معرفی کتاب ترس و نکبت رایش سوم اثر برتولت برشت مترجم شریف لنکرانی

ناشر
مصدق
1398/9/19

نسخه‌های دیگر

ترس و نکبت رایش سوم شامل بیست و چهار نمایشنامه یک پرده¬ای است که برشت آن¬ها را بین سال¬های 1935 تا 1939 بر اساس زندگی جاری مردم آلمان تحت حکومت رایش سوم در دانمارک نوشته است. (برشت سحرگاه شبی که رایشتاگ ساختمان پارلمان آلمان) را آتش زدند (1934) از آلمان گریخت و مهاجرت پانزده ساله¬اش آغاز شد.) و در موقع نوشتن این نمایشنامه¬ها در دانمارک زندگی می¬کرد.برشت در این کتاب خارق¬العاده، در 24 قسمت به 24 جنبه مختلف حکومت نازی می¬پردازد. و به زیبایی تمام «ترس و نکبت» جاری در جامعه و بین اقشار مختلف مردم را به تصویر می¬کشد. بسیاری از این جنبه¬ها فقط به آلمان نازی محدود نمی¬شود و می¬تواند هر جامعه دیکتاتور زده قرن بیستمی را نشان دهد. از نظر یک جامعه¬شناس. این کتاب با این حجم اندک، خیلی بیش از یک رمان بزرگ می¬تواند معرف جامعه آن روزگار باشد.

از لحاظ فرمی این یکی از جالب‌ترین نمایشنامه‌های برشت و به‌طور کلی یکی از جالب‌ترین نمایشنامه‌هایی که تا به حال خوانده‌ام بود. در واقع ۲۴ نمایش تک‌پرده‌ای است که هرکدام برشی از زندگی افراد بسیار مختلفی را به‌ تصویر می‌کشد که وجه اشتراک‌شان بودن در زمان و مکان واحدی است. واقعیتش آن‌قدر از نازیسم و فاشیسم و به قول برشت ترس و نکبت‌های آن دوران خوانده و شنیده‌ایم که کمی دیگر دلم به هم می‌خورد از آثار این چنینی، اما جادوی برشت در این است که حتی داستان‌های تکراری را چنان انسانی بازگو می‌کند که خواه ناخواه جهان‌شمول می‌شوند و در هر زمان و مکانی می‌توانی بالاخره نقطه‌ی اتصالی با آن‌ها پیدا کنی. و راستش بیشتر روایت‌هایی که از جنگ جهانی دوم خوانده و شنیده و دیده‌ایم، کمابیش شبیه به هم‌اند، اما جالبی این نمایشنامه این بود که به برخی جنبه‌ها، به برخی سرگذشت‌ها اشاره کرده بود که پیش از این به آن‌ها فکر نکرده بودم و در میان این ۲۴ نمایشنامه‌ی تک‌پرده‌ای چندتا در ذهنم بسیار پررنگ ماندند: صلیب گچی، قضاوت، زن یهودی، جاسوس، کمک زمستانی و دو نانوا.