اختراع قوم یهود

اختراع قوم یهود

اختراع قوم یهود

شلومو زند و 2 نفر دیگر
4.3
14 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

4

خوانده‌ام

22

خواهم خواند

90

شابک
9789642071784
تعداد صفحات
468
تاریخ انتشار
1401/1/2

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        این کتاب تلاشی‌ست کاملاً مستند و متکی‌به منابع برای واکاوی واقعیتی که پشت تبلیغات صهیونیستی دربارۀ انگارۀ «ملت یهود» نهفته است. بازنگرش فرهنگ یهود به‌منزلۀ فرهنگی دینی (واقعیتی که شلومو سند آن را استادانه به تصویر می‌کشد) پاسخی‌ست به سؤالاتی که دهه‌هاست بدون پاسخ مانده‌اند. این کتاب، چنانچه بدون پیش‌داوری و سوگیری خوانده شود، درواقع ترمیم آن خدشه‌ای‌ست که سال‌هاست فرهنگ یهود را نه فرهنگی دینی که فرهنگی قومی جا می‌زند؛ نه کمتر نه بیشتر. تلاش برای عادی‌سازی این واقعیت (یهودیت به‌منزلۀ دین و نه فرهنگ قومی) که با گروه‌گرایی پوچ یهودی در تضاد است در عمل موهبتی‌ست برای مردم اسرائیل؛ این‌که بتوانند بر مبنای این تجدیدنظر هستی‌شناسانه سیاستی مداراگرانه‌تر اتخاذ و از دین‌سالاری وحشت و تحریف به دموکراسی مدرن گذار کنند.
      

لیست‌های مرتبط به اختراع قوم یهود

اختراع قوم یهودچگونه سرزمین اسرائیل اختراع شد: از سرزمین مقدس تا مام وطنده غلط مشهور درباره اسرائیل

اسرائیلی‌ها و اسرائیلیات!

5 کتاب

باسمه 🔰 این فهرست نسبت به فهرست قبلی برای مطالعات عمیق‌تری هست. هر سه نویسنده هم اسرائیلی هستن. اینجا یه کم در موردشون صحبت میشه: 🔹شلومو زند، استاد تاریخ یهودی - اسرائیلی: 🔻 اختراع قوم یهود: اسطوره ملت یهود رو با استدلال‌های زیاد و مدارک فراوان زیر سوال برده. یعنی اون چیزی که حتی الآن هم خیلی‌ها به اون استدلال می‌کنن برای حاکمیت صهیونیستی در فلسطین اشغالی... 🔻 سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد: اسطوره سرزمین همیشگی قوم یهود رو زیر سوال برده. چیزی که در اصل بهانه صهیونیست‌ها بود در جواب به کتاب اول ایشون. 🔹ایلان پاپه، استاد تاریخ یهودی - اسرائیلی که بابت فعالیت‌هاش مجبور به ترک اراضی اشغالی شده. هفته‌های گذشته حتی به اتهام یهودستیزی! بعد از یه سفر هوایی در آمریکا سه ساعت بازداشت شد: 🔻 ده غلط مشهور درباره اسرائیل: استدلال‌های زمانه حال حاضر صهیونیسم در حق داشتن حاکمیت و تشکیل سرزمین رو زیر سوال برده. اینقدر هم جالب توجه هستن که مخاطب ایرانی هم بسیار بسیار می‌تونه ازش یاد بگیره. 🔻 بزرگترین زندان دنیا: هفت اکتبر شروع ماجرا نبود! این کتاب بهترین توضیح در این باره هست که چی شد اراضی ۱۹۴۸ اشغال شد، اراضی ۱۹۶۷ و به خصوص نوار غزه پرجمعیت شد و نهایتاً این محدوده کوچیک تبدیل شده به بزرگ‌ترین زندان دنیا... 🔹 رونن برگمن، نویسنده و فعال رسانه‌ای اسرائیلی: 🔻 برخیز و اول تو بکش: برعکس دو نویسنده قبلی، برگمن کوچک‌ترین هم‌دردی با فلسطین و فلسطینی‌ها نداره. مشهور هم هست که مهره رسانه‌ای رئیس سابق موساد، یوسی کوهن، هست. سعی داره ترورهای اسرائیلی‌ها در قرن معاصر رو بگه تا قدرت این حاکمیت استعماری رو تثبیت کنه؛ در صورتی که یکی از بهترین دلایل هست که چرا این موجودیت حتی مشروعیت بقا هم نداره... 🔰 اگه موجودیت صهیونیستی رو برپایه مشروعیت ادعایی باستانی، معاصر و حاکمیتی بدونیم، شلومو زند در زمانه باستان، ایلان پاپه در زمانه معاصر بنیان‌های مشروعیت تأسیس اسرائیل رو زیر سوال می‌برن و رونن برگمن هم با برشمردن تروریسم دولتی این موجودیت، مشروعیت بقای اون رو... و جالب‌تر اینکه خواسته یا ناخواسته این افراد، روند ذکر شده نتیجه‌ای جز اضمحلال حاکمیت استعماری نژادپرستانه اسرائیل نخواهد داشت إن شاءالله... پ.ن: در مورد بیشتر این کتاب‌ها یادداشت نوشتم. اگه می‌خواین بیشتر در موردشون بدونین، همون‌ها رو لطفاً مطالعه بفرمایید 🇵🇸✌️ پ.پ.ن: اصرار دارم کتاب‌هایی توی فهرست‌ها معرفی کنم که خودم خونده باشم؛ با این حال کتاب برخیز و اول تو بکش رو به پیشنهاد یکی از دوستان در فهرست قبلی و با بررسی مجدد گذاشتمش اینجا. البته در آینده احتمالاً این فهرست هم کم و زیاد بشه.

27

پست‌های مرتبط به اختراع قوم یهود

یادداشت‌ها

          اختراع قوم یهود رو سال هزار و چهارصد با آخرین کادوی تولدی  که بابابزرگ بهم دادن  از ابربوک خریدم. یادمه اون موقع یک کم از اولش رو خوندم و گذاشتمش کنار. نمی دونم چرا  به نظرم خیلی سنگین  اومد در حالی که امسال که خوندمش روون و راحت بود.
بگذریم،شلومو سند، نویسنده کتاب، استاد تاریخ دانشگاه تل آویوه و ساکن سرزمین های اشغالی.کتاب اختراع قوم یهود به روند"اختراع" قوم یهود توی قرن جدید می پردازه و سیر شکل گیری تصویر یک قوم یکپارچه آواره با گذشته ای درخشان و نژاد و خونی اصیل و شریف و سرگذشتی دردناک و منجر شدن همه اینها به رویای "علیا" یعنی بازگشت به سرزمین مقدس و بعد پیاده سازی این رویا می پردازه.
کتاب با چندتا داستان شروع می شه که بعدا می فهمیم داستان اطرافیان خود آقای سند هست و الهام بخش تحقیقات و نوشته های کتاب بوده. بخش بعدی مقدمه خود نویسنده هست و بعد یک فصل درباره ظهور ناسیونالیسم و مفهوم ملت.
از اینجا به بعد بحث اصلی کتاب شروع می شه. کتاب  از اینجا به بعد یک نیمه طولانی داره و یک نیمه کوتاه تر.
نیمه طولانی به روند نظری اختراع قوم یهود می پردازه و شرح می ده که ناسیونالیسم زمینه ای فراهم کرد که یهودی ها خواهان یک ملت واحد بشن و برای خودشون تاریخ یکپارچه  و نژادخالص  و سرزمین موعود اختراع کنن .
نیمه کوتاه تر درباره زندگی واقعی و دور از اسطوره و ایدئولوژی توی اسرائیله. مشکلاتی که ایده "وطنی برای یهودی ها" ایجاد می کنه و به نظر آفای سند باعث دور شدن اسرائیل از قبله آمالشون یعنی دموکراسی غربی شده.
مقدمه برام خیلی خیلی جالب بود. اینکه ناسیونالیسم چندان عمر طولانی ای نداره و ملت با تعریفی که می شناسیم  در سال های دور وجود نداشته  تکان دهنده بود. درباره این ایده خیلی تردید دارم. می دونم که از یک نژاد بودن یک ملت عملا غیر ممکنه، مخصوصا توی منطقه غرب آسیا،و می دونم که انسان هایی که توی دوره های مختلف توی سرزمینی که ایران نامیده می شده زندگی کردن یک زبان واحد نداشتن و فرهنگ ها و دین های متفاوتی داشتن اما بازهم فکر می کنم همه شون خودشون رو ایرانی می دونستن. شاید علتش همون زمان پریشی باشه که آقای سند میگه. با این همه، حرف های آقای سند توی این فصل جالب و مفید بودن مثل  وابستگی جوامع باستانی به کشاورزی، دور بودن جوامع از هم و از حکومت مرکزی، ظهور ناسیونالیسم و... که باعث شد عینک امروزی مو بردارم و با عینک دیگه ای به دوره های پیشین نگاه کنم و درک بهتری ازشون داشته باشم.
 نیمه طولانی کتاب و ظهور ایدئولوژی صهیونیسم  جالب و بی نهایت ترسناک بود. آرزو و نیاز یهودی ها به یک ملت باعث شد نخبگان یهود ایده ی "قوم همیشه  آواره ی  یهود" که از عقاید مسيحیان ارتدکس و کاتولیک میاد رو بگیرن و با استفاده از کتاب مقدس ازش یک تاریخ دربیارن و برای تاییدش دست به اکتشافات علمی بزنن و هر دستاورد علمی و هر یافته تاریخی مغایر با این ایده رو آگاهانه نادیده بگیرن. همین اتفاق درباره نژاد خالص هم افتاده؛ اول مفهوم قوم مطرح بوده و بعد خون و نژاد و در نهایت دی ان ای و ژنتیک و بازهم تلاش برای اثبات ایده شون به کمک علم و نادیده گرفتن هر تحقیق و یافته ای خلاف این ایده.
کتاب خیلی خوب شرایطی رو که باعث شده نخبگان و مردم عادی  یهودی ایده ملت داشتن رو بپذیرن و اینقدر درباره ش احساسات خروشان و جدی ای داشته باشن رو بیان کرده اما درباره ریشه هاش کامل صحبت نکرده. خودم عقیده ام اینه که کسانی بودن که از این ایده سود می بردن و الان هم از بودن لکه اسرائیل روی دامن غرب آسیا سود می برن اما خب آقای سند هیچ عامل فعالسازی ای برای این روند قائل نیست و روند رو روند طبیعی می دونه.بهرحال، چه طبیعی و چه غیر طبیعی، قضیه خیلی وحشتناکه! اینجا فقط بحث یهود و صهیونیسم نیست، بحث انسانه که اگر چیزی رو باور کنه و ملکه ذهنش بشه همه چیز رو از دریچه اون می بینه و  علم و اکتشافات رو در جهت اون انجام میده و توی ذهنش بهشون ضریب کم یا زیاد میده. بحث تبدیل یک ایده به نیاز و آرمان از طریق احساسات و هنر و تبلیغاته، طوری که عامه قوم شب ها خواب  امپراطوری داوود و کاخ سلیمان رو ببینن. بحث آموزش رسمی و غیر رسمی مغزها با حقایق انتخابیه تا اونجا که به باور نسل ها تبدیل بشه ودانشمند و نویسنده و معلم و همه و همه از دید مشخصی جهان رو ببینن. بحث تولید آدم هاییه که شبیه همه مردم جهان عادی به نظر می رسن اما توی ذهن هاشون چیزی دارن که تبدیلشون می کنه به اشغالگر بی رحمی که خونه فلسطینی رو می گیرن، بچه فلسطینی رو سر می برن و توی نظر سنجی ها بیشتر از 60درصدشون میگن که تجاوز به اسیران زن فلسطینی کار  درستی بوده! 
در نهایت آقای سند ایده هایی دارن که باید اسرائیل رویه ش رو تغییر بده وگرنه سقوط می کنه! که ان شاء الله سقوطش نزدیکه. 
 پ. ن:اختراع قوم یهود خیلی من رو یاد انیمه اتک آن تایتان انداخت. 
پ. ن:یکی از نخونده های رومخی مو خوندم✌️✌️



        

42

باسمه
🔰 ب
          باسمه
🔰 بالآخره به پایان رسید! عجب سفری بود با شلومو زند! توی یادداشتی که برای کتاب «سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد» نوشته بودم، توضیح دادم ایشون کی هستن، اعتقادات سیاسی و مذهبیشون چیه، چه موضعی باید نسبت بهشون داشت و مواردی از این دست (توصیه می‌کنم اون یادداشت رو حتماً مطالعه بفرمایین)؛ پس دیگه اینجا تکرارش نمی‌کنم که طولانی نشه. خلاصه اینکه بعد خوندن اون کتاب و تجربه فوق‌العاده‌اش به همراه اطلاعات جذابی که بهم داد، مشتاق شدم کتاب اصلی زند یعنی اختراع قوم یهود رو هم مطالعه کنم. از اهمیت این کتاب خیلی میشه حرف زد. نمونه‌اش جمله‌ای که توی عکس موجوده! اصلاً سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد برای جواب به شبهات صهیونیستی علیه این کتاب نوشته شده بود!

🔰 به سیاق نگارش آقای زند، این کتاب هم صرفاً موضوع تحقیق رو مورد توجه قرار نداده؛ بلکه به صورت جامع‌الابعاد این کار رو جلو برده. این بار داستان آغازین، پرسش از هویت رو مد نظر داشته و  وارد بحث اصلی شده. مرور ادبیات کاملاً جدی حول موضوعات طرح شده، باعث میشه خواننده چیزهایی بسیار زیادی برای یاد گرفتن داشته باشه؛ برای مثال:

🔹 بررسی تاریخ فرهنگی مفاهیم مردم، ملت، مرز و روشنفکر از زمان تاریخ مکتوب تا جهانی شدن؛ مروری که باعث میشه متوجه بشیم چقدر زمان پریشی در تحلیل کلمات داریم!
🔹مرور تاریخ یهودیت از نگاه یهود و در ادامه نقد اون بر مبنای اسناد و یافته‌های علمی؛ یکی از بزرگ‌ترین درس‌های این بخش برای خودم این بود که نباید در تله فراروایت صهیونیسم از خودش افتاد و چه در تاریخ و چه در حال حاضر، فعال ما یشاء تصورش کرد!

🔰 خلاصه در این روند و با طرح ده‌ها دلیل و یافته، نفی اسطوره‌های باستانی تبعید و یگانگی نژادی یهودیان به عنوان دو رکن اساسی توجیه اشغال رقم می‌خوره! معلوم میشه تبعید به شکل جاکن شدن کل قوم رقم نخورده. مشخص میشه یهودیت در زمانه‌ای مثل مسیحیت و اسلام، تبلیغ و حاکمیت دینی داشته و به این شکل گسترش پیدا کرده و صرفاً زادولد نبوده. مشخص میشه چرا به مرور زمان محدود و محدودتر شدن و چرا مطالعه اون بخش‌های تاریخی، طرفدار خاصی در اراضی اشغالی نداره. اگه سر و کارتون با صهیونیست‌ها یا حامیانشون افتاده باشه، متوجه هستین که هر کدوم از این‌ها چقدر بازی عوض کن به شمار میان...

🔰 از لا به لای این سطور متوجه می‌شین رابطه استعمار و علم در طول تاریخ، چقدر عجیب بوده و هست... می‌بینین تاریخ، باستان‌شناسی و حتی ژنتیک در سالیان متمادی چطور مورد استفاده و سوءاستفاده قدرت‌ها در جهت اقداماتشون قرار گرفتن؛ به خصوص سیاست‌های نژادپرستانه! همین‌طور در ادامه می‌خونین ریشه‌های غربی یهود ستیزی به روم باستان می‌رسه که این سنت در جهان اروپامحور تسری هم پیدا کرد؛ وگرنه در صورت عدم خرابکاری و توطئه همزیستی مسالمت آمیز یهودیت و اسلام سابقه فراوانی داره...

🔰 بخشی از کتاب روایت‌گر تغییر نگاه حاکمیت صهیونیستی به مهاجرت به اراضی اشغالی هست و حضور دیاسپورای ادعایی در کشورهای مختلف رو منبع قدرت بهتری به نسبت حضور اونها در محل می‌دونه. با این حال ذکر کرده که نظر یهودیان جهان در مورد اسرائیل در حال تغییره؛ آینده روشنی که اعتراضات دانشجوییان یهودی دانشگاه‌های غربی می‌تونه نشونه‌ای از جدی‌تر شدنش باشه...

🔰 در نهایت، یک بخش هم به سیاست‌های هویت محور و نژاد پایه اسرائیلی پرداخته. مواردی گفته شده بود که واقعاً برای خودم تازگی داشت: اینکه حتی در نام‌گذاری برای این موجودیت، تلاش بر این بوده که اسمی انتخاب بشه تا مجبور نشن حقوق یکسانی به تمامی ساکنان اراضی اشغالی اعطا کنن! اینکه اراضی ۱۹۶۷ صرفاً برای این به اراضی اشغالی الحاق نشد چون نمی‌خواستن نژاد دیگه‌ای اکثریت یا درصدی قابل توجه پیدا کنه! بیان علل نگاه نژادی و چالش‌های دائمی اون، بسیار تکان‌دهنده و اثرگذار بود... 

✅ ترجمه کتاب سرزمین اسرائیل چگونه اختراع شد واقعاً روان نبود. ترجمه نشر نو این کتاب هم خیلی ازش تعریف نمیشه؛ با این حال خودم ترجمه نشر اختران از خانم چاکرالحسینی رو خوندم که کاملاً عالی بود و توصیه‌اش می‌کنم.  این کتاب رو هم مثل کتاب دیگه آقای زند، کتابی تخصصی در زمینه مطالعات فلسطین محسوب میشه. با این حال هم‌چنان معتقدم به شدت نیازه تا این کتاب‌ها در بدنه حامی آرمان فلسطین خونده بشه تا براشون مشخص بشه بنیان‌های ادعایی این رژیم جعلی از خانه عنکبوت هم سست‌تره! لذا پیشنهاد می‌کنم وقت بذارین و با دقت این کتاب‌ها رو مطالعه بفرمایین...

پ.ن: بریده مطالبی که از کتاب گذاشتم رو ببینین. خالی از لطف نیست.
پ.پ.ن: خوندن این کتاب خیلی بیش از چیزی که باید طول کشید... استرس‌های پژوهشی، سفر، بیماری، گرفتاری و کلی مورد ریز و درشتی که توی این بازه پیش اومد... از وعده صادق به عنوان اولین عملیات رسمی ایران علیه رژیم اشغالگر تا عروج سید ابراهیم عزیز... شادی روح شهدای خدمت، صلواتی قرائت بفرمایین 🖤
        

21