نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان

نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان

نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان

3.5
5 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

5

نوشتن با دوربین کتابی است چالش گر که در دو وجه حرکت میکند؛ وجهی در تبیین و شناساندن جایگاه ابراهیم و گلستان فیلم ساز است که به زعم او تمامی زوایای کارش روشن یا بازگو نشده است و او خود را ملزم دیده تا روشن گری کند. وجه دیگر این کتاب روایت آقای گلستان است در باب یک دوران.نوشتن با دوربین کتاب جذابی است. هر خواننده ای از نسل ما آن را با ولع خواهد خواند و دوران خود را مرور خواهد کرد. حاضر جوابی، قدرت استدلال، نگاه تیز و بینش عمیق ازخصوصیات ابراهیم گلستان است که در این گفت و گو نیز به کمال ظاهر شده است.ابراهیم گلستان صراحت دارد و مردم ما صراحت را با خشونت و زمختی یکی میدانند. مردم ما با فرهنگ محافظه کاری، لاپوشانی، تعارف های الکی، احتیاط کاری و ریاکاری بزرگ شده اند. چه مردم عادی مان، چه نویسندگان و شاعران و فیلسوف هایمان و چه بوروکرات ها و تکنوگرات هایمان.کتاب نوشتن با دوربین را خوانده ام. مطالب جالب توجهی در این کتاب بود. من به آقای گلستان علاقه دارم و برای ایشان احترام قایل هستم. کتاب نوشتن با دوربین با طوفان سهمناکی آغاز میشود و هرچه مصاحبه به پیش می رود خواننده با شخصیت گلستان و حقیقت او بیشتر و بیشتر آشنا میشود کتاب با زمزمه ی چشمه ای پاک و زلال به پایان میرسد.نوشتن با دوربین به عنوان یکی از معدود منابع و مراجع موجود درباره ابراهیم گلستان و آثار او، اثری است ماندنی و کم نظیر که به سهم خود به برطرف کردن فقر موجود در زمینه منابع پژوهشی در مورد سینمای ایران کمک میکند. این گفت و گوی بلند با ابراهیم گلستان، نویسنده و فیلم ساز بلند آوازه ایرانی، از بسیاری جهات استثنایی است. دامنه مصاحبه از جمله این موارد استثناست. مجموعه بحث ها و پرسش و پاسخ ها قطعاتی از سیمای مرد هنرمند را تکه تکه در کنار هم میگذارد تا به ابعاد شخصیت مردی شکل میدهد که چندان مایل نیست درباره خود حرف بزند اما درباره جهان، آنگونه که خود میبیند، بسیار سخن دارد.

پست‌های مرتبط به نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان

یادداشت‌های مرتبط به نوشتن با دوربین: رو در رو با ابراهیم گلستان

            آدمهایی را که خیلی کم میشناسم و همان کم هم حاصل شناخت عمومی و حرف دیگران  و رسانه های اینوری و آنوری است، با خواندن یک زندگینامه و یا مصاحبه ، آنچنان احساس نمیکنم که شناختم کامل تر شده ، بلکه اولا در شناخت قبلی چنان شک می‌کنم که انگار  علاقه و میلم برای شناخت و کشف آن زندگی دوچندان شده و انگار نه انگار که کتابی خوانده ام و تجربه جدیدی کسب کرده ام! احساس غریبی است . 
شناخت انسان ها مثل آموزش زبان است ، دنیاهای جدیدی برای انسان  میگشاید  و یا بهتر بگویم دنیای ما را بزرگتر میکند . انگار میبینی که طور دیگری هم میتوان دنیا را دید . مثل دوربین های VAR  در فوتبال است که زوایای پنهان این دنیا را برایت  قابل مشاهده تر میکند ، تورا در موقعیت هایی میگذارد که تجربه واقعی آنها را نداری و اگر کمی باهوش باشی شاید در موارد مشابه بتوانی در زندگی واقعی شبیه  سازی کنی . .. بگذریم .
ابراهیم گلستان  در دهه ۳۰ و ۴۰ خورشیدی فیلم ساخته ، داستان نوشته ،عکاسی کرده ، عضو حزب توده بوده ، با هویدا رفاقتی داشته ،مربی و همکار فروغ فرخزادبوده، پدر کاوه گلستان و پدر بزرگ مانی حقیقی بوده  و،منتقد شدید و غلیظ  جلال آل احمد و خیلی نام های شناخته شده دیگر  هم بوده ،  همان اوائل دهه ۵۰ مهاجرت کرده ، عمری طولانی داشته و همین مرداد۱۴۰۲ از دنیا رفته است . با بسیاری از کارگردانان و شاعران و ادیبان و سیاسیون حشر و نشر داشته و امروز آرد خود را ریخته و الکش را آویخته ... اما خود خواسته، به شدت مصاحبه گریز بوده و طبیعتاً  محتوا از او کم است . وقتی این کتاب را میخوانی ، می‌مانی که چطور میشود در عین سادگی و صراحت، این همه پیچیده بود . آنقدر پیچیده که الان هم نمیشود در این چند کلمه بیانش کرد ، صریح و محترم ، در عین حال بی مبالات در استفاده از کلمات نامتعارف ، شکننده همه چارچوب های ذهنی ، مدرن و رد کننده همه شاخص ها و تعاریف رایج ، کارگردان و روشنفکر توده ای در دهه ۴۰ شمسی که از گوشه گوشه کلامش رنگ و بوی اعتقادات مذهبی برمیخیزد ، منتقدی بی رحم و در عین حال  لطیف و مستقل و مستدل ... عجیب و غریب . 
به نظرم با همه فاصله عریض و طویل با گلستان از همه لحاظ منجمله فکری و عقیدتی ، اما شخصیتش در این کتاب برای خواننده جذاب و درخشان و قابل احترام است . 
با توجه به کمبود شدید منابع درباره او ، این معدود منابع موجود برای آشنایی با جهان ابراهیم گلستان مغتنم و ارزشمند است . 
دست مصاحبه کننده که این کتاب حاصل مصاحبه او با گلستان جهت پایان نامه او در مقطع دکترا در حدود سال ۱۳۸۴شمسی است درد نکند .