معرفی کتاب نقد عقل اسلامی اثر محمد ارکون مترجم محمدمهدی خلجی

نقد عقل اسلامی

نقد عقل اسلامی

محمد ارکون و 2 نفر دیگر
3.0
2 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

ناشر
ایده
شابک
9649157638
تعداد صفحات
116
تاریخ انتشار
1379/3/3

توضیحات

        این کتاب متضمن اندیشه های((محمد ارکون)) ـ متفکر الجزایری ـ در باب تبیین اندیشه((نقد عقل اسلامی)) است .((ارکون)) در این رساله سعی دارد بر پایه ی  تفکر مدرن، نظام اندیشه انتقادی معطوف به سنت را پایه ریزی نماید .به نظر  وی((مشکل اساسی تفکر دینی و تجدید حیات فکری مسلمانان، تمایز میان عقل دینی  و عقل علمی نیست، بلکه دشواری اصلی در این است که چگونه می توان عقل نقاد را  از قید و بندهای معرفت شناختی ای که عقل جزمی بر همه فعالیت های فکری و فرهنگی  آدمی می افکند رهانید .این چالش میان عقل نقاد و عقل جزمی است که شالوده ی  دشواری هاست)) .بنابر آنچه گذشت، مترجم اذعان می دارد که((اندیشه اصلی ارکون  نقد عقل اسلامی است .او نیت واقعی خود را از نقد عقل اسلامی، کشف عواملی می داند  که بر کنش و آفرینش عقل حاکم اند .همچنین این کتاب در شمار نخستین کوشش ها برای  تفسیر فمینیستی از قرآن است)) .((قرائت ها و چالش ها))، ((اجماع و راست کیشی))  و ((عقل الهی و گفت مان های بشری)) عناوین اصلی این کتاب هستند .
      

یادداشت‌ها

          اولین کتابی بود که از ارکون خواندم. دوستش داشتم. اگر از اندیشه‌های سال گذشته‌ام فیش تهیه می‌کردم مشترکات زیادی با این کتاب جزوه‌مانند داشت. با نویسنده خندیدم و گریستم و تخطئه و تحسینش کردم. گاهی نکاتی برای خواننده‌های فارسی‌زبان بعدی از ذهنم می‌گذشت که ازشان چشم‌پوشی می‌کردم. مثلا این که این‌جا «اجتهاد» در واقع «اجتهاد سنی اشعری» است که در مقابل «اجتهاد سنی معتزلی مقاصدگرا» قرار دارد و اجتهاد شیعه با هر دو این‌ها تفاوت اساسی که نه اما تفاوت دارد. ازشان چشم‌پوشی می‌کردم چون نقد ارکون به هرسه وارد بود! اما چشم‌پوشی‌ام از نکته‌بینی دلیل عمده‌تری هم داشت. کتاب، بررسی موردی تأثیر نادیده‌گرفتن اجماع در تثبیت قرائت حفص از عاصم از قرآن، در احکام ارث است. وجه جمع پیشنهادی ارکون هم جالب توجه است. اما آن‌چه باعث شد من تنها کتاب را با اشک و لبخند بخوانم و ساده بگذرم این بود که حتی ارکون هم نتوانسته آن‌چنان که بایسته است به اصطلاح خودش از خیال‌خانه‌ی فقهی در فهم قرآن بیرون بیاید. او دست از جان‌شسته آیات ۱۸۰ و ۲۴۰ بقره و ۱۲ و ۱۷۶ نساء را بررسی می‌کند و برایشان وجه جمعی قابل تأمل ارائه می‌دهد. اما اگر من بودم پیشنهاد می‌کردم به کشف رابطه‌ی ۱۳۳ و ۱۸۰ بقره بپردازیم و برای آن روش بیابیم. خندیدم و گریستم برای روشی که برای برداشت از قرآن نداریم.
و دو نکته در مورد نسخه‌ی فارسی کتاب:
- چند مصاحبه از ارکون پیوست دارد که هنوز نخوانده‌ام و ان شاءالله می‌خوانم.
- فراموش نکرده‌ام این کتاب توسط چه کسانی و با چه هدفی ترجمه شده است اما چه باک. صرفا نظر کردم به ما قال. که در این زمانه برای نجات چاره‌ای جز این نداریم.
        

9