بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

مسئولیت و سازندگی

مسئولیت و سازندگی

مسئولیت و سازندگی

4.4
47 نفر |
13 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

43

خوانده‌ام

108

خواهم خواند

87

کتاب مسئولیت و سازندگی، نویسنده علی صفایی حائری.

لیست‌های مرتبط به مسئولیت و سازندگی

نمایش همه

یادداشت‌های مرتبط به مسئولیت و سازندگی

            هرچه بنویسم در حقش کم لطفی کرده ام. استاد طوری از تربیت می نویسند که انگار همین الان در میان یک جمع جوان گمشده و پر از سوال با روحیه های مختلف نشسته اند و به یک به یک آنها پاسخ می‌دهند. مخاطبِ تربیتِ استاد، می تواند فرد مغرور تازه به دوران رسیده، فرد ترسوی گوشه گیر، مشتاق سیر الی الله و حتی شاید یکی از طرفداران مارکسیسم و مکتب های دیگر! باشد ( که استاد کتاب هایی در مورد این مکاتب هم دارد ). مقصود اینکه مطالب کاملا زنده و عملیاتی هستند.

قبل از این، کتابِ ردپای نور جلد یک را از زبان شاگردشان آقای ارسنجانی خوانده بودم. آن‌جا ایشان روش تربیتی استاد را داستانی و از نگاه یک شاگرد، که در تاریک ترین روزهایش استاد را یافته تعریف کرده است و در واقع مشاهده رفتاری اندیشه استاد بر اساس همین کتاب مسئولیت و سازندگی هست.

پ.ن: اگر شما هم مثل من گاهی ذهنتون در مطالعه کتاب یاری نکرد و یا احساس کردید جهت توضیح بیشتر نیاز به استاد هست، صوت های کانال تلگرامی زیر رو توصیه می کنم: 
https://t.me/masouliatvasazandegi
          
            یک کتاب پرمحتوا و بسیار مفیدِ تربیتِ اسلامی در قالب نثر ادبی👌
کتاب را جرعه جرعه سر بکش که هر جرعه‌اش کتابیست برای اینکه تو را به خودت بشناساند و تو آنگاه دیگران را به خودشان بشناسانی؛ که صالح شوی و دیگران را هم صالح کنی؛ که راه را درست تشخیص دهی و راهنمای دیگران در انتخاب راه درست قرار گیری! که تربیت شوی و زمینه تربیت دیگران را فراهم کنی! آری تو یک شخص نیستی بلکه ارتباطاتی با پیرامونت داری پس به اندازه یک امت میتوانی تاثیرگذار باشی! پس باید خودت را ساخته و در حد توانت زمینه‌ی ساخت انسان‌های دیگر را هم فراهم کنی و این جز با تعقل و تفکر صحیح و با عمل و جهت‌دهیِ درست آن و جز با  شناخت روحیه‌های مختلف و شناخت روش های متنوع و بکارگیری آن روش‌ها در محل مناسب امکان پذیر نمی‌باشد. 

*جزء آن دسته از کتابهاییست که با یک‌بار خواندن تمام نمیشوند و باید چندباره خوانده شوند تا از تمام جرعه‌هایش بهره‌مند گشت. و صد البته بهره‌مندیِ واقعی زمانی اتفاق خواهد افتاد که داده‌ها به استفاده برسند و مفاهیم به عرصه عمل وارد شوند.
          
            "مسئولیت و سازندگی" نگاهی است که اسلام به علی صفائی حائری داده است.
بسیار در مورد علمایی که در حوزه درس خوانده اند و اهل تهذیب و مراعات اخلاق بوده اند خوانده و شنیده بودم. اما کمتر کسی در بین آنها می شناسم که نگاهشان به عالَم را در یک سیستم منظم و مدوّن آورده باشند. در بین همان هایی هم که نظام فکری منسجمی دارند کمتر پیدا می شود که گره این نظام به عقل و شریعت  با وضوح بالایی ثبت و ضبط شده باشد.
بعد از خواندن این کتاب به جرأت می توانم بگویم علی صفائی نه تنها از معدود اندیشمندانی است که تربیت اسلامی را فهم و هضم کرده، بلکه با توجه به نگاه ویژه ای که به آیات و روایات دارد و نظام منسجمی که ارائه می دهد بهترین یا از بهترین متفکرین در این حوزه است.
اما درمورد خود کتاب‌‌؛ به گفته اکثر شاگردان مؤلف و آنانی که مطالب او را دنبال کرده اند، "مسئولیت و سازندگی" کتابی است که استخوان بندی نظام فکری را ارائه می دهد و مطالب کتابهای دیگر ایشان مثل "حرکت"، "رشد" و... روی این شاکله سوار می شود. به همین خاطر معمولا به علاقه مندان توصیه می شود به هضم مطالب این کتاب بپردازند و هنگام مطالعه از استاد راهنما بهره ببرند.
از طرفی مؤلف زبان ویژه ای در بیان و انتقال مطالب دارد و تعابیر خاصی به کار می برند که گاهاً برخواسته از آیات و روایات است یا اشاره به تفکر یا مطلب خاصی دارد. به طور کلی فضای بیان ایشان ناظر به آثار ادبی و هنری خاصی است که هرکدام برخواسته از تفکر یا روحیه خاصی هستند. به همین خاطر درک کامل مطالب نیاز به آشنایی با ایشان و تعابیر خاصشان است.
.
پ.ن: خواندن این کتاب برای من سخت بود. چون فکر را درگیر می کرد و سؤال ها و جواب های زیادی در کتاب بود. اما بعد از اتمام کتاب حس می کنم سفری در دنیای ذهن مؤلف داشته ام که لذت بخش است. 
          
                به نام او که ربّ است. سخت‌ترین کتابی که از مرحوم صفایی حائری خوانده‌ام. به نظرم کتاب به یک ویراستاری حرفه‌ای نیاز دارد. مطالب پراکنده هستند و اگر حواس مخاطب نباشد، نمی‌داند قرار است از کجا به کجا برسد. توصیه می کنم مخاطب کتاب روند بحث را جایی یادداشت کند تا متوجه شود که ابتدا و انتهای بحث چه بوده است. با تمام این ها خواندنش برای تمام کسانی که در حوزه تربیت فعالیت می کنند، به ویژه مسئولان دستگاه های ارشاد کننده! توصیه می شود. شاید اگر متولیان فرهنگ در این جامعه به همین یک جمله از کتاب برسند کافی باشد " اگر لباس کسی را عوض کردیم و با شعار و تلقین و تشویق و تهدید، داغش کردیم (بی آنکه از درون روشنش کرده باشیم) ناچار در محیطی دیگر سرد می شود و یخ می زند" 
        

با نمایش یادداشت داستان این کتاب فاش می‌شود.