بریده‌ای از کتاب روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه اثر محمد حسن بن علی

بریدۀ کتاب

خدمت شاه بودم. خیلی حرف زده شد.از تفصیلات دیروز اینکه میرزا محمدرضای قمشه‌ای که از حکمای الهی است بتوسط ملک‌الاطباء بحضور آمده بود. شاه بعضی تحقیقات حکمی کرده بودند. من‌جمله از کتب حکمی پرسیده بودند. میرزا محمدرضا گفته بود من‌جمله اسفار ملاصدرای شیرازی است. شاه این آیه را خوانده بودند: «ان الحمار یحمل الاسفار». گمان نمی‌کنم این آیه به این باموقعی از اول تا بحال خوانده شده باشد.

از سه جمله آخر هیچی نفهمیدم

ناصرالدین شاه درباره‌ی کتاب‌های فلسفی می‌پرسه. اون فیلسوف می‌گه یکی از کتاب‌های فلسفی اسفار اربعه‌ی ملاصدراست. ناصرالدین هم شوخی می‌کنه آیه‌ای که می‌گه خرها اسفار رو حمل می‌کنند می‌خونه.

نقله میرزای قمشه‌ای ملامتی بوده و خرابات نشین. احتمالا از آیه‌ای که شاه خونده چندان بدش هم نیومده.