معرفی کتاب آرام بخش دلها در مصیبت و بلاها اثر زین الدین بن علی شهیدثانی مترجم عبدالحمید واسطی

آرام بخش دلها در مصیبت و بلاها

آرام بخش دلها در مصیبت و بلاها

4.2
4 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

1

شابک
9786009101603
تعداد صفحات
180
تاریخ انتشار
1393/3/4

توضیحات

کتاب آرام بخش دلها در مصیبت و بلاها، مترجم عبدالحمید واسطی.

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به آرام بخش دلها در مصیبت و بلاها

بریدۀ کتاب

صفحۀ 148

«بسم الله الرحمن الرحیم از محمد رسول خدا، به معاذ بن جبل: سلام بر تو؛ همانا خدای را می‌ستایم که معبودی جز او نیست. خبر رسیده است به من، از بی‌تابی شدید تو بر سوگ فرزندت، همان‌که خداوند درباره‌اش حکم رانده است. و بدان که فرزندت از جمله بخشش‌های خوشایند خداوند و امانت‌های سپرده‌شده او نزد تو بود؛ پس خداوند تو را تا زمانی از وجود او بهره‌مند ساخت، و آنگاه در وقت معلوم، امانتش را بازستاند. ما از آنِ خداییم، و به سوی او بازمی‌گردیم. مبادا جزع و بی‌تابی‌ات، پاداش تو را تباه گرداند؛ و اگر به پاداشی که برای این مصیبت، نزد خداوند برایت مهیاست برسی، بی‌گمان درمی‌یابی که مصیبت، چه کوچک و ناچیز است در برابر آن پاداش عظیمی که خداوند برای اهل شکیبایی آماده ساخته است. و بدان که جزع و پریشانی، مرده را بازنمی‌گرداند و از تقدیر الهی جلوگیری نمی‌کند. پس در سوگ نیکو رفتار کن، و وعده الهی را حتمی و نزدیک بدان، و تأسفت بر چیزی نباشد که نه تنها بر تو، بلکه بر همه آفریدگان، فرود خواهد آمد به تقدیرش. و سلام و رحمت و برکات خدا بر تو باد»

0

یادداشت‌ها

          این اثر مانند موارد دیگری که حضرت آقا در سخنرانی ۲۱ تیر ۱۴۰۲ خطاب به مبلغین و طلاب حوزه‌های علمیه بیان کرده‌اند از مصادیق تبلیغ در حوزه‌های علمیه توسط علمای تراز اول است.
شهید ثانی در واقع مصیبتی که برای خودش به وجود آمده است را زمینه‌ای برای خلق این اثر ترویجی کرده است و از مقدمه می‌توان فهمید که حالات انسان مصیبت دیده را به خوبی درک می‌کند. ایشان در مقدمه اشاره می‌کنند به این که فقدان فرزند یا کسانی که انسان آنان را دوست دارد برای انسان یک امتحان بسیار سخت است تا آن جا که اگر نتواند حالات خودش را مدیریت کند به ورطه‌ی کفر و شقاوت ابدی می‌افتد بعد از آن که در دنیا هم مصیبت دیده است.
باید توجه داشت که شاید برخی از المان‌های فرهنگی در زمان شهید ثانی با امروز متفاوت باشد ولی با ترجمه‌ی خوب و نکات تکمیلی جناب استاد واسطی کتاب در مجموع برای مخاطب امروز هم کتاب قابل استفاده‌ای است.
استفاده از روایات اهل سنت در این کتاب برای بنده جالب بود که با مکتب فکری شهید ثانی و علمای جبل عامل و همین طور زمینه و زمانه‌ی ایشان از نظر جغرافیای فرهنگی نسبت دارد.
اگر بخواهیم با نگاهی درجه دو به کتاب نگاه کنیم می‌توان مقایسه‌ای داشت میان پاسخی که تراثی از این دست به مومنین در خصوص مسئله‌ی سوگ و مصیبت می‌دهند و پاسخی که روان شناسی امروز به این مسئله می‌دهد. آن چه به نظر می‌رسد تفاوت فاحش در توصیف و تجویز در خصوص فقدان فرزندان و نزدیکان است. در نگاه توحیدی مسائلی این چنین با مفهوم «بلاء» توصیف می‌شود که حامل نوعی گذار از خود و تعلقات نفسانی است. بلاء چیزی نیست که به آن بی‌توجه شویم یا آن را پنهان کنیم بلکه حقیقتی است در عالم که باید با تعامل درست که ریشه در نگاه درست دارد آن را نردبانی برای سیر به سوی حق قرار بدهیم. فی المثل در نگاه توحیدی جزع و فزع در مصائب دنیا مذموم است ولی روان‌شناسی سوگ (این مقدار که بنده صوت گوش داده‌ام یا تجربیات نزدیکانم را تحلیل کرده‌ام) اساسا جزع و فزع، اعصاب خردی، پرخاش و حتی نسبت‌های ناروا دادن به مقدسات در این موارد را نه تنها مذموم نمی‌داند بلکه مقاومت در برابر آن را مذموم می‌داند زیرا این‌ها را جزئی از فرآیند سوگ توصیف کرده و طی شدن آن را ضروری می‌داند.
در کل مطالعه‌ی این کتاب بسیار لذت بخش بود و به برکت مطالعه‌ی این کتاب تعداد زیادی از احادیث اهل بیت در این زمینه را هم که مرحوم شهید ثانی گزینش کرده بود مطالعه کردم که این هم از بخش‌های لذت بخش و قابل استفاده‌ی کتاب بود.
        

0