معرفی کتاب پرومته در زنجیر همراه با تحلیل و تفسیر آندره بونار اثر آیسخلوس مترجم محمدعلی امیری

پرومته در زنجیر همراه با تحلیل و تفسیر آندره بونار

پرومته در زنجیر همراه با تحلیل و تفسیر آندره بونار

آیسخلوس و 1 نفر دیگر
4.4
17 نفر |
8 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

27

خواهم خواند

9

شابک
9786005234060
تعداد صفحات
82
تاریخ انتشار
1390/8/2

توضیحات

        «پرومته در زنجیر» نام یکی از تراژدی های مشهور راشیل، شاعر یونانی قرن پنجم پیش از میلاد است. این تراژدی در کتاب حاضر به صورت نمایشنامه همراه با تحلیل و تفسیر «آندره بونار» استاد یونان شناس فرانسوی به تصویر کشیده شده است. «پرومته» خدایی از خدایان یونان بود که در برابر استبداد و خودکامگی و بی عدالتی زئوس خدای خدایان و فرمانروای مطلق جهان ایستاد و مانع انهدام نسل بشر شد. زمانی که زئوس دریافت در وجود انسان زمینة استقلال طلبی و آزادی خواهی وجود دارد، تصمیم گرفت انسان را از میان بردارد و نسلی پست تر و فرمان پذیرتر خلق کند که با اقتدار و ارادة بی چون و چرایی او سازگار باشد. پرومته به مبارزه با زئوس برخاست و آتش را که از امتیازات خدایان بود در اختیار انسان قرار داد تا مایه و سرچشمة هنر و صنایع و تمدن انسانی شود. زئوس از این نافرمانی خشمگین شد و پرومته را تهدید به تبعید در صحرایی دور کرد، تا عشق به انسان را فراموش کند و سر تعظیم به زئوس فرود آورد.
      

پست‌های مرتبط به پرومته در زنجیر همراه با تحلیل و تفسیر آندره بونار

یادداشت‌ها

          .
پرومته در زنجیر
آشیل(آیسخولوس)
ترجمه شاهرخ مسکوب
.
.
در حدود پانصد سال قبل از میلاد مسیح، اولین تراژدی نویس بزرگ تاریخ بشر، آیسخولوس یا همان آشیل، داستان های اساطیری (myth) فرهنگ یونان باستان را با قلم قدرتمند خود به صورت نمایشنامه هایی در اورد که امروزه تعداد کمی از آنها باقیست.
مهم ترین مسئله ای که اشیل را به نوشتن تراژدی وا میداشت، تقابل میان ضرورت سرنوشت و طبیعت، و جور و بیداد این ضرورت بر زندگی انسان ها بود.
.
یکی از این نمایش ها، پرومته و ماجرای اوست.
بسیاری این ماجرا را، نسبت به فرهنگ و باورهای یونان کفر آمیز ترین داستان میدانند.
در این mytos، پرومته که بسیار مهربان، روشن بین و خردمند و دلیر بود، همان پرومته که به خدایان برای پیروزهایشان کمک های بسیار کرده بود، روزی تصمیم میگیرد برای رهانیدن انسانهای زمینی از ظلمت و ترس، آتش و علوم را به آنها ارزانی دارد. 
زمانی که چنین میکند میداند که زئوس مخالف اوست و اراده زئوس، خدای خدایان، بر این است که نسل انسان منقرض شده و نسلی جدید پا بر زمین بگذارد.
اما پرومته چنین میکند و زئوس به کیفرخواست او را به صخره ای زنجیر میکند تا مجازات گذر کردن از حدود خود را بپردازد.
.
حال خدایان دوست دیرینه خود، همراه خود، این قهرمان مهربان را بابت خدمت به بشریت به زنجیر و سنگ بسته تا شکنجه اش کنند.
آیا سزای واقعی او این است؟ خودکامگی و ستمگری زئوس که نوقدرت بوده و بر تخت پادشاهی جهان تکیه زده است، چنین صلاح دیدی دارد و ستمگری او اشک عالمیان را جاری میسازد.

.
.
خواندن این نمایشنامه را به همه شما عزیزان پیشنهاد میکنم.
بی شک ادبیات و هنر یونان باستان غنایی به ژرفای تمدنش دارد.
در پناه خرد.
        

0

          کتاب : پرومته‌ی در زنجیر
اثر آشیل
ترجمه شاهرخ مسکوب
نشر اندیشه
کتاب پرومته در زنجیر، اسطوره‌ای یونانی از عشق پرومتئوس به انسان است.
شاهرخ مسکوب در پایان کتاب به درستی می‌نویسد: در ادبیات یونان ، هیچ اثری به اندازه پرومته ضدمذهبی نیست و درمیان نویسندگان یونان باستان هیچکس، مذهبی تر از آشیل نیست. ضدمذهبی‌ترین اثر آشیل نیز همین اثر است.
زئوس، فرمانروایی است که پیش از توانایی یافتن برای فرمانروایی بر خود، فرمانروای جهان شده است. درنتیجه نفرت این ایزد یا خدا نه تنها معشوقانش را در برگرفته بلکه انسان نیز مورد شدیدترین غضب‌ها و نفرت از سوی اوست. در همین زمان است که ایزد دیگری به نام پرومته، در دام عشق به انسان می‌افتد. پرومته با مشاهده‌ی سختی انسان برای تلاش برای زندگی برروی زمین، به حال او دلسوزی می‌کند و اقدامی می‌کند تا انسان را از شر این نیاز مفرط به ایزدان برای بقا برهاند. پرومته برای کمک به انسان‌ها آتش و اندیشه را به آن‌ها ارزانی می‌دارد.
 او آتش (موهبت ایزدان) را از ایزدان گرفته و به انسان میدهد تا انسان بتواند اختراع کند، و اندیشه را نیز از ایزدان دزدیده و به انسان  ارزانی میدارد ، درهای آسمان و بهشت را به روی انسانها می‌گشاید تا انسان را نجات دهد. 
زئوس نیز  که بقای فرمانروایی خود را در نیازمندی انسان می‌دانست، پرومته را به سختی مجازات می‌کند. در اینجا نیز شاهرخ مسکوب به درستی می‌نویسد : "برای کسی که بخاطر عشق به انسان از آسمان بلند به زمین پست فروافتاد، چه رنجی دل‌آزار تر از آنکه دور از انسانی که محبوب اوست ، زمینگیر شود  و هرگز آوای آدمیزادی را نشنود."
زئوس، پرومته را در مکانی دوردست در کوهستانی، به زنجیر می‌کشد و مقدر می‌کند که هرروز پرنده‌ای بدانجا رود، شکم پرومته را بشکافد، جگر او را بیرون کشد و بخورد و باز جگر تازه‌ای به وجود آید و این چرخه هرروز تکرار شود.
اشیل برای به تصویر کشیدن تفاوت عشقی که زئوس و پرومته دارند نشان می‌دهد که چگونه پرومته به دلیل عشق به آدمیزاد خود را اسیر کرده و رنج و درد را تحمل می‌کند. با این حال زئوس نیز که دلش در دام دختر آدمیزادی افتاده است، دختر را اسیر درد و رنج می‌سازد تا او را بدست آورد. 



        

0