معرفی کتاب همیشه پای انگلیس در میان است اثر جک استراو مترجم امیرحسین فاضلی مقدم

همیشه پای انگلیس در میان است

همیشه پای انگلیس در میان است

جک استراو و 2 نفر دیگر
3.1
7 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

22

خواهم خواند

28

شابک
9786004613682
تعداد صفحات
438
تاریخ انتشار
1399/10/13

توضیحات

        تظاهرات اعتراض‌آمیز نسبت به حضور من در ایران، تنها اقدامی نبود که نشان داد ایرانی‌ها بریتانیا را «دشمن» خود قلمداد می‌کنند؛ بدگمانی فراوان نسبت به بریتانیا در جامعه ایران نهادینه شده است. این بی‌اعتمادی نشئت گرفته از تجربیات تلخی است که ایران به واسطه بریتانیا، در قرن نوزدهم و بیستم میلادی، متحمل شده است.
دیپلمات‌های بریتانیایی یک شوخی قدیمی بین خود دارند و می‌گویند؛ ایران تنها کشوری در جهان است که هنوز هم بریتانیا را یک ابرقدرت تصور می‌کند. اما برای ایرانی‌ها، این صحبت اصلاً در حد یک شوخی نیست. در گفتگوهای روزمره آن‌ها تاکید زیادی روی چنین عباراتی وجود دارد: «پشت پرده همیشه یک انگلیسی هست»، «انگلیسی‌ها با پنبه سر می‌برند» و آن‌چه بیشتر از همه شنیده می‌شود: «کار، کار انگلیسی‌هاست.»
      

یادداشت‌ها

          درباره‌ی این کتاب یک نفر دیگر به نام فیلیپ د پاویا در همین گودریدز ریویوی خیلی خوبی نوشته که توصیه می‌کنم بخونید. نکات جالبترش را تکرار می‌کنم. یکی اینکه حدس می‌زنه این کتاب کار گوست‌رایتر باشه، یا نویسنده‌ی پشت‌پرده‌ای داشته باشه. دوم اینکه روایتی که استراو می‌ده تا جاهایی که به بررسی قضایای تاریخی می‌پردازه خیلی به‌نفع ایرانه و با روایت ما از تاریخ کاملاً هماهنگه. فیلیپ می‌گه برای آدم شاخصی در حد استراو و در این زمانه‌ی اینترنت که منابع برای همه در دسترسه، ارائه‌ی روایتی جایگزین می‌تونسته باعث آبروریزی بشه. این را از تغییر محسوس لحن کتاب، وقتی که به قضایای برجام می‌رسه، می‌شه فهمید. درحالی‌که کتاب در قسمت‌های تاریخی نگاهی حتی ضدامپریالیستی داره، وقتی به مذاکرات می‌رسه، یعنی جایی که دیگر مطالب مال خود جک استراو می‌شه، دیگه اون حالت ضدامپریالیستی را کمتر داره و لحن «اینگیلیسی‌ها»ی روباه‌صفت را پیدا می‌کنه. این نکته درباره‌ی روایتی هم که از جنگ افغانستان و به‌خصوص عراق می‌ده و سکوتی که درباره‌ی جنگ لیبی می‌کنه (با اینکه جاهایی اسم ایران و لیبی را کنار هم میاره) مشهوده. در آخر، همون‌طور که فیلیپ می‌گه، کتاب برای پیداکردن تصویری کلی از تاریخ دویست‌ساله‌ی اخیر مناسبه، ولی در جزئیات نمی‌شه روی اون تکیه کرد، چون تکیه‌اش یا روی منابع دست‌دومه یا منبعی ارائه نمی‌کنه. درواقع، «کار کار انگلیسی‌ها است» روایتی خوش‌خوان و عامه‌پسند (بدون بار منفی) است که می‌شه در عرض دو سه روز تمومش کرد، کاری که خودم هم کردم.
        

2