معرفی کتاب آن بهشت دیگر اثر پل هاردینگ مترجم فرزانه دوستی

3.8

ناشر
بیدگل
1403/1/1

خانوادۀ آنها در جزیره همیشه کوچک بود و به‌ظاهر کوچک‌تر هم می‌شد، آب می‌رفت، اعضا برای تشکیل خانواده به یکدیگر روی می‌آوردند، و آن‌قدر تعدادشان کم بود که هم‌زمان بیشتر از یک نسبت خویشاوندی باهم داشتند. خانواده متراکم می‌شد، فرومی‌پاشید، رفته‌رفته کم‌شمارتر می‌شد، سنگین‌تر و چگال‌تر، تا اینکه آخرین زن برمی‌خاست، در ظلمت و کاملاً فشرده در خودش، خودش را به دنیا می‌آورد، او مادر خودش بود، دختر و خواهر خودش، همه در بدن او بودند، در بدنی که به‌طرزی غیرممکن منقبض بود و محزون، کرخت بود و درخودپیچیده، برای همین وقتی دراز کشید تا بمیرد، هیچ‌کس نیازی ندید دفنش کند. او فقط در زمین فرورفت، مانند سنگ آسیابی که در آب گلماسه‌گرفته غرق شود.

«نثر شجاعانه و شاعرانۀ آن بهشت دیگر آرمانشهری چندنژادی را پیش رویمان می‌گذارد که زمانی رونقی داشته و حالا در زمانۀ همدستیِ مخوف نژادپرستی و علم، چیزی به پایان حیاتش نمانده است. در حکایت ساکنان جزیرۀ سیب... به‌ناچار با ماهیت مبهم شفقت، محدودیت‌های رواداری و معنای واقعی نجات مواجه می‌شویم. رمانی است درخشان و تأمل‌برانگیز.»

― اِسی اِدوگیان

کتاب‌فام

کتاب‌فام

23 ساعت پیش

۳۲۳ صفحه در ۸ ساعت.

برخی نویسندگان، قلمروی را کشف می‌کنند  و شیره و گنجینه‌اش را استخراج می‌کنند.  «پل هاردینگ» نیز از همین دسته  نویسندگان است. نثر «هاردینگ» آن‌قدر  خیال‌انگیز و تأثیرگذار است که  وسوسه‌انگیز است تمام یک نوشته را فقط  به همین ویژگی اختصاص دهیم اما آن‌چه  در مورد «آن بهشت دیگر» به‌همان اندازه چشم‌گیر است، این است که او داستانی فراموش‌نشدنی خلق کرده که با وجود  زیبایی نثرش، به‌طوری جدی به موضوعاتی  اساسی مانند نژادپرستی، معنای خانواده  و قدرت ماندگار هنر می‌پردازد.
‌
در مرکز این رمان زیبا، ایده یا پرسش  شایستگی قرار دارد: این‌که چه کسی  شایسته است در میان ما باشد، و یا اینکه اصلن وجود داشته باشد؟ همان‌طور که رمان «آن بهشت دیگر» به ما یادآوری  می‌کند، خود این پرسش، پرسشی مغرورانه  و خطرناک است و زمانی که داوری‌های ناشی از آن به اجرا گذاشته شوند، به برخی  از وحشیانه‌ترین اعمالی می‌انجامند که  انسان‌ها قادر به انجام‌شان هستند.
‌
«آن بهشت دیگر» به‌شکلی آزادانه بر  اساس اتفاقاتی بنا شده است که در ۱۹۱۲ در جزیره مالاگا در ایالت مِین آمریکا  رخ داد؛ همان سالی که نخستین کنگره‌ی  بین‌المللی اصلاح نژادی در لندن برگزار
شد. در این کنگره، لئونارد داروین،  پسر چارلز داروین، نظریاتی درباره‌ی  بهبود نژاد بشر از طریق حذف نژادهای  به‌زعم او "پایین‌دست" ارائه داد. او  بعدها نوشت که "جنایت‌کاران، بیماران  روانی، کم‌هوش‌ها، ضعیف‌العقل‌ها، نوزادان  بیمار، ناقص‌الخلقه‌ها، ناشنوایان و  نابینایان" همگی دارای صفاتی  موروثی‌اند که باید از جمعیت انسانی  حذف شوند.
اخراج ساکنان جزیره مالاگا، که هم‌زمان  با برگزاری آن کنگره بود، روایتی  هشداردهنده و تلخ به جا گذاشته است. در  سال ۲۰۱۰، ایالت مین بیانیه‌ای بر  مبنای ابراز تأسف عمیق برای اقدامات خود در یک قرن پیش صادر کرد.
اما «پل  هاردینگ» هیچ ارتباط شخصیی با این  جزیره ندارد و خواهان آزادی برای  فاصله گرفتن از واقعیت تاریخی است. در  روایت او، نخستین ساکن مالاگا،  «بنجامین دارلینگ»، تبدیل می‌شود به  «بنجامین هانی». تمرکز او بر وارثان  خانواده‌ی «هانی»ست، همراه با  خانواده‌های «لارک» (که یکی از
فرزندان‌شان ربیت نام دارد) و  «پراوربز». نام‌های این شخصیت‌ها  حال‌وهوایی معصومانه و بهشتی دارند، و  با وجود شرایط سخت زندگی در جزیره‌ی سیب،  ساختار رمان به شکلی‌ست که ساکنان  جزیره را در نقش آدم و حوا قرار می‌دهد،  و ایالت مین را به مثابه مار یا خدای  داستان.
‌«آن بهشت دیگر» داستانی‌ست درباره‌ی  نیت‌های خوب، ایمان بد و علمی بدتر، اما در عین حال، ادای احترامی‌ست به  اجتماع، کرامت انسانی و امکان جهانی دیگر. از هر دو جنبه، حرف‌های زیادی برای زمانه‌ی ما دارد.