معرفی کتاب آشنایی با هنر پرمایه نوشتن براساس مفاهیم و اصول تفکر انتقادی اثر لیندا الدر مترجم پیام یزدانی

آشنایی با هنر پرمایه نوشتن براساس مفاهیم و اصول تفکر انتقادی

آشنایی با هنر پرمایه نوشتن براساس مفاهیم و اصول تفکر انتقادی

لیندا الدر و 2 نفر دیگر
3.1
7 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

10

خواهم خواند

16

شابک
9789642072583
تعداد صفحات
96
تاریخ انتشار
1399/6/4

توضیحات

        ما در حین نوشتن تجربه ها، اندیشه ها و معناهایی را که در ذهن داریم به کلام مکتوب ترجمه می کنیم. این کار آمیزه ای است از تحلیلگری و سنجشگری و خلاقیت. اما متأسفانه کسانی که در چنین «ترجمه»ای مهارت داشته باشند اندک شمارند. اندک شمارند کسانی که بتوانند واژه ها را طوری برگزینند و کنار هم بچینند که دقیقاً همان معنای موردنظرشان را به خواننده منتقل کند.در کار نوشتنْ هدفِ نویسنده امری است تعیین کننده؛ و طبعاً مهارت هایی هم که هرکس برای نوشتن لازم دارد تابع منظوری است که از نوشتن دارد. بااین همه برخی مهارت های پایه ای هست که همه ی ما باید آن ها را بلد باشیم تا بتوانیم درمورد اندیشه های مهم، عمیق و ارزشمند چیزی بنویسم که ارزش خواندن داشته باشد. ما در این کتاب چنین هنری را «پرمایه نوشتن» نام نهاده ایم؛ یعنی در وهله ی اول انتخاب (یا ابداعِ) موضوعی که به نوشتن بیرزد، و سپس تعمق برای رسیدن به حرفی ارزشمند درمورد آن، و درنهایت «ترجمه»ی همه ی این ها به کلام مکتوب.
      

لیست‌های مرتبط به آشنایی با هنر پرمایه نوشتن براساس مفاهیم و اصول تفکر انتقادی

یادداشت‌ها

          رفیقی گفت این کتاب برای نوشتن پایان‌نامه یاری‌اش کرده. ورقی‌اش زدم که هم شاید در کارِ پایان‌نامه کمکی کند و هم در کارِ تدریسِ نگارش الهام‌بخش باشد.
این سنخ کتاب‌های تفکر انتقادی محتواهای ساده و سرراستی دارند. یکی-دو جا را نشانه می‌گیرند و یکی-دو حرف کلیدی دارند و هدفشان اساساً همین است؛ ترغیب به سادگی، روشنی و کوتاه‌نویسی.
می‌گوید نویسنده باید برای اثبات حرفش و پیش‌برد نوشته‌اش مثال‌هایی بیاورد که از دل زندگی‌اش درآمده باشد و بتواند با زندگی خواننده پیوندی برقرار کند، ایضاً تشبیه‌ها و قیاس‌ها را هم نباید از یاد برد؛ این‌ها ایده‌ها را روشن می‌کنند و در ذهن خواننده جامی‌اندازند.
می‌گوید «نقل به معنی» پایه‌ی پرمایه نوشتن است.  تمرین‌هایی هم گذاشته که آدم را در این فن راه بیندازد.
همه‌ی این‌ها خوب و آموزنده است؛ تلنگرِ به‌جایی است برای محققان و دانشجویان و معلمان. اما تا کجا می‌شود این کتاب‌های تفکر انتقادی را جدی گرفت؟
جایی می‌گوید: برای خوب اندیشیدن، دست‌کم اندیشه‌هایتان باید واضح باشد. تفکر مغشوش و مبهم هرگز منجر به فهم یا دانش نمی‌شود (ص۳۰).
این کتاب‌ها را برای همین می‌نویسند؛ برای انذار از ابهام و اغتشاش، برای ترغیب به ایضاح و اختصار، برای گریز از انشانویسی، برای پرهیز از قلم را روی کاغذ گذاشتن و بی‌طرح و نقشه‌‌ پیش رفتن، برای کنار گذاشتنِ نوشتن با منطق تداعی آزاد و هر چه پیش آید خوش آید.
اما این چیزها آن قدر هم که اینان می‌گویند گمراه‌کننده نیست. تفکر مغشوش و مبهم شاید منجر به دانش رسمیِ دانشگاهی نشود، اما منجر به فهم می‌شود؛ دایره‌ی فهم را نمی‌شود انقدر تنگ گرفت. تفکرِ متناقضِ شاعرانه هم  روشنی‌بخش است، از دلِ متن مبهم و روده‌درازانه هم معرفتی زاده می‌شود. تفکر فقط آن نیست که بشود مختصرش کرد و در نمودار جایش داد. تفکر می‌تواند کاری شاعرانه و خیال‌انگیز باشد، می‌تواند هم کاری منضبط و مهندسی باشد. مشکل این کتاب این است که دسته‌ی اول را از اساس انکار می‌کند.
        

29

          اولین بار وقتی که برای المپیاد فلسفه پزشکی دانشجویان علوم پزشکی کشور مطالعه میکردم و آموزش می دیدم و به مبحث تفکر انتقادی برخوردم و کتاب تفکر انتقادی این مجموعه را مطالعه کردم.  «مجموعه تفکر نقاد» و این ۲۰ جلد کتاب این مجموعه (که در آن سالها شامل ۱۰-۱۴ جلد بیشتر نبود) توسط نویسندگان معتبر از جمله ریچارد پل و لیندا الدر نگارش شده است و همگی این کتاب ها توسط نشر اختران ترجمه شده است. همین پارسال که به مناسبت کوچینگ و مهارت پرسشگری که در آن مورد نیازم بود باز دوباره گذرم به این مجموعه کتابها خورد. 
کتاب «آشنایی با هنر پرمایه نوشتن: براساس مفاهیم و اصول تفکر انتقادی» شامل پیشگفتار ، پیوست ها و دو بخش «نظری» و «عملی» است. در بخش «نظری» و در حدود ۱۷ صفحه به طور کلی به اهمیت نظری درست نوشتن و درست اندیشیدن اشاره کرده است و در بخش «عملی» در حدود ۵۳ صفحه سعی کرده است که با تمارین و الگو هایی برای حل آنها عملا آموزش پرمایه نویسی را داشته باشد. 
از آن سالها این نکته را از این کتاب بیاد داشتم که «پرمایه نویسی یعنی حرفی ارزنده در مورد موضوعی ارزنده نوشتن» . ارزندگی مفهوم مهمی است که شاید بدون تمرین و تکرار مستمر در نوشتن (و نگارش) پی بردن به اهمیت آن به راحتی ممکن نیست. انتخاب موضوع ، تعمق برای رسیدن به حرفی ارزشمند در آن و در نهایت ترجمه به کلامی مکتوب در یک چرخه قرار دارد که موجب به ارزندگی بیشتر میشود. 
خواندن کتاب برای کسانی که قبلا کتب دیگر این مجموعه را خوانده باشند یا با مفاهیم کلی تفکر نقادانه آشنایی داشته باشند بسیار پرثمرتر و مفیدتر است. برای من با اینکه قبلا با مفاهیم تفکر نقادانه آشنا بوده و با مفاهیم نگارش نیز بیگانه نبودم بازهم آموزنده بود. 
خواندن این کتاب را به همه دانشجویان و دانش آموزان توصیه میکنم. اینکه چرا در کشور ما در هیچ جای برنامه درسی مدرسه یا دانشگاه پرداختن به این مهارت ها و موضوعات پایه پرداخته نشده است جای تعجب و تاسف دارد. مهارت هایی که در این مجموعه کتب پرداخته شده است همان مهارت هایی است که سازمان بهداشت جهانی بعنوان مهارت های پایه ای برای زندگی فردی و اجتماعی موفق معرفی کرده است. خوبی کتب این مجموعه ۲۰ جلدی «تفکر نقاد» این است که بصورت یک پروژه و در تکمیل هم نگارش شده اند.
        

3