مانفرد: شعری نمایشی

مانفرد: شعری نمایشی

مانفرد: شعری نمایشی

4.0
4 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

0

ناشر
گوشه
شابک
9786009499311
تعداد صفحات
152
تاریخ انتشار
1395/4/26

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        کتاب حاضر، مشتمل بر شعر نمایشی است که شاید بتوان از حیث شخصیت و درون مایه، آن را رومانتیک ترین اثر این شاعر دانست. در این اثر شخصیتی فاستوسی وجود دارد که زندگی خویش را وقف آن کرده تا همچون همتایان خود «پرومته شلی» و «اندیمیون کیتس» با نیروهای نامرئی ماورایی، خود را پیوند زند. به قول «جیمز توئیچل»، این شعر درنهایت به موفقیتی نائل می شود که شاید هیچ شخصیت دیگری در قرن هجدهم از پس آن برنیامده بود: «از جسم و ذهن این دنیایی عبور می کند تا به دنیای ماورا دست یابد».
      

یادداشت ها

          مانفرد (جورج گوردون بایرون، ترجمه‌ی الهام نیل‌چیان، تهران: گوشه، 1395) نوعی «درام خواندنِی» (closet drama) است که در آغاز قرن نوزدهم نوشته شده است. در ادبیات نمایشی معمولاً درام‌های خواندنی آثاری ادبی هستند که صرفاً به شیوه‌ی نمایش‌نامه نوشته شده‌اند و الزاماً برای به صحنه آوردن در قالب تئاتر مناسب نیستند یا دست کم با آن هدف نوشته نشده‌اند.
مانفرد در زمره‌ی یکی از آثار مهم و محبوب ادبیات گوتیک است که کمی پیش از نگارش «فرانکشتاین» مری شلی انگیزه‌ی نوشتن آن نزد لرد بایرون شکل می‌گیرد. بایرون خود این اثر را یک درام متافیزیکی نامیده که در بحرانی‌ترین دوران زندگی‌اش نوشته شده، زمانی که او به دلیل رسوایی اخلاقی انگلستان را برای همیشه ترک می‌کند و در سوییس ساکن می‌شود. این نمایش‌نامه کشمکش کاراکتر اصلی آن یعنی «مانفرد« با نیروهای اهریمنی است که از برخی جهات یادآور شخصیت فاوست است که گوته و کریستوفر مالرو مشهورترین آثار را درباره‌ی او نوشته‌اند. در نمایش‌نامه، اهریمن مثل گلوله‌ای از آتش ظاهر می‌شود و گردآورد او را ارواح فرا گرفته‌ند. مانفرد با اهریمن رودررو می‌شود و با خود به کوه‌ها و غارها می‌برد. برخی مفسران معتقدند بایرون این نمایش‌نامه را تحت‌تأثیر آشنایی با برخی مکتوبات دینی بازمانده از ایرن باستان نوشته است.


ماهنامه‌ی شهر کتاب، شماره‌ی سیزدهم، سال 1395.
        

4