صور سکوت

صور سکوت

صور سکوت

3.8
14 نفر |
11 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

5

خوانده‌ام

21

خواهم خواند

16

شابک
9786226082105
تعداد صفحات
440
تاریخ انتشار
1400/4/21

توضیحات

کتاب صور سکوت، نویسنده محمدقائم خانی.

لیست‌های مرتبط به صور سکوت

یادداشت‌ها

          

پارسال دو اثر مشترکا در جشنواره جلال دیده شدند.درست یادم نیست در چه قسمت و تحت چه عنوانی .یکی عزرائیل بود که هنوز انگشت به دهان انتخابش ماندم! و یکی هم صور سکوت.

صور سکوت از نظر محتوایی از عزراییل بسیار قوی تر است.زبان داستان کهن است و پر از واژه های زمان داستان(حدودا زمان ظهور  و پیامبری حضرت محمد صل الله علیه)
داستان سخت خوان است.پیدا کردن خط اصلی داستان کمی مشکل است.
تا حدود یک سوم شاید نصف کتاب خیلی سخت و سنگین پیش می روی .جذابیت آنقدری نیست که خواننده را همراه کند..
اما به خاطر تحقیقات و پژوهش هایی که آقای خانی بابت این کتاب انجام داده،سعی کردم از این ایراد بزرگ چشم پوشی کنم.
داستان در مورد نشانه های موعود در دین یهود است.همان نشانه هایی ‌که خداوند در قرآن می فرماید "دانشمندان  یهودی پیامبر خاتم را از پسرانشان بهتر می شناختند و.."
اما باز هم تعصب و قدرت طلبی و تکبر نمی گذارد  به پیامبر خاتم ایمان بیاورند.
در این میان خانواده ای یهودیِ حق طلب وجود دارد  و طبق نسخه ای از تورات که دارد،دنبال موعود می گردد و این نقطه شروع داستان است.

داستان به مخاطب بزرگسال علاقه مند به تاریخ ادیان  توصیه  می شود.برای همه مخاطبان جذاب نیست


#پیامبر_خاتم
#ظهورمنجی
#موعود
#دین_یهود
#دین_اسلام
        

6

alef

1401/10/6

          مسئله #موعود و باور به #ظهور_منجی یکی از اشتراکات بزرگ #ادیان_آسمانی است. اعتقاد به ظهور منجی در دین #یهودیت هم مسئله ایست که آقای #محمد_قائم_خانی در کتاب #صور_سکوت در قالب #رمانی جذاب به آن پرداخته است.
راحیل فرزند خانواده ای بزرگ و نامدار یهودی است که به دنبال جستجوی مادما و منجی یهود به حجاز سفر می کند. چرا که خبر ظهور منجی را در حجاز شنیده است. اما او زمانی به حجاز می رسد که پیامبر (ص) رحلت کرده است. و حالا راحیل با مطلع شدن از جنگ ها و رفتار پیامبر با یهودیان مکه به شک می افتد که آیا پیامبر همان منجی یهود است و یا فقط ادعای پیامبری دارد و اگر واقعا او همون منجی است چرا چنین رفتاری با یهودیان داشته و یا اینکه چرا بزرگان کنشت در برابر ظهور او سکوت کردند تا اینکه.......


#بخشی_از_کتاب:
_ پیامبر آخرین که تنخ این همه وعده آمدنش را داده، زمین را برای مؤمنان بهشت خواهد کرد. 
+پس سوال کردن را کنار بگذارم؟ 
-او چه کرد حام؟ بلایی ماند که بر سرمان نیاورد؟ آوارمان کرد. فرزندانمان را کشت. زمانمان را اسیر کرد. 
+جنگ است دیگر چه انتظاری داری؟ اصلا همین نشانه اوست........ 
_حام ما دشمنان خداییم؟ ما دشمنان خداییم؟ انگار نه انگار که خودت پیرو همین آیینی. از موبدان ایرانی یا راهبان روم که اینگونه راجع به یهودیان حرف می زنی؟ 

#معرفی_کتاب 
#کتاب_خوب_بخوانیم 
#صور_سکوت 
#محمد_قائم_خانی 
#انتشارات_شهرستان_ادب
#مادما #منجی #یهود #یهودیت #اسلام #ماشیح #رمان #پیامبر_اسلام
        

18

          بیاید روراست باشیم؛ موعود ما موعود تنخ نیست و ما هم بنی اسرائیل نیستیم. ده ها و بلکم صدها شاخصه موعود ما رو از موعود کتاب مقدس و خودمون رو از نسل یعقوب (ع) جدا می‌کنه. به شخصه به ندرت پیش اومد که تو طول این صفحات یاد صاحب الزمان (عج) بیوفتم، اگر هم افتادم بیشتر بازی آزاد ذهن خودم بوده و نه اشارات نویسنده. تا اینجا به نظر حقیر ایده مرکزی کتاب شکست خوردست.

به خود داستان بپردازیم. قلم نویسنده جدیده و زحمت کشیده شده براش؛ ولی هرچی داستان جلو می‌ره انگار فراموش می‌کنه سبک نوشتاریش رو و تو نیم دوم کمتر اثری از قلم اول کتاب می‌بینید.
داستان به شدت کم رمقه. عموم نویسنده‌های ایرانی تو در آوردن داستان مشکل دارن و قائم خانی نشون داد که به نحو اعلا این ایراد رو داره. شما تو طول داستان گره خاصی پیدا نمیکنید، رمان پست مدرن هم ننوشته که بگیم اینکه نشد ایراد!

قائم خانی بیشتر به منتقد بودن شناخته میشه تا داستان نویس ولی نقدهاش که به دلم نمی نشست هیچی ظاهراً قرار نیست داستان هاش هم به دلم بشینه...
        

20

یوسف

1402/7/8

        سکون تا حرکت، سکون تا فریاد
حرکت اصلی ترین نکته کتاب صور سکوت است. حرکتی که از گمشدگی سرچشمه میگیرد. داستان حول محور گمشدگی چهار نسل از یهودیان خوزستان شکل گرفته است. گمشدهاي که
نشانه هایش درآسمان است اما عقل خودخواه ومنفعت طلب بزرگان کنیسه شهر اثراتش را در زمین پاك کرده اند. درحالیکه منافع بزرگان کنیسه بر این است که مردم در جهل و گمراهی بمانند، جهلی که حاصل پوچی و سرگشتگی انسان است.
یوشع نوري در آسمان میبیند و خبر از نزدیکی ظهور موعود آخر الزمان میدهد؛ کنیسه به هم میریزد.
گویا موعودي که چندین سال نشانه‌اش را سینه به سینه و نسل به نسل براي همه معرفی کردهاند، از خاندان یهود نیست!. جنگی که در فکر و ذهن یهودیان است جنگ کشتن دل هاي منتظر یا جنگ براي حفظ قدرت و گاه جنگ براي کشتن عقل هاي آگاه.چه کار میشود کرد جز سفر؟!
راحیل حالا چشم به راه عموست. عمو رفته به سفري مخفی تا خبري بزرگ با خود بیاورد، و او را در این خانه بزرگ تنها گذاشته. حالا او مردد است که همچنان منتظر بماند، یا به داوود اعتماد کند براي آغاز سفري دیگر؛ اینبار به دنبال عمو. نکند اتفاقی براي عمو افتاده باشد؟ آن وقت دیگر در این کره خاکی، هیچ کسی را نخواهد داشت.
راحیل فرزند خانواده اي بزرگ و نامدار یهودي است که پدر و مادرش را از دست داده و حتی نشانی قبرشان را هم نمیداند؛ راحیل به دنبال جستجوي مادما و منجی یهود به حجاز سفر می کند. چرا که خبر ظهور منجی را در حجاز شنیده است. اما او زمانی به حجاز می رسد که پیامبر )ص( رحلت کرده است. و حالا راحیل با مطلع شدن از جنگ ها و رفتار پیامبر با یهودیان مکه به شک می افتد که آیا پیامبر همان منجی یهود است و یا فقط ادعاي پیامبري دارد و اگر واقعا او همان منجی است چرا چنین رفتاري با یهودیان داشته و یا اینکه چرا بزرگان کنشت در برابر ظهور او سکوت کردند...
مشکل راحیل، نوادة یوشع و ابراهیم با ایمان به موعود این است که او محّمد را ندیده است. آنچه ازموعود آخرالّزمان برایش باقیمانده،انحراف و سرکشی وجهل پیروان اوست.دستخّط عمویش،یافث،نشان ازدروغین بودن موعودمکّه دارد.او که به شوق موعود،خطرسفررابه جان خریده، حالا آتش اشتیاق درونش کور میشود. کدام نشانۀ عقلانی وجود دارد که راحیل را از دین برگزیدة پدرانش برگرداند به دین پیامبري که نه خودش را دیده و نه شاخه‌اي از نورش در میان پیروانش باقی است؟ پیامبري که هنوز نیامده، تیغ و شمشیر به سوي پیروان یهود کشیده.
مسئله موعود و باور به ظهور منجی یکی از اشتراکات بزرگ ادیان آسمانی است. اعتقاد به ظهور منجی در دین یهودیت هم مسئله ایست که آقاي محمد قائم خانی در کتاب صور سکوت در قالب رمانی جذاب به آن پرداخته است.
      

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.

5

          


نوشتاری درباره کتاب «صور سکوت»؛

جویندگان همیشه یابنده هستند؟

نویسنده‌ این اثر، به واسطه‌ مطالعات و پژوهش گسترده اطراف موضوع داستان توانسته با توصیفات خاص، پویا و بکر، خلق صحنه‌های زنده و حاوی اطلاعات، فضاسازی مکانی و زمانی دقیق توانسته شرایط اجتماعی و تاریخی زمانه‌ ظهور پیامبر خاتم را تصویر کند و از عهده‌ توصیف عواطف و حالات شخصیت‌ها در آن شرایط اجتماعی بربیاید.

سرویس ادبیات خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- فاطمه‌سادات حاجی‌باباییان: «صور سکوت» به قلم محمدقائم خانی در بهار ۱۴۰۰ به همت نشر شهرستان ادب و در ۴۳۹ صفحه به زیور طبع آراسته شد.

داستان با مضمونی تاریخی، ماجرای انتظار خاندانی یهودی_ایرانی برای ظهور «موعود تنخ»، در اواخر دوره ساسانی تا دوره‌ خلافت خلیفه‌ دوم را به تصویر می‌کشد. نویسنده تلاش می‌کند تا سیر جست‌وجوی افرادی حقیقت‌جو برای یافتن حقیقتِ وعده داده شده در نسخه‌ صحیحه‌ تورات که سینه‌به‌سینه و بدون تحریف محفوظ نگه‌داشته‌اند را در این بازه‌ تاریخی نشان دهد.

پرسش اصلی داستان این است که انتظار مؤمنان واقعی یهود برای ظهور پیامبر موعود و یافتن آن چگونه به سرانجام خواهد رسید؟ سه نسل از یک خانواده‌ی مؤمن یهودی برای یافتن موعود، تا پای جان خطر می‌کنند. در این مسیر یوشع، ابراهیم و یافث کشته می‌شوند. حام برادر یافث، رنج سفری طولانی را به جان می‌خرد تا پیامبر موعود، محمد (ص) را با مدما و نشانه‌های آمده درباره‌ او در نسخه‌ توراتی که وارث آن است، تطبیق دهد.

راحیل فرزند یافث که از غیبت طولانی عمو مضطرب است، همراه داود پیشکار و معتمدِ حام قدم در راه رفته‌ عمو می‌گذارد و جست‌وجوی خود را برای یافتن حقانیت پیامبر نوظهور آغاز می‌کند و پس از طی مسیری طولانی نهایتاً در مدینه نزد خانواده‌ای مسلمان برای مدتی مهمان می‌شود.

شاید بتوان گفت صور سکوت قصه‌ راحیل است. راحیلی که آخرین بازمانده از این خانواده‌ جوینده‌ حقیقت است. او زمانی به مدینه می‌رسد که پیامبر رحلت کرده‌اند و خلیفه‌ دوم در آستانه‌ خلافت است. اطناب گسترده در پرداختن به شک و ریبی که راحیل در دل دارد و به واسطه‌ این شک‌ها مرتبا دچار کشمکش درونی وبیرونی است، به صورتی واضح وذوق‌زننده خواننده را دچار سردرگمی می‌کند. آنجا که با وجود این شدت از شک وتردید ناگهان با ایمان آوردن راحیل در جریان داستان مواجه می‌شود واین ابهام وقتی شدت می‌یابد که باوجود حل نشدن هیچ کدام از شبهات، پس از بازگشت به شهرش، یکباره مبلغ اسلام برای نزدیکان واهالی سوزیانا می‌شود.

نویسنده‌ این اثر، به واسطه‌ مطالعات و پژوهش گسترده اطراف موضوع داستان توانسته با توصیفات خاص، پویا و بکر، خلق صحنه‌های زنده و حاوی اطلاعات، فضاسازی مکانی و زمانی دقیق توانسته شرایط اجتماعی و تاریخی زمانه‌ ظهور پیامبر خاتم را تصویر کند و از عهده‌ توصیف عواطف و حالات شخصیت‌ها در آن شرایط اجتماعی بربیاید.

 برای استفاده از نثری اصیل و کهن در اثری تاریخی تلاش ستودنی داشته و زحمتش برای خلق نثری فاخر مثال‌زدنی است. همچنین توجه ویژه‌‌ای که به تاریخ و مناسک یهود وسبک زندگی آنان در ایران وجزییات دقیق جغرافیایی درسال‌های نخستین ظهور اسلام و قبل از آن شده‌ نشان واضحی از مطالعه‌ عمیق و تسلط گسترده نویسنده در این موضوع داستانش است.

حتی شاید بتوان صور سکوت را دایرة‌المعارفی تاریخی_روایی دانست که نویسنده در آن هنرمندانه اطلاعات تاریخی را زیر پوست داستان تزریق کرده است؛ هرچند گستردگی مطالب تاریخی و تحقیقی، خود را بر لحن قصه‌گوی داستان تحمیل کرده و تا حد زیادی آن‌ را از هدف نمایشی داستان‌پردازی فارغ کرده ‌است.

علاوه برآن دایره‌ واژگانی اثر و حجم بالای اصطلاحات و کلمات جدید اثر را سخت‌خوان کرده طوری که کار برای مخاطب عام سنگین و شاید غیرقابل ادامه است.

 در ادامه به نمونه‌هایی از نثر اشاره می‌شود: « سربلند می‌کند و به خانه‌ مشکی‌پوش خدا چشم می‌دوزد. پیشانی و گونه‌ی تَرش خاک درگاه سلطنت سکوت را رها نکرده‌اند. عکس‌خانه‌ی بشکوه وباوقار خدا آب چشمش را سنگین می‌کند تا هبوط کند بر صحرای گونه‌ی راحیل. خانه‌ی جدید غرق در آب، تابنده‌تر از هر ماهی می‌درخشد.» « دوغ چون اژدهایی که دمش را به نیش بکشد، توی کاسه می‌چرخد و خرده نعناع‌ها را می‌بلعد ودانه‌های سنگین بارهنگ را بالا می‌آورد.»...

اشاره‌ محدود به وقایع غصب خلافت و ظلم روا داشته شده بر اهل‌بیت پیامبر این سوال را به ذهن می‌آورد که چگونه در روند داستانی با این حجم از تاریخ، پرداختن به این قصه‌ مهم وتاثیرگذار تاریخی مغفول مانده یا کمرنگ طرح شده است؟ و منظر دیگر نقد اینکه با وجود حضور راحیلِ جست‌وجوگر، در مدینه، شهر پیامبر، هرگز با خانواده‌ پیامبر مواجه نمی‌شود! مگر نه آنکه آنان نسل در نسل به دنبال یافتن موعود انتظار کشیده‌اند، چه می‌شود که هرگز خود را به دامن خانواده‌ پیامبرِ موعود نمی‌اندازند تا شبهات و کشمکش‌های درونیشان را پاسخ بگیرند؟ و به دودلی‌ها و شک‌ها پایان دهد؟

از دیگر گره‌های مهم داستان، طرح گسترده‌ جفایی است که مسلمین درحق یهودیان روا می‌دارند. به نظر می‌رسد این بدرفتاری و ظن دائمی مسلمانان بوده که مجالی برای یافتن پاسخ شبهات به یهودیان نداده نه رفتارهای بهانه‌جویانه و جنگ‌طلبانه‌ آنها که باعث شده آنها سرخورده از ایمان قلبی بازمانده و دستِ خالی به سرزمینشان بازگردند و در نتیجه قصه جاهایی بیشتر به روضه‌ای در غربت یهود شباهت پیدا می‌کند تا دادن تصویر از مسیر ایمان آوردن یا نیاوردن دختری یهودی.

«کو این عزت؟ کو احترام؟ کجاست این هدایتی که می‌گویی؟ عربی نمی‌دانی و طعنه‌ی دمادم مسلمانان را نمی‌شنوی؟ این‌ها به جای خالی هم‌کیشان من رحم نمی‌کنند...مادرها با بغض یهود پستان به کودک می‌سپارند. مردها جوانان را با کینه‌ی یهود می‌پرورانند...»

در طول داستانی مدام شخصیت‌ها در حال طی طریق از سرزمینی به سرزمین دیگر هستند اما عدم وجود تصویر روشنی از جغرافیای آن دوره، به مخاطب اجازه‌ رسیدن به یک شمایل کلی از جعرافیای داستان نمی‌دهد و این اسباب سردرگمی خواننده می‌شود.

در مجموع کتاب صور سکوت با وجود تلاش تحسین‌‍‌برانگیز نویسنده در طرح مسئله‌ موعود، تا پایان داستان در بیان آنچه باید از این مسئله‌ در ذهن خواننده ایجاد و تبیین کند کاملا موفق نبوده است. شاید این حجم از پرداختن به جزییات زندگی یهود، مسائل و حواشی آن خواننده‌ای را که در انتظار یافتن نتیجه‌ی جستجوگری‌ این خانواده و دختر بوده است راضی نکرده است یا ثقل کلمات و توصیفات و گاهی دیریابی متن باعث آن شده است. در نهایت خواننده پس از زمانی که برای خواندن کتاب را به جان خریده، اقناع و دست‌پر از جهان داستان خارج نمی‌شود و هنوز سوالاتی که در داستان برایش ایجاد شده پاسخ نگرفته است.

مطالعه‌ صور سکوت را می‌توان به دوستداران تاریخ وسبک زندگی یهود در دوره‌ پیش از اسلام و علاقه‌مندان به نثر کهن و مصنوع توصیه کرد.
 



        

0

Sderfan

1401/12/21

          نگاه متفاوت به اسلام و مقوله انتظار بخصوص در جامعه بعد از پیامبر جذابیت داستان رو به شدت بالا برده 
اما جزئیات نگاریِ افراطیِ نویسنده مقداری باعثِ فرسایش و خستگیِ ذهنِ...!!

اما  برشی از کتاب که برام جذاب بود

_کار تمام است.همه از خرد و کلان عالم و عامی مورخ و جنگجو به پیروزیشان اطمینان دارند چه می کنی؟!به چه دل خوش کرده ای؟به آیاتی که بنی اسرائیل در دو هزاره خوانده و سینه به سینه و گوش به گوش نشر داده؟چرا آنچه داری رو نمی کنی؟!
حام لبخند می زند.
_از بابت عقب بودن من ناراحتی؟!نکند تو هم هوس مسلمان شدن کرده ای؟
اخطب اخمو تر از قبل می گوید: به یقین دوست دارم شکست بخوری تا هوای مسلمانی از سرت بپرد، ولی شرطش این است که جلسه با بزرگان سورا و حجاز را به بازی نگیری.می دانی چه می گویند؟آن قدر استدلال هایت را سبک می شمارند که شک دارند واقعا بخاطر موعود به این جا آمده باشی.
_منظورت چیست؟
_یادت رفته حجاز را؟در این اوضاع آماده باش سپاه سرو کله ات از حجاز از سرزمین مسلمانان پیدا شده و حرف های تکراری می زنی به نظر خودت مشکوک نیستی؟انتظار داری پشت سرت چه بگویند؟
👈از صبح تا حالا برایشان خط به خط تنخ خوانده ام، ولی آن ها بی دلیل ایراد پشت ایراد گرفته اند.می خواهی چه را واسطه کنم؟
"اگر سخن خدا کاری پیش نبرد، سخنان بنده اش به جایی می رسد؟"
        

10