خانه و خاطرات گذشته زندانی کردهاند. آنها هرگز خانه را ترک نکردهاند و به گفته وهاب علتش « خو گرفتن، ناچاری و تن آسایی بوده است ». این خانه پر از رخدادهای شگفت انگیز، اندوهگین و عجیب است. به نظر میرسد که سرنوشت زنان در نسلهای مختلف یکی از دغدغههای غزاله علیزاده در کتاب خانه ادریسی ها بوده است. او در این رمان سرنوشت چند زن از این خاندان را به صورت کلیدی مورد پردازش خود قرار داده است. زنانی که هر کدام به گونهای یا زندگی خود را از دست دادهاند یا حق شاد زیستن را. پ.ن ۱: گرچه سبک رمان رئال (واقعگرایانه) است اما اکثر روایتها و دیالوگها نمادینند و تمثیلها و توصیفاتی که در متن استفاده شده ،نشاندهنده باورها و جهانبینی نویسنده و همچنین مناسبات اجتماعی افراد و یا کاراکترهاست. و البته میشه گفت که گاهی نگاه غزاله به محیط، مکانها و شخصیتها، شاعرانه و فراواقعی است به همین دلیل گفتارها در سطح یک مکالمۀ معمولی صورت نمیگیرد و همین امر موجب سختخوانی این رمان شده است . پ.ن۲: پیشنهاد میکنم این کتاب رو بدون وقفه و آهسته و باتمرکز بخونید و حتما قبل از شروع کتاب ،خلاصهای ازش در ذهن داشته باشید تا هنگام رویارویی با حوادث و کاراکترهای متعدد، رشته داستان از دستتون در نره. پ.ن۳: خوندن این رمان رو به همه توصیه نمیکنم.اگر از طرفداران داستانهای بیتکلف و روان هستین ، این کتاب رو نخونید .
1402/3/31
اما در خانه ی ادریسی ها انگار زمان متوقف شده . نظر شخصی من هم مانند شماست که در صورتی کتاب را مطالعه کنیم که بخواهیم درک بسیار عمیقی از داستان های واقع گرایانه داشته باشیم🌱
1402/3/31