معرفی کتاب طرح بزرگ اثر لئونارد ملودینو مترجم علی هادیان

طرح بزرگ

طرح بزرگ

لئونارد ملودینو و 3 نفر دیگر
3.9
12 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

3

خوانده‌ام

16

خواهم خواند

8

شابک
9786006043012
تعداد صفحات
168
تاریخ انتشار
1399/5/13

توضیحات

        هریک از ما مدت کوتاهی زندگی می‌کنیم که در آن سعی داریم تا در کل جهان اگر شده اندکی کاوش کنیم. انسانها گونه‌­ی کنجکاوی هستند. ما از خود سوآلاتی می‌پرسیم و بدنبال پاسخ آنها می‌گردیم. انسانها همواره، با زندگی در این دنیای پهناور، که هم مهربان و هم بیرحم است، و تعمق در آسمان‌های بیکران، از خود سوآلات بسیاری پرسیده‌اند: چگونه می‌توانیم جهانی که خود را در آن یافته‌ایم درک کنیم؟ جهان چگونه رفتار می‌کند؟ واقعیت بیرون از وجود ما چیست؟ همه اینها از کجا آمده‌اند؟ آیا جهان به خالقی نیاز دارد؟ ما اغلب، زمان زیادی برای یافتن پاسخ این سوآلات صرف نمی‌کنیم، اما تقریباً همه ما گاهی اوقات به آنها می‌اندیشیم.
به طور معمول این سوآلات در حوزه فلسفه‌اند، اما فلسفه اینک مرده است. فلسفه نتوانست پیشرفته‌ای جدید در علم، مخصوصاً فیزیک را تاب بیاورد. به این ترتیب دانشمندان، در تلاش برای آگاهی بیشتر، حامل مشعل اکتشافات شدند. هدف این کتاب پاسخ به سوآلاتی است که از طریق کشفیات جدید و پیشرفته‌ای نظری مطرح شده‌اند. این پاسخها تصویر جدیدی از جهان و جایگاه ما در آن ارائه کرده که نه تنها با آنچه مدت‌ها پیش تصور می‌کردیم بسیار متفاوت است، بلکه حتی تصویر یک یا دو دهه پیش را هم به چالش می‌کشد. با این حال رد پای طرح‌های اولیه این تصویر جدید را می‌توان در یک قرن پیش جستجو کرد.

      

یادداشت‌ها

نوید نظری

نوید نظری

7 روز پیش

          خوانش همه چیز از هیچ چیز! آیا درست است؟
این کتاب یکی از مهم‌ترین آثار استیون هاوکینگ  است که در آن با بهره‌مندی ممتاز از علم و فیزیک تلاش کرده است طرحی هم‌بند و خودبسنده در مورد جهان هستی ارائه دهد. وی در این کتاب ابتدا کوشیده است سیر تاریخی و جذاب از روند رو به رشد دانش بشری در هزاره‌ قبل از میلاد نمایش دهد که در آن پایه علم و فلسفه در یک نقطه بنا نهاده شده است. در طول این سه هزار سال گاهی علم از فلسفه پیشی گرفته و گاهی فلسفه از علم. گاهی خطاهای فلسفی راه توسعه علم را سد کرده و گاهی خرافات شبه‌علمی ذوق فیلسوفان را تنگ نموده. گاهی هم هر دو در سایه الهیات آسوده‌اند و گامی رو به جلو نگذاشته‌اند.
هاوکینگ با تکیه بر نظریه‌های متأخر فیزیک خصوصا اصل عدم قطعیت هایزنبرگ و در پی آن نسبیت عام انیشتین سعی کرده قرائت‌های دقیق‌تری از پدیده‌های این جهانی گزارش دهد و رفته رفته پاسخ‌های بنیادینی را در مقابل سوال بزرگ چگونگی آفرینش قرار دهد. طرح اولیه او با نظریه مکانیک کوانتومی جان مضاعف یافته و بر اساس خودبخودی بودن خلقت جهان و از هیچ پدید آمدن آن ارائه می‌شود. او مدعی است با تکیه بر نظریه نسبیت عام و مکانیک کوانتومی بنیادی‌ترین پرسش بشری دیگر نیاز به فلسفه و الهیات ندارد! اساسا قوانینی در عالم هستند که پدیداری جهان از هیچ را منطقی و علمی شرح می‌دهند.
فارغ از محتوای جذاب و سیر زیبای کتاب در بازگویی رشد، پیوستاری و تسلسل علم در سه‌هزار سال، نقدها و سوالات مهمی پیش روی این نگاه هست
۱- اینکه جهان از هیچ آفریده شده است و قوانینی موجب شکل‌گیری این جهان می‌شوند، خودمتناقض است؛ خود این قوانین از کجا پدید آمده‌اند؟
۲- اینکه بر اساس قوانین جدید فیزیک، علم همه پدیده‌ها را توضیح می‌دهد و نیازی به فلسفه نیست، خود جمله‌ای فلسفی است! و برای اثبات آن نیاز به فلسفیدن!
۳- نگاشت تمام وقایع جهان به زبان علم و تقلیل آن به زبان معادلات ریاضی نیز، تنها یک فرضیه است؛ به قول هایدگر واقعیت فقط به جهان فیزیکی محدود نمی‌شود و درک انسان را نمی‌توان به این حد تقلیل داد.
۴- او معتقد است که علم روزی خواهد توانست مکانیک کوانتومی و نسبیت عام را یکپارچه بکند و مستندات ریاضی و تجربی نظریه او را بیان کند! این روز هنوز پدید نیامده است و لذا خود این نظریه هنوز بر اساس قواعد اثبات تجربی، نارس است. کما اینکه ما هم‌چنان فاقد یافته‌های تجربی برای نظریه ریسمان که بسیار مورد علاقه اوست، هستیم.
        

24

          بزرگ‌ترین هدف علم فیزیک اینه که به پرسش‌های ما پاسخ بده و راه‌حل‌های مناسبی برای توضیح پدیده‌ها و گسترش علم پیدا کنه. 
وقتی می‌رسیم به زیرشاخه‌های کیهان‌شناسی و اخترفیزیک، پرسش‌ها بنیادی‌تر میشن. دیگه فقط نمی‌خوایم بدونیم که در واپاشی یک اتم چه اتفاقی رخ میده و چجوری میشه از انرژیش استفاده کرد. تو این شاخه‌ها قراره درباره‌ی آغاز و پایان جهان بدونیم. قراره بفهمیم کیهان چطور ساخته شده و اصلا نیازی به آفریدگار داره یا نه. هاوکینگ در آغاز کتاب میگه که پاسخ دادن به چنین پرسش‌هایی پیشتر در حیطه‌ی اختیارات فلسفه بود اما امروز، دیگه دوران داستان‌سرایی‌های فلسفه تموم شده و نوبت فیزیکه که پاسخ‌های علمی برای پرسش‌های بزرگ پیدا کنه. هاوکینگ در این کتاب طرح بزرگ خودش برای پدید اومدن جهان رو توضیح داده.
نکته‌ی مثبت کتاب‌های هاوکینگ زبانشه. او بسیار ساده می‌نویسه و تلاش می‌کنه محاسبات و فرمول‌های بسیار پیچیده‌ی نجومی رو وارد محاسباتش نکنه. برای همین کتاب‌هاش برای مطالعه‌ی عمومی خیلی خوبن؛ هرچند که اگر کمی ریاضی و فیزیک بلد باشید خیلی بهتر مطلب رو می‌گیرید و بیشتر ازش لذت می‌برید.
ترتیب فصل‌ها و چیدمان کلی کتاب بسیار خوبه و تا وقتی به فصل آخر برسید که نتیجه‌گیری کنه، کلی اطلاعات به دست آوردید. توضیح کوتاهی هم از تاریخچه‌ی نجوم تا رسیدن به نجوم مدرن آورده شده که خواندنش واقعا جذابه. 

پی‌نوشت:
گاهی دیدم که بعضی‌ها میگن هاوکینگ خداناباور بود و ته کتاب‌هاش نتیجه نمی‌گرفت که خدا هست پس نوشته‌هاش سندیت نداره و ما قبولش نداریم. کتاب‌هاش رو هم نمی‌خونیم.
بله! هاوکینگ خداناباور بود ولی این چه ربطی به علمش داره؟!
هاوکینگ قطعا یکی از بزرگ‌ترین فیزیکدان‌های تاریخه و باور داشتن یا نداشتن خدا نمی‌تونه نتایج فیزیکی رو تغییر بده.
گذشته از این، اگر کتابی رو نخونیم و نویسنده‌ای رو نشناسیم نمی‌تونیم نقدش کنیم یا براش هورا بکشیم پس بهتره که بدون پیش‌داوری بریم سراغ کتاب‌ها و اون‌ها رو بخونیم و بخونیم و بخونیم. هیچ کس مجبورمون نمی‌کنه با همه‌ی دیدگاه‌ها موافق باشیم.

پی‌تر نوشت:
تجربه‌ی شخصیم نشون داده که بیشتر کیهان‌شناس‌ها و اخترفیزیکدانان خداناباور هستند و این موضوع در جامعه‌ی فیزیکدان خیلی عادیه. باور کنید تو دانشکده‌های نجوم (در کل دنیا) اگر کسی رو ببنید که ترم چهارش تموم شده و هنوز خداباوره بیشتر از حالت عکسش تعجب می‌کنید.😂😂
        

2