یادداشت مهرداد احمدنژاد
خواندن چیست؟! در طول تاریخ و در بستر فرهنگهای مختلف چه معنایی داشته؟! همین امروز چه اقسامی از خواندن را میتوانیم از هم متمایز کنیم؟! مدافعان و مخالفان خواندن چطور با یکدیگر مقابله میکردهاند؟! کتاب پاسخ «جامعی» به این پرسشها ندارد اما همین که «پاسخهایی» داشته باشد کفایت میکند. دوستان نزدیکم میدانند که جامعهشناسی کمّی و تجربی را برای حل بسیاری از مسائل امروزمان مرجح میدانم و اگر قرار است پولی در جایی صرف شود بهتر است صرف آن قسم از کارها بشود، اما این کتاب آنقدر خوب آنچه را که من «جامعهشناسی هرمنوتیک» میناممشْ نمایندگی میکند که کمی موضع قبلیام را تعدیل کرده است. خود خواندن هم مسئلهی مهمی است، نه فقط در سطح جامعه بلکه در سطح افراد. ما چگونه خوانندهای هستیم و چقدر از آسیبهای خواندن که در اینجا از آنها بحث شده به دوریم؟! رمانخوانیهای ما چقدر هوسرانی است و چقدر حکمتجویی؟! خواندن برایمان درمان است، ابزار است، سبک زندگیست؟! خوب است خواندنهای خودمان را در آینهی تاریخ ببینیم و نسبت خودمان(نه فقط کتابخوانیمان بلکه زیستمجازیمان) با آنها را بسنجیم. بنابراین خواندنش را برای کسانی که به دنبال آگاهی در مطالعاتشان هستند توصیه میکنم. آگاهی از اینکه در نهایت از خواندن دنبال چه هستیم و ناخواسته در کدام وادی افتادهایم و آیا نیازی هست خود را نجات بدهیم یا نه...
کلا این سری "خواندن" نشر ترجمان واقعا جالبه و از اون سری ایشون رو هم خیلی دوست دارم بخونم.
عرضم به خدمتتون که، بالاتر در متن نوشتم «جامعهشناسی کمّی و تجربی». احتمالا اگر لفظ کمّی رو به کار نمیبردم و به همون «تجربی» اکتفا میکردم منظورم بهتر رسونده میشد، چون احتمالا برخی پژوهشهای کیفی هم میتونن در برخی موضوعات کارآمد باشن. ولی بهرحال دلیلم رو بلافاصله بعدش آوردم، اینکه مسائل امروز جامعهی ما با این تیپ کار جامعهشناسی بهتر حل میشه و «نیاز» ما به اینها بیشتره. مثلا سر همین قانون حجاب، اگر کار قوی روی نظرات و حدود حجاب و اهمیتش و اولویتش انجام بشه خب طبیعتا روی فهم تصمیمگیر و قانونگذار اثر جدی میذاره(البته شنیدم که روی این موضوع خاص یه کار جدی و با کیفیت انجام شده). از این جهت که در کشور ما خیلی جاها «مستقیما» نظر مردم پرسیده نمیشه و دخالت داده نمیشه، این جنس پژوهشها خیلی به عنوان یه جایگزین مطمئن میتونن مورد اتکا باشن. نکتهی دوم اینه که، این مدل از جامعهشناسی که این کتاب نمایندگیش میکنه یه عمق فکری خاصی میخواد که واقعا کمتر کسی بهش دست پیدا میکنه و حداقل من نسبت به همهی پژوهشهای این شکلی در بادی امر بدبینم مگر اینکه خلافش ثابت بشه :)
آقا واقعا فکر میکنی قانون گذار لنگ عدد میزان اقبال مردم به حجابه؟! یعنی قانون گذار منتظر آماره؟ @MehrdadCSRTR
مهرداد احمدنژاد