تاریخ بلعمی

تاریخ بلعمی

تاریخ بلعمی

4.3
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

7

خواهم خواند

10

ناشر
هرمس
شابک
9780000289537
تعداد صفحات
1,056
تاریخ انتشار
1396/1/1

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        تاریخ بلعمی یا تاریخنامۀ بزرگ ترجمهای است که ابوعلی محمد بن محمد بلعمی از کتاب تاریخ پیامبران و پادشاهان یا همان تاریخ طبری مشهور نوشتهٔ محمد جریر طبری ترتیب دادهاست. تاریخ آغاز ترجمه ۳۵۲ قمری/۳۴۲ خورشیدی بودهاست. تاریخ طبری، تاریخ جهان از ابتدای آفرینش آدم تا آغاز سده چهارم هجری را به تفضیل بیان کردهاست و تاریخ بلعمی، ترجمهٔ آزاد فارسی این کتاب بهطور مختصر است.با توجه به تاریخ نوشته شدن این کتاب، میتوان آن را پس از شاهنامه ابومنصوری، قدیمیترین نثر فارسی دری دانست.تاریخ بلعمی از کهنترین نمونههای نثر پارسی است که همینک موجود است. شمار واژههای تازی در آن بسیار اندک است و سبک نثر آن بسیار ساده است و از واژههای دشوار و شعری در آن استفاده نشدهاست. همچنین به مانند زبان پهلوی، جملههای آن کوتاه است و نمونههایی از تکرار فعل در آن به چشم میخورد. این از ویژگیهای بارز نثر مرسل سامانیاست که نثر بلعمی نمایندهٔ آن است و نوشتههای دوران ساسانی و حتی سنگنبشتههای دوره هخامنشی را به یاد میآورد.سبک نگارش این کتاب هرچند که تا اندازهای زیر تأثیر ترجمهٔ متن عربی است که خواهناخواه در طرز اسلوب فارسی تأثیرگذار بودهاست، اما برگردان کوشش کردهاست که به جای واژگان عربی از واژه های فارسی بهره جوید و اسلوب فارسی را از دست ندهد. به همین خاطر این کتاب از کتابهای تاریخ بیهقی و کلیله و دمنه نصرالله منشی فارسیتر، ولی از مقدمهٔ شاهنامه ابومنصوری عربیتر است.
      

پست‌های مرتبط به تاریخ بلعمی

یادداشت‌ها

          گمشده در تاریخ
سامانی‌ها یکی از معدود سلسله‌های پادشاهی‌اند که ایران در زمان آن‌ها روزهایش را به آرامی شب کرده است. سامانی‌ها ویژگی دیگری هم داشتند. اهل کتاب و شعر و نگارش بودند یا دست کم حاضر بودند برایش وقت و پول صرف کنند. کتاب‌های زیاد و بزرگی در زمان آ‌ن‌ها به فارسی ترجمه شد که تفسیر و تاریخ طبری (تاریخ بلعمی)، دو تا از آن‌ها بود.
طبری در آمل به دنیا آمد. در 7 سالگی قرآن را حفظ کرد. از حافظه‌اش خیلی نوشته‌اند که مثل بقیه کارهایش قوی بود و عجیب. در جوانی به بغداد رفت تا احمدبن حنبل را از نزدیک ببیند اما دیر رسید و حنبل مرده بود. در بصره، کوفه و بعد مصر از محضر علمای معروف، چیز یاد گرفت و خودش به اجتهاد رسید. از او خواستند قاضی باشد که قبول نکرد. درس دادن و سر‌و‌کله زدن با کتاب‌ها و  طلبه‌ها بیشتر راضی‌اش می‌کرد. چند سال بعد به خاطر اختلافی که با حنبلی‌ها سر مسائل فقهی داشت مجبورش کردند مجلس درسش را تعطیل کند و با این کار واسطه خیر شدند چون استاد خانه‌نشین شد و شاهکارهایش را یکی بعد از دیگری نوشت. شاگردهایش از این که استاد اصولا عادت به کم نداشت (روزی 40ورق) شاکی بودند چون متن‌ها را آن‌ها پاک‌نویس می‌کردند یا از اول، استاد می‌گفت و آن‌ها می‌نوشتند. جامع‌البیان در 8 هزار صفحه که جمع‌آوری تمام نمونه‌های «تفسیر قرآن» تا زمان طبری بود و «تاریخ الرسل» (تاریخ جهان تا 302 هجری) مال همین دوره‌اند. او تفسیر و تاریخ طبری را هم در این سال‌ها نوشت که به «ام التواریخ» و «ام التفاسیر» مشهورند. طبری اهل تسنن بود و به این دلیل بعضی از مفسرهای شیعه در بعضی روایات با اون مشکل دارند، اما به هرحال تفسیر او در رعایت انصاف، بی‌طرفی و دوری از تعصب، زبان‌زد است. بعضی از محقق‌ها هم او را شیعه می‌دانند و ثابت می‌کنند که به خاطر شرایط روزگار، آن را مخفی کرده است.

هفته‌نامه‌ی همشهری جوان، سال اول، شماره 8 ، 24بهمن ماه 1383.
        

1