معرفی کتاب خرگوش ها و مارهای بوآ اثر فاضل اسکندر مترجم آبتین گلکار

3.4

ناشر
افق
1397/2/18

مار نوجوان که تازه بلعیدن خرگوش ها را یاد گرفته بود، گفت: «از یک چیز سر در نمی آورم. چرا وقتی من به خرگوش ها نگاه می کنم، فرار نمی کنند؟ آن ها که خیلی تند می دوند.» چپ چشم تعجب کرد: «چطور فرار کنند؟ ما آن ها را هیپنوتیزم می کنیم...» مار نوجوان پرسید: «هیپنوتیزم یعنی چه؟»
فاضل اسکندر (1929-2016) با ایرانپیوند خونی دارد. پدرش مهاجری ایرانی بود
که در گرجستان کارخانه ی آجرپزی داشت. رمان تمثیلی خرگوش ها و مارهای بوآ از مشهورترین آثار اوست. نثر و روایت ساده و گذشتن ماجرا در سرزمین حیوانات ظاهر اثر رابه حکایات اخلاقی و فابل های ازوپ و لافونتن شبیه می کند، ولی قضیه فراتر از این حرف هاست و بیهوده نیست که پژوهشگران این اثر را با مزرعه ی حیوانات جورج اورول مقایسه کرده اند.

لیست‌های مرتبط به خرگوش ها و مارهای بوآ

خرگوش‌ها و... راجب دنیا و جامعه‌ای هست که بر پایه اعتقادات و ترس‌های از پیش تعیین شده پیش می‌ره.

جامعه‌ای که اونقدر در اون کارها بدون تحقیق و آزمایش انجام شده که همه باور می‌کنن کارهای درست، همون چیزهاییه که بهشون گفته شده.

اونقدر این باورها پایدار هستن که مخالفت با اون‌ها و ایجاد تغییرات، با مجازات همراهه.

ماجرا درباره‌ی یه جامعه‌ی خرگوش‌هاست که توی یه حکومت دیکتاتوری زندگی می‌کنن و توسط مارهای بوا کنترل می‌شن. این مارها به‌نوعی نماد قدرت و سرکوب هستن، در حالی که خرگوش‌ها نماد مردم عادی و مطیعن. کتاب با یه لحن طنز، پوچ‌گرایانه و درعین‌حال تلخ، روی مفاهیمی مثل استبداد، اطاعت کورکورانه و ماهیت قدرت دست می‌ذاره.

داستان با اینکه فانتزی‌طوره، اما یه نقد سیاسی و اجتماعی قوی از جوامع سرکوب‌شده ارائه می‌ده و نشون می‌ده که چطور قدرت مطلق، جامعه‌ای از ترس و تسلیم ایجاد می‌کنه. سبک نوشتار اسکندر تند و تیزه، اما زیر این ظاهر طنز، یه حقیقت تلخ و گزنده درباره‌ی سیاست و حکومت پنهانه.