معرفی کتاب آرش، حکایت تیرانداختن مرد قصه گو اثر مرجان فولادوند

آرش، حکایت تیرانداختن مرد قصه گو

آرش، حکایت تیرانداختن مرد قصه گو

مرجان فولادوند و 2 نفر دیگر
4.4
10 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

17

خواهم خواند

5

ناشر
افق
شابک
9789643697358
تعداد صفحات
32
تاریخ انتشار
1396/12/9

توضیحات

کتاب آرش، حکایت تیرانداختن مرد قصه گو، تصویرگر کیانوش غریب پور.

لیست‌های مرتبط به آرش، حکایت تیرانداختن مرد قصه گو

داستان های شاهنامهمجموعه پتش خوآرگرآرش کمانگیر

بهترین کتاب‌های بازنویسی و بازآفرینی برای نوجوانان

41 کتاب

به مناسب هجدهم تیرماه، روز ملی ادبیات کودک و نوجوان و روز بزرگداشت مهدی آذریزدی بازنویسی و بازآفرینی ادبیات کهن، پلی بین دنیای سنت و دنیای کنونی ماست. این حوزه، مثل هر حوزهٔ دیگری باید و نبایدهایی دارد که رعایت آن‌ها می‌تواند تأثیر به‌سزایی در کیفیت اثر خلق‌شده داشته باشد. بازار نشر اما پر است از کتاب‌هایی که به صرف نام نوستالژیک اثر کهن، به فروش می‌رسند، اما نه معرف خوبی برای اثر مبدأ هستند و نه می‌توان به عنوان یک اثر مستقل هنری، روی‌شان حسابی باز کرد. در شرایط تولید انبوه کتاب‌های بازنویسی و بازآفرینی ادبیات کهن برای کودک و نوجوان و هم‌چنین فقدان بستر کارآمد نقد و معرفی کتاب‌های این حوزه، انتخاب کتاب مناسب برای والدین و متولیان تربیتی و خود مخاطبان کودک و نوجوان کار دشواری است. فهرست زیر، تلاش کوچکی برای معرفی بهترین کتاب‌های این حوزه است که ارزش خواندن و معرفی به کودکان و نوجوانان را دارد. این فهرست ، ماحصل مشورت با کارشناسان خبرهٔ این حوزه، مطالعات و رصد کتاب‌های برگزیده شده توسط نهاد‌های معتبر بررسی کتاب از جمله شورای کتاب کودک است. امید که مفید و موثر باشد. پ.ن: کتاب‌های معرفی شده در این فهرست برای مخاطبان گروه سنی د و ه (سال‌های دبیرستان)، مناسب هستند.

145

یادداشت‌ها

          نامه‌ی باستان، با تمبر اختصاصی مرجان فولادوند!
یادداشت مشترک بر دو کتاب «آرش» و «رستم و اسفندیار»

فردوسی بزرگ، در آغاز شاهنامه پیشینه‌ی این کتاب را اینطور معرفی می‌کند:
یکی نامه بود از گَه باستان
فراوان بدو اندرون داستان
پراگنده در دست هر موبدی
از او بهره‌ای نزد هر بخردی
در ادامه می‌گوید فردی این داستان پراکنده را گردآوری می‌کند؛ دقیقی توسی نگارش آن به شعر را شروع می‌کند که عمرش به دنیا نبوده؛ و سرآخر فردوسی تصمیم می‌گیرد که این تلاش را ادامه دهد.
مقصود اینکه این داستان کهن (یا به تعبیر فردوسی: نامه‌ی باستان) ابتکار فردوسی نبوده بلکه شاهکار او در روایت حماسی و شورآفرین این داستان و شاخ و برگ دادن به آن است.
توانم مگر پایه‌ای ساختن
برِ شاخ آن سروِ سایه‌فکن

بعد از فردوسی بزرگ نیز افراد بسیاری قدم در این راه گذاشتند که اغلب، مقلّد لحن و شیوه‌ی داستان‌پردازی او بوده‌اند. خانم فولادوند امّا از این گروه نیست! او داستان‌های حماسی را با عینک عصر و زمانه‌ی خود می‌بیند و ترسیم می‌کند. این نکته یکی از ویژگی‌های برجسته‌ی شاهنامه نیز هست؛ آنجا که جناب فردوسی داستان خود را به رنگ و بوی برخی سنن و آموزه‌های اسلامی آمیخته است.

لحن روایی خانم فولادوند در این دو کتاب، کاملاً مدرن است. شکستن خط زمانی، نوع تعلیق‌های داستان، تغییر مداوم زاویه دید، درهم‌آمیختن دو شخصیت و ... شاهدی بر این مدّعا است.
برای مثال به جملات ابتدایی این دو داستان توجّه کنید:
«آرش نه کمانداری به نام بود، نه سرداری از میان سواران.»
«حالا که آخر قصه را می‌دانم، حالا که می‌دانم رستم بعد از آن همه جنگ، عاقبت ته یک چاه، آرام آرام می‌میرد، انگار یکی وسط قصه‌ی اسفندیار، توی سرم داد می‌کشد: «فرار کن، رستم. این یک بار را، این آخرین بار را فرار کن!» »

علاوه بر این ویژگی شکلی، درون‌مایه‌ی اثر نیز با نیم‌نگاهی به جامعه‌ی معاصر تنظیم شده است. نویسنده گاه در شخصیت‌پردازی افراد، جنبه‌های دیگری را برجسته کرده و گاه عناصری جدید به داستان افزوده است (مثل شخصیت آرش).

تصویرگری پژمان رحیمی‌زاده نیز به خوبی همراه و یاور داستان می‌شود و خود، قصه‌گوی دیگری است.
        

1