یادداشت فاطمه معروفی

اسم محمد بن سلمان (MBS) توی این چند سال بارها سر زبون‌ها بوده؛ یه شاهزاده‌ی جوان و بلندپرواز که عربستان رو به شکل عجیبی تغییر داد. همیشه برام سوال بود که این آدم چه ویژگی‌ای داره که این‌قدر جلب توجه کرده، تا اینکه با این کتاب توی پادکست جیبی آشنا شدم و تصمیم گرفتم بخونمش ، باید بگم همزمان که حس کردم چقدر از هوش این بشر داره خوشم میاد به همون میزان ازش ترسیدم!!!

این کتاب، یه روایت جذاب و مستند از مسیر قدرت گرفتن MBS، ولیعهد جنجالی عربستانه. بن هوبارد، خبرنگار نیویورک تایمز، سعی کرده تصویری جامع از این چهره‌ی بحث‌برانگیز ارائه بده؛ مردی که کشورش رو متحول کرد، ولی روش‌ها و تصمیماتش کلی حاشیه ایجاد کرد.

🙃چرا این کتاب جالب بود برام؟

✔️داستان یه شاهزاده‌ی جاه‌طلب | محمد بن سلمان از یه شاهزاده‌ی تقریباً ناشناخته، به نفر اول واقعی عربستان تبدیل شد. اصلاحات بزرگی انجام داد، اما پشت این تغییرات، یه چهره‌ی سخت‌گیر و بی‌رحم هم دیده می‌شه.
✔️تناقض‌های عجیب | از یه طرف اجازه‌ی رانندگی به زنان داد، از طرف دیگه، منتقداش رو به شدیدترین شکل سرکوب کرد. این تضادها، یکی از موضوعات محوری کتابه.
✔️ماجرای قتل خاشقچی و روابط با آمریکا | رابطه‌ی نزدیکش با ترامپ، قتل جمال خاشقچی، جنگ یمن و اختلافات داخلی خاندان سعودی، از مهم‌ترین بخش‌های کتابه.

🔹 نقاط قوت کتاب:
✅روایت مستند و واقعی: نویسنده به‌عنوان یه خبرنگار خبره، تونسته با تحلیل اطلاعات دقیق و مصاحبه‌های مختلف، تصویری جامع از MBS ارائه بده.
✅خواندنی و جذاب، مثل یه رمان سیاسی: این کتاب خشک و دانشگاهی نیست؛ روایت داستانی قوی‌ای داره که حس می‌کنی داری یه فیلم سیاسی می‌بینی.
✅تحلیل آینده‌ی عربستان: اینکه عربستان قراره به کدوم سمت بره و MBS چه تاثیری روی منطقه و جهان داره، توی کتاب بررسی شده.

🔸نقاط ضعف کتاب:
❌نگاه یک‌طرفه: نویسنده بیشتر روی جنبه‌های منفی MBS تمرکز کرده و کمتر به این پرداخته که چرا بخشی از مردم عربستان از اصلاحاتش حمایت می‌کنن.
❌کمتر به اقتصاد پرداخته شده: اصلاحات اقتصادی مثل پروژه‌ی نئوم کمتر بررسی شده و تمرکز بیشتر روی سیاست و مسائل اجتماعی بوده.
❌برخی تحلیل‌ها ممکنه قدیمی بشن: با توجه به سرعت تغییرات در عربستان، بعضی قسمت‌های کتاب ممکنه دیگه به‌روز نباشن.

📌 جمع‌بندی:

اگه دنبال یه کتاب جذاب درباره‌ی سیاست، قدرت و جاه‌طلبی هستی، این کتاب می‌تونه برات هیجان‌انگیز باشه. بیشتر از اینکه یه بیوگرافی باشه، یه تحلیل قوی از سیاست‌های خاورمیانه و تأثیر یه فرد بر آینده‌ی یه کشوره. اما اگه دنبال یه روایت کاملاً بی‌طرفانه هستی، ممکنه احساس کنی که نگاه نویسنده کمی انتقادی‌تره. در هر صورت، این کتاب یکی از مهم‌ترین منابعیه که می‌تونه بهت کمک کنه MBS رو بهتر بشناسی و با شخصیت جالبش آشنا بشی!

یادداشت جامعی نوشتید، ممنون از معرفی✨

ممنونم که وقت گذاشتین و خوشحالم که مفید بوده❤😇

خداییش ایول به این یادداشت نویسی. اصن تو یه لیگ دیگه بود. خیلی وقت بود با یادداشتی جیگرم حال نیومده بود :)

خیلی ممنونم مرسی😅 خوشحالم که موثر بوده❤🤗

اگر حس کردین که به مطالعه این کتاب علاقه‌مندین، پیشنهاد میکنم کتاب شیخ محمد حاکم دبی رو هم بخونید، راجب اونم یادداشت نوشتم و هست توی پیجم🙏🏻