بریده‌ای از کتاب سعادت زناشویی اثر لی یف نیکالایویچ تولستوی

سعادت زناشویی
بریدۀ کتاب

کاتیا گفته بود که مردها آسان‌تر از زن‌ها عاشق می‌شوند و احساسات خود را راحت‌تر بیان می‌کنند. گفته بود:«مردها می‌توانند به زنی بگویند که دوستش داند، حال آن‌که زن‌ها نمی‌توانند». سرگی میخائیلیچ جواب داده بود:«ولی به نظر من مردها هم نباید و نمی‌توانند بگویند که زنی را دوست دارند.» من گفته بودم:«چرا؟» «برای اینکه اگر بگویند دروغ گفته‌اند. این اظهار چه معنایی دارد؟ مثل این است که همین که گفت "دوست دارد" جرقه‌ای می‌جهد و مثل ترقه صدا می‌کند و او عاشق می‌شود، انگار همین که این حرف را بزند معجزه‌ای صورت می‌گیرد...من گمان می‌کنم مردهایی که دست بر قلب‌شان می‌گذارند و با لحنی جدی چنان که فتحی بزرگی کرده باشند می‌گویند "دوست‌تان دارم" یا خود را گول می‌زنند، یا از آن بدتر، حریف‌شان را فریب می‌دهند.»