تواضع یک فیلسوف
کتاب زیستن با کتاب، برخلاف اسمش و رسمش که در ابتدای کتاب توسط نویسنده آمده است کتاب متواضعانهای است. شما با یک فیلسوف طرفید که بدون ادعا خاطرات خود از کتابها را در کتابی گرد آورده است. دغدغه نویسنده کتاب و اندیشه سیاسی مسلمانان است و از لبنان تا آمریکا را برای این دغدغه جستجو کرده است و به عنوان یک استاد دانشگاه آهسته و پیوسته رفته است. از دیگر ویژگیهای نویسنده به غیر از تواضع، اعتدال نویسنده است که جدای از اختلافات نظر فرقههای مختلف را بررسی کرده است. حتی تعصب عربی هم در کارش وجود ندارد. یعنی جایی اگر از تفکر اسلامی قرار است چیزی بیاورد، میآورد و حتی از آن تعریف میکند. اسلام برای او از عربیت جلوتر است. و در مقابل فلسفه غرب، آثار اسلامی به زبان عربی را مثال میآورد که بسیاری از آنها ایرانی هستند.
طریف خالدی نویسنده همزمان پر از پرسش است. از اینکه یک استاد دانشگاه چرا باید دنبال مقاله چاپ کردن باشد و این فشار کاری بیدلیل را تجربه کند تا اینکه آرمانشهر اسلامی که میگویند چه چیزی است؟ در این میان عجله ندارد که قضاوت کند و نظرات همه را در این زمینه میآورد. همه اینها از طریف خالدی شخصیت جذابی ساخته است که در سخنانش میتوانید موضوعات روز در اندیشه اسلامی تا نویسندگان و شاعران گمنام اسلامی که در اینترنت هم به سختی پیدا میشوند را جست. خالدی اهل تملق هم نیست. یک جایی به راحتی میگوید که از فلان نویسنده و کتابش چیز ویژهای دریافت نکرده است. همه اینها از سلیقه نویسنده است. جالب این که در سنت فکری ما از متفکران عربی خیلی خبری نیست. و چنین ترجمههایی بسیار راهگشا هستند. در کنار همه اینها کشفیات جستجوگرانه نویسنده از گذشته، خواننده را سر ذوق میآورد.