معرفی کتاب اخبار الطوال اثر ابوحنیفه دینوری مترجم محمود مهدوی دامغانی

اخبار الطوال

اخبار الطوال

ابوحنیفه دینوری و 1 نفر دیگر
3.5
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

0

ناشر
نشر نی
شابک
9786220604976
تعداد صفحات
451
تاریخ انتشار
1402/1/1

توضیحات

        ابوحنیفه احمدبن داود دینوری (درگذشته به سال ۲۸۳ قمری) از مورخان بزرگ اسلامی است. اخبارالطوال ابتدا به تاریخ خلقت میپردازد و مطالبی در مورد پیامبرانی چون ادریس و نوح و هود و ابراهیم… و پادشاهی داود و سلیمان تا ظهور عیسی بیان میدارد. سپس به مطالبی دربارهی ظهور زرتشت و آیین او و نجات بنیاسرائیل بهوسیلهی پادشاهان ایران میپردازد. شرح حال و سرگذشت پادشاهان ایران، از جمشید و پیروزی ضحاک بر او، تا منوچهر و کیقباد و گشتاسب و بهمن و دارا و اسکندر و ملوکالطوایف و سپس ساسانیان تا انقراض ایشان از مباحث دیگر کتاب است. تاریخ اسلام در این کتاب با تفصیل پیکارهای اعراب و ایرانیان در دورهی خلافت عمر شروع و به پایان خلافت معتصم ختم میشود. علاوه بر این جنگهای امیرالمومنین علی (ع) با معاویه و جنگهای جمل و صفین و خوارج و دورهی حکمرانی معاویه و یزید، واقعهی کربلا و شهادت امام حسین (ع) هم مفصل بیان شده است. داستان قیام مختار و همراهانش، حکومت زبیریان، انقراض بنیمروان و قیام مردم ایران بخصوص قیام خراسان به رهبری ابومسلم از دیگر مباحث کتاب است. گرایش نسبی به عنصر ایرانی در اخبارالطوال به وضوح مشهود است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به اخبار الطوال

یادداشت‌ها

          یکی از کتاب های تاریخی که بهش علاقه داشتم به دلیل تبار ایرانی نویسنده کتاب و به خصوص موضوعات روایت ایشون، همین کتاب بود
کتاب یه سری اشتباهات فاحش داره که دکتر دامغانی به عنوان مترجم اون ها رو تا حدی که تونسته بیان کرده و یا اگر نکته ای بوده گفته. 
در یک جاهایی از تاریخ چنان دستش پُر هست و اطلاعات به شما میده که قطعا برای خواننده عادی هیچ فایده ای نداره! ولی این میتونه نشانه هایی از کیفیت کتاب باشه. 
بخش سه امام اول این کتاب تا حد زیادی قابل قبول هست و پوشش گفتمان جالبی داره و تا جایی که تونسته نامه ها رو پوشش داده.
از نظر ایرانی هم واقعا نکات خفنی میتونه داشته باشه!
از جمله نکات جالب کتاب اینه که جد بزرگ ایرانی ها حضرت نوح(ع) هست! از طریق سام یکی از چهار پسرش که محل زندگیش اطراف ایران بوده.
البته که به نظرم مقداری تعصب و نگاه اغراق آمیز ملی هم در متن دیده میشه (صرفا نظر شخصی من هست و بهش یقین ندارم)
به صورت کلی کتاب از حضرت آدم شروع میشه و با خلافت عباسی به پایان میرسه.
برای کسانی که خیلی عشق تاریخ هستن توصیه میشه ولی برای خوانندگان معمولی فکر نکنم مناسب باشه و خوششون بیاد چون کتاب نه تماما ایرانی هست و نه تماما دینی و به نوعی نگاه خاصی داره نویسنده.
برای خود من جالب بود به خصوص از حضرت آدم تا بخش امام حسین ولی بعدش خیلی برام جذابیتی نداشت.
البته که داستان های رستم و افراسیاب و به خصوص اسکندر به خوبی تو کتاب پوشش داده شدن که میتونه برای مطالعه جالب باشه و آموزنده. 
        

6