یادداشت احمد بابائی

دایرةالمعارف مصور تاریخ جنگ ایران و عراق
«ایرانی ها
        «ایرانی ها از جنگ نترسیدند و این بزرگ‌ترین دردسر صدام بود.»

📌دایرةالمعارف ها اساساً بهترین انتخاب برای آشنایی و شناخت کلی یک مضمون هستند. دایرةالمعارف مصور اگر باشند که نور علی نور است؛ بخصوص برای دو گروه: ۱-کسانی که کتابخوان حرفه‌ای نیستند و به متن خالص عادت نکرده‌اند و ۲-کسانی که عاشق تصویر هستند. 
خوشبختانه این کتاب انتظار هر دو گروه را برآورده می‌کند.

🔹از نظر اطلاعاتی که کتاب در اختیار مخاطب می‌گذارد واقعاً رقیبی در بازار کتاب ایران برایش نمی‌شناسم. ترکیب تصویر و متن تأثیری دو چندان دارد. 
آقای شیرعلی‌نیا(نویسنده) با استفاده از ۱۹۲ کتاب به عنوان مأخذ و ۴۳ مقاله یا نشریه و همچنین به همین تعداد مصاحبه های اختصاصی، کتاب را مبدل به منبعی قابل استناد کرده است.آقای شیرعلی‌نیا به عنوان طرفدار آقای رفسنجانی گاه به گاه این تمایل شخصی را در متن پیاده کرده است؛ تا جایی که پس از پایان کتاب مخاطب احساس می‌کند هر چه کار مثبت در طول جنگ و بعد در ایجاد صلح انجام شده است آقای رفسنجانی کرده و بقیه عمدتاً در سایه او قرار گرفته‌اند.

▪️برای کسانی که دنبال جزئیات عملیات ها یا شخصیت فرمانده های جنگ هستند این کتاب انتخاب مناسبی نیست. اصولاً دائرة‌المعارف ها خیلی در جزئیات کارا نیستند. دوربین این کتاب ها(به طور خاص کتاب مورد بحث) بالاتر از شخصیت ها قرار می‌گیرد و برخلاف کتاب های خاطره و روایت محور، دیدی ماکروسکوپی دارند.

🔸اطلاعات و آمار کتاب از ادوات نظامی، تعداد شهدا و کشته‌شدگان، تعداد افراد اعزامی از هر شهر و همچنین چهل صفحه انتهایی کتاب که توضیح کامل و مصور ابزار و ادوات نظامی استفاده شده در طول جنگ را در بر دارد، بسیار جذاب و کاربردی هستند.
مکمل این کتاب برای درک دقیق تر جنگ، کتاب هایی با دید محدودتر و عمدتاً خاطره محور هستند. کتاب هایی نظیر: سلام بر ابراهیم، پایی که جا ماند، دا و...

🇮🇷 مظلومیت مردم ایران در جنگ تحمیلی عجیب است؛ حال انسان را دگرگون می‌کند. حیرت‌آور است این همه مظلومیت و این همه اقتدار. آدم نمی‌تواند بخواند و بغض گلویش را نبندد. روایت سقوط خرمشهر، کربلای ۴، خیبر و... اشک ایرانی را بر گونه‌اش روان می‌کند تا یادآور اشک های مادران در گوشه گوشه‌ی این کشور باشد که سیل شدند بر سر خصم.

🥀به یاد کسانی که خونشان ضامن بقای ما شد...
      
7

51

(0/1000)

نظرات

مروری عالی بود. واقعا جعفر شیرعلی‌نیا را به عنوان یک تاریخ‌نگار و تاریخ‌پژوه بسیار دوست می‌دارم.
در ضمن در مورد تصاویر، یک‌بار در یک پست ایسنتاگرامی، خود جناب شیرعلی‌نیا می‌گفتند نباید تاریخ را صرفا مبتنی بر متن خواند بلکه نگاه کردن عمیق به تصاویر نیز خودش مطالعه محسوب می‌شه؛ اصلا می‌گفت به همین علت است که پافشاری می‌کند کتاب‌هایش رو کاغذ گلاسه، رنگی و با کیفیت چاپ بشه.
1

0

ممنون از حسن توجه شما 🙏

البته این پافشاری ایشون باعث شده مخاطبینشون محدودتر بشه. بالاخره با این قیمت های سرسام‌آور کاغذ گلاسه و کتبی که از این کاغذ تهیه میشن، نمیشه انتظار مخاطب پرشمار داشت. 

0

چقدر خوب که انقدر مستنده
1

0

بله خیلی خوبه ولی باید این رو در نظر داشته باشیم که انتخاب از بین روایت ها و بخش های مختلف منابع بستگی به نویسنده داره و سلیقه و نقطه نظر ایشون خیلی در کم و کیف کتاب تاثیرگذاره. ببخشید بابت زیاده گویی:) 

0