معرفی کتاب گفت و شنودهایی در ریاضیات اثر آلفرد رینی مترجم سعید قهرمانی

گفت و شنودهایی در ریاضیات

آلفرد رینی و 1 نفر دیگر
4.3

1373/2/7

کتاب گفت و شنودهایی در ریاضیات، نویسنده آلفرد رینی.

لیست‌های مرتبط به گفت و شنودهایی در ریاضیات

گفت‌وشنودهایی در ریاضیات

"گفت‌وشنودهایی در ریاضیات" (Dialogues on Mathematics) کتابی است نوشتۀ ریاضی‌دان مجار، "آلفرد رنیی" (Alfréd Rényi)، که در سال 1965 میلادی منتشر شد. این کتاب در سال ۱۳۶۲ توسط "سعید قهرمانی" ترجمه شد و دوباره در سال ۱۳۷۳ به مناسبت بیست و پنجمین کنفرانس ریاضی کشور در دانشگاه صنعتی شریف، در انتشارات "خوارزمی" به چاپ رسید. اگرچه "رنیی" در سال 1970 درگذشت، اما میراث مکتوب او ازجمله این کتاب، نه‌فقط راهگشای بسیاری از ریاضی دوستان، که راهنمای بسیاری از ریاضی‌دانان  هم بوده است.

کتاب از سه گفت‌وگوی خیالی درزمینۀ ریاضیات تشکیل‌شده است که اولی میان "سقراط" و "بقراط" است. نویسنده در این گفتگو تلاش کرده است که شیوۀ دیالوگ سقراطی را به مبحث ریاضیات بسط دهد و با پرسش و پاسخ، گمانه‌زنی‌هایی در مورد خاستگاه ریاضیات ارائه کند. آیا ریاضیات فقط یک مقوله انتزاعی و ابداع و ساختۀ ذهن ریاضی‌دانان است؟ اگر این‌گونه است پس چرا همۀ آنان بر روی مفاهیم مشترکی اتفاق‌نظر دارند؟ آیا ریاضیات واقعیتی بیرونی و موجود در جهان هستی است و ما فقط داریم آن را کشف می‌کنیم؟ اگر این‌گونه است پس مصداق‌های واقعی دایرۀ کامل و عدد موهومی کجا هستند؟

گفت‌وگوی دوم نیز روایتی خیالی است میان "ارشمیدس" و شاه "هیرون". "ارشمیدس" که نه‌فقط ریاضی‌دان یا فیزیک‌دان، که یک مهندس هم هست، کاربردهای ریاضیات در عمل را شرح می‌دهد و یادگیری ریاضیات را راهی برای خلاقیت عملی و خدمت به جامعه قلمداد می‌کند. او در گفت‌وگو با شاه که برای تقدیر از ابتکارات جنگی "ارشمیدس" به دیدنش آمده، چند نمونه از خلاقیت‌های ریاضی خود و نقش آنان در عمل و ساخت ابزار کاربردی را شرح می‌دهد و ریاضیات را تفکیک‌ناپذیر از مهندسی و خلاقیت برمی‌شمارد.

گفت‌وگوی سوم روایتی خیالی است میان "گالیله" و "اوانجلیستا توریچلی. "توریچلی" جوان که به دیدار "گالیله" کهن‌سال و  در حصر و منتظر محاکمه آمده است نقشه‌ای برای فراری دادن او دارد، ولی "گالیله" نمی‌پذیرد. در خلال این مکالمات "گالیله" ایدۀ خود مبنی بر نگاه به ریاضیات به‌عنوان زبان طبیعت را شرح می‌دهد و معتقد است ندانستن این زبان سبب ناتوانی ما از درک پدیده‌های طبیعی خواهد شد. او ضمن تأکید بر روش علمی و نقد نگاه جزمی حاکم که توسط کلیسا و بر پایۀ دیدگاه‌های "ارسطو" و "بطلمیوس" بناشده، آیندۀ علم را روشن می‌داند و معتقد است روزی ارزش ایده‌های او را خواهند فهمید.

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.